Tütünü satamayan üretici kara kara borçlarını düşünüyor

0

EKONOMİ 19.03.2018 18:56:51 6760 0
Tütünü satamayan üretici kara kara borçlarını düşünüyor

Türkiye’de tütün üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan Manisa’da tütün üreticilerine bir dert sor bin ah işit. Üretici Mart ayında fidan için tütün tohumlarının ocağını yaparak başladığı bu uğraşlı işe gecesini gündüzünü vererek bir sene boyunca emek veriyor ki yılsonunda emeklerinin karşılığını alabilsin. Ama emeğinin karşılığını almak bir kenarda dursun ürettiği ürünü bile satamıyor, zar zor satabilse bile bir sene boyunca yaptığı borçları ancak ödeyebiliyor. Saruhanlı’nın Gözlet Mahallesinde tütün üreticiliği yapan evli 1 çocuk babası Bünyamin Gökçen babasından kendisine miras kalan tütün işçiliğinden artık borçlarını bile ödeyemediğini ifade etti. Geçen yılın mahsulünü satamadıklarını hala depoda beklettiklerini belirten Gökçen, “Bu işi yapmaya mecbur olduğumuzdan yeni sezon için yine tütün üretimine devam edeceğiz” dedi. 

“Çiftçinin çoğunluğu bankalara borçlu durumda”

Manisa’nın Saruhanlı İlçesinde kırsal mahallelerden biri olan Gözlet Mahallesinde tütün üretimi yapan Bünyamin Gökçen, tütün üreticilerinin durumunun şu sözlerle anlattı, “Tütüncülük bize babadan kalma bir meslek. Biz de hala devam ediyoruz. Geçtiğimiz yılın mahsulü hala depomuzda bekliyor. Nerdeyse mart ayı çıkacak ama tütünleri ne arayan var ne soran var. Geçen senenin mahsulü tütünlerimizi satamadığımız için borçlarımızı ödeyemiyoruz. Mahsulü satıp ödeyesiye kredi kullanıyoruz ama tütün hala elimizde bekliyor. Tütünlerimizi aldıkları zaman da bizlere vaat edilen fiyatları almak istiyoruz. Çiftçinin hali ortada, bitik durumdayız. Tütün işçiliği o kadar zor ki, binlerce yaprağı tek tek toplayıp kurutarak kutulara basıyoruz. Bir yıl boyunca zahmetini çekiyoruz ama sonunda emeğimizin karşılığını alamıyoruz.  Artık tütün üreticisinin sesinin duyulmasını istiyoruz. Yetkililere sesleniyorum buradan ben ve benim gibi tütün üreticisine yardımcı olsunlar.  İnşallah hala depomuzda beklettiğimiz mahsulümüzü bir an önce bizi memnun edecek bir fiyata alırlar da borçlarımızı ödeyebiliriz. Çiftçinin çoğunluğu bankalara borçlu durumda. Yılbaşından sonra ödemeli kredi kullanıyoruz mahsulümüzü satar borcumuzu öderiz diye ama elimizde ki tütünleri satamayınca günü gelmiş borçlarımızı ödeyemiyoruz. Çiftçinin bu zor durumunu fırsata çevirmeye çalışan tüccarlar mahsullerimizi elimizden ucuza almaya çalışıyorlar. Çiftçiyi bu dar boğazdan kurtarsınlar. Bankalara borçlarımızı ödeyebilmek için yok fiyatına mahsulümüz satmak zorunda kalmayalım. İnşallah yetkililer sesimizi duyarda bu durumumuza bir çare bulurlar.”

Üretici sevinecek haber bekliyor

Gökçen, her ne kadar satmakta zorlansalar ve istediği fiyatlara satamasalar bile tütün üretimine devam neden devam edecekleri hakkında ise şunları ifade etti, “Geçen yılın mahsulü dururken bu sene dikeceğimiz tütünlerin hazırlığına da başladık. Yeni mahsul fidanları ektik ve bu senenin tütün işçiliğine başladık. Tütün çok zahmetli ve çok uğraş isteyen bir mahsul ama yapmaya mecburuz. Başka bir iş bilmiyoruz, çocukluğumuzdan beri başka bir iş yapmadık. Yaptığımız fidan ocaklarının içi otlandığı zaman o zararlı otları tek tek toplarız. Bu kadar zahmetli, ayrıntılı bir uğraş bu tütün işçiliği. Tarlaya dikilecek fidanı yetiştirmek için tütün tohumlarını ekerek ocağını yaptık ve bir sene boyunca devam edecek yoğun tempolu zorlu sürece başladık. Her zaman inşallah hayırlısı olur diyoruz, bizleri sevindirecek haberler bekliyoruz.”  

SERKAN KÜL


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.