Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

VATANDAŞ ORGANİK YUMURTAYI TERCİH EDİYOR

0

EKONOMİ 3.08.2018 15:43:07 1949 0
VATANDAŞ ORGANİK YUMURTAYI TERCİH EDİYOR

Yumurta sağlıklı beslenmede önemli yer tutuyor. Sabah kahvaltısının vazgeçilmezi olan yumurtanın artık en çok organik olanı tercih ediliyor. Yumurta beyazının yüksek protein içermesi günlük beslenme programında büyük yer tutuyor. Sporcular ve diyet yapanlar için de yumurta en temel besinlerin başında geliyor.  Pazarda tanesi 60 kuruş olan yumurta marketlerde 80 kuruş olarak satılıyor. Saruhanlı’da  esnaf olan Eray Onbaşı  vatandaşların organik yumurtaya yöneldiğini belirtti. Aracı olduğunu belirten Onbaşı, üreticinin yumurta fiyatlarından memnun olduğunu olduğunu söyledi. Satışların durgun olduğunu belirten Onbaşı, eskiden vatandaşın koli ile yumurta aldığını şimdi ise tek aldığını belirtti.  Saruhanlı esnafı ise artık vatandaşın organik ürünlere yöneldiğini doğruladı.

ORGANİK YUMURTA SIKÇA TÜKETİLİYOR

Organik yumurtanın artık sıkça tercih edildiğini belirten esnaf vatandaşları bazı konularda uyardı. ‘Organik yumurta alırken paketin üzerinde organik sertifikası olup olmadığına bakmak gerekiyor. Organik sertifikaların hem uluslararası sertifika kuruluşu hem de Tarım ve Gıda Bakanlığı özel sertifikasına sahip olması gerekiyor. Organik sertifika için tavukların da organik yemle beslenmesi önem taşıyor. Ayrıca tavukların fabrika ve sanayi sitelerinden uzak bir bölgede büyümesi de organik yumurta elde etmek için önemli bir husustur. Yumurtanın organik olmasının beyaz veya kahverengi olması ile bir ilgisi yok. Renk çeşitleri tavuk rengi ile alakalı bir durumdur’’

YUMURTANIN TAZE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

 Yumurtanın taze yada bayat olduğunu evde birtakım basit testler uygulayarak anlaşılabilir.  Esnaf Onbaşı şu şekilde anlattı. ‘tuzlu su içine yumurtayı koyarak testinizi yapabilirsiniz. Yumurtanın dibe çökmesi durumunda taze,su yüzeyinde kalması durumunda bayat olduğu kanaatine varabilirsiniz. Taze yumurtalar, bayat olan yumurtalara göre daha ağırdır. Çünkü bayat yumurta gün geçtikçe kabuğunda bulunan on yedi bin delikten su kaybetmeye başlar. Buda gün geçtikçe hafiflemesine neden olur.’dedi

BİLİNMEYEN BİRÇOK FAYDASI VAR

Protein: Yumurtanın en büyük özelliklerinden biri kırmızı ete oranla çok daha ucuz bir “kaliteli” protein kaynağı olması. 1 orta boy yumurta 5.5 gram protein içeriyor ve bu miktar günlük protein ihtiyacının %11’ini karşılıyor.

Omega 3: Kalp hastalıkları, kanser, artrit gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini düşüren omega3 yağ asitleri genel sağlığımızı korumak için kritik öneme sahiptir ancak vücudumuz tarafından üretilmez. ksikliğinde halsizlik, hafıza zayıflığı, cilt kuruluğu, kalp hastalıkları ve kan dolaşımının zayıflaması gibi sorunlara neden olan omega 3 yumurtada önemli oranda bulunmaktadır. 1 orta boy yumurta (omega 3 ile zenginleştirilmemiş normal yumurta) 32.6 mg omega 3 yağ asidi içeriyor.

B Vitamini: Kasların ve kalbin normal fonksiyonunu devam ettirmesi için önemli olan B1 ve B2 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemleri tarafından kullanılan B3 vitamini, normal bir büyüme ve gelişim için gerekli olan B5 ve B12 vitaminleri, gıdalar yoluyla alınan proteinin vücut tarafından işlenmesinde kullanılan ve bağışıklık sistemi için gerekli olan B6 vitamini, hormon üretiminde kullanılan B7 vitamini ve hücrelerin DNA üretiminde kulanılanB7 vitamini, yani tüm B vitaminleri yumurtada bulunmaktadır. B kompleks vitaminlerini yetersiz olarak almak böbrek hastalıkları, tip 2 diyabet, katarakt, kalp hastalıkları, meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri gibi son derece ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır.

CANAN SÜRGİT

 


Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 20.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 6.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.