Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

VİRÜSE KARŞI TÜTÜN VE SİGARADAN UZAK DURUN

0

GÜNDEM 30.05.2020 13:04:36 675 0
VİRÜSE KARŞI TÜTÜN VE SİGARADAN UZAK DURUN
Yunusemre İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ümit Atman, 31 Mayıs 2020 Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, virüse karşı önlem almak için tütün ürünleri ve sigara kullanımına son verilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Atman, “Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacı ile 31 Mayıs tarihi Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. DSÖ tarafından 2020 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü teması “Gençlerde Endüstri Manipülasyonları Hakkında Farkındalık Yaratarak, Gençleri Tütün ve Nikotin Kullanımından Korumak” olarak belirlenmiştir. On yıllardır tütün endüstrisi, gençleri tütün ve nikotin ürünlerine çekmek için kasten stratejik, agresif ve iyi kaynaklanmış taktikler kullanmıştır. Gençlerimizi ve gelecek nesilleri bu taktiklere karşı korumak dünya olarak Covid 19 pandemisi ile mücadele ettiğimiz şu dönemde daha da önem arz etmektedir. Öyle ki; Tütün, elektronik sigara, nargile vb. tütün ürünlerinin genel vücut sağlığına ve tüm organlarımızın fonksiyonlarına olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Tütün dumanı ve elektronik sigaralarda solunan aerosol, bağışıklık sistemini baskılayarak fonksiyonlarını bozmaktadır. Bu nedenle dumana maruz kalmak, akut ve kronik hastalıklara neden olmaktadır. Ayrıca duman akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, ciddi enfeksiyonlara yol açabilen virüs ve bakterilerin solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırmaktadır. Son dönemde pandemi süresince yaşanan gelişmelerden COVID-19’un vücudu yıktığı organların başında akciğerlerin geldiği görülmektedir. Dolayısıyla korona virüse karşı alınacak önlemlerin başında tütün ürünleri ve sigara kullanımına son vermek gelmektedir” dedi.
Sigara içenlerde Covid Vakalarının daha ağır seyrettiğini kaydeden Atman, “Nitekim Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre sigara içenlerin enfeksiyon kapma riskinin daha yüksek olduğunu, 'Nargile” gibi birçok kişi tarafından paylaşılan tütün ürünlerinin içme alışkanlıklarının Covid-19 hastalığının yayılmasını kolaylaştırdığını, özellikle akciğer rahatsızlığı olanlarda ve sigara içenlerde Covid-19 vakalarının daha ağır seyrettiğini ifade etmektedir. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi Vakfı tarafından yapılan açıklamalar da sigara içenlerin Covid-19 hastalığına karşı risk grubu içinde oldukları belirtilmekte, açıklamada 'Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu çok iyi bir fırsat' denilmektedir. Sonuç olarak; sağlıklı bir hayatın temel şartının tütün ve tütün ürünlerinden uzak kalmak olduğu unutulmamalı ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz başta olmak üzere herkes bu ürünlerden kendini korumalıdır. Tütünsüz bir dünya dileklerimizle” diye konuştu.
 

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.