Yuntdağyenice Köyü’nde mandalinadan ürün alınmaya başlandı

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan 450 rakımlı Yuntdağyenice Köyü’nde (Mahalle) bulunan Kocadere yanında üreticilerin çetin şartlarda mandalina ekip ürün almaya başardı.

MANİSA- İLÇELER 19.11.2022 17:47:00 1990 0
Yuntdağyenice Köyü’nde  mandalinadan  ürün alınmaya başlandı

 

 

Üreticiler 20 seneden beri kendi ihtiyaçlarına göre üretim yapıyor. İlk başta toplanan ürünler eş, dost, akrabaya dağıtıldı. Ardından mandalina eken üreticisi artmaya başladı. Kilosunu köyde 8 liraya satıyorlar. Üreticiler köyde daha önce muz yetiştirmeye denedi, fakat meyve alamadı. Birkaç denemeden sonra muz üretiminden vazgeçildi. Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Yunusemre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Güleç ile birlikte üreticileri ziyaret etti, mandalina hasat etti. 

Üreticileri zorlu şartlara rağmen mandalina yetiştirdikleri için tebrik eden Kaymakam Kantay, “Öncelikle tebrik ediyorum. Çok güzel bir çalışma olmuş. Bizde hasat zamanına denk geldik. Yıllar önce buraya gelip mandalina ağacını dikmişler. Yetişmez denilen yerde mandalina yetişti. Öncelikle bir ağaçla başlamışlar, şimdi 100’e yakın ağaç var. Hasat zamanı gelip burada hasat ediyorlar. Toplanan mandalinaları köyde satıyorlar.  Köylülerimiz için bir geçim kaynağı haline geldi” dedi. 

Yunusemre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Güleç, Türkiye’de üretilen turunçgil üretimin yüzde 25’inin mandalinadan oluştuğunu belirtti. Güleç, mandalinanın diğer turunçgillere göre meyvesinin en dayanıksız ürün olduğunu, ancak doğru şekilde yetiştirildiği zaman verim almanın mümkün olduğunu kaydetti. Güleç, “Sıcak iklimlerde yetişmesi gereken mandalina sıcaklıkların -3 derecenin altı4na düştüğü durumlarda zarar görür. Üreticileri tebrik ediyorum. Yuntdağyenice Köyü’nde derenin bulunduğu alanda mikroklima etki söz konusu. Kocadere’nin sürekli akması burada bir nem oluşturuyor. Bu da havayı biraz ılımanlaştırıyor” dedi. 


Üretici Muhittin Karaduman, “Burada ilk mandalina ağacını dedem İsmail Karaduman dikti. 1990 yıllarda ilk ağaç bu bölgede dikildi. Aynı zamanda babamda dikti. Üçüncü kuşak olarak ben torunu ağaç diktik. Köyün iklimi biraz daha sert olduğundan yetişmiyor. Ekilen var ama meyvesini alamıyoruz. Derenin bulunduğu alanda ektik. Verim alıyoruz. Buraya Arap yatağı diyorlar. Tahminen burasının havasından mikro klima etkisiyle mandalina yetişti” dedi.  

Yuntdağyenice Mahalle Muhtarı Mehmet Uslu, “100 dönüm gibi bir alanda mandalina üretimi gerçekleştiriyoruz. 30 aile buradan gelir elde ediyor. Köyde denedik olmadı. Ama buranın ikliminden dolayı ürün vermeye başladı” dedi.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.