Türk Kadınlar Birliği Derneği Manisa Şubesi, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 88. Yılında Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu
Türk Kadınlar Birliği Derneği Manisa Şubesi, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 88. Yılında Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu. Törene CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal da katıldı.
Türk Kadınlar Birliği Derneği Manisa Şube Başkanı Ayşenur Çetindağ, “Mustafa Kemal Atatürk yaptığı Devrimlerle kadına toplumdaki ve diğer sosyal ortamlarda yerini yükseltme, siyasal alanda haklarını kazandırmak olmuştur. Türkiye'de kadınların milletvekili olabilmek için ilk adımı 1923 yılında Nezihe Muhiddin önderliğinde Kadınlar Halk Fırkasını kurma çalışmasıyla başlamaktadır. 1909 tarihli seçim kanununa göre kadınlara siyasi temsilin mümkün olmadığı gerekçesiyle parti kurulmasın İzin verilmemiştir. Türkiye'de kadınların siyasal hakları ilk kez 1930 yılında Belediye seçimleri, 1933 yılında da Köy İhtiyar Heyeti seçme ve seçilme hakkı yasayla kazanılmıştır. Kadınlarımız, 1934 yılında, Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklik sonucu 5 Aralık 1934’de mecliste görüşülerek yasanın çıkmasıyla Milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanmışlardır. Yasanın çıkarılmasının ardından bunu kutlamak üzere 7 Aralık 1934’de Türk Kadınlar Birliği İstanbul'da Beyazıt meydanında bir miting ve Beyazıt Meydanından Taksim'e bir yürüyüş yapmıştır. 1935 yılında da Cumhuriyetin ilk Uluslararası Dünya Kadınlar Birliği Toplantısına ev sahipliğini yapmıştır. 18 Şubat 1935’de yapılan TBMM 5.Dönem seçimleri Türkiye'de kadınların katıldığı ilk genel seçimleridir. Bu seçimlerde Meclise 17 kadın Milletvekili seçilmiş, ara seçimlerde sayı 18'e çıkmıştır. Ancak günümüzde Meclisimizde kadın temsilinin artma oranının yeterince gerçekleşmediği görülmektedir. Kadınlarımızın siyasette yeterince söz sahibi olmaları, karar mekanizmalarında yer almaları gerekmektedir. Anayasamızda, Devlete kadın erkek eşitliğini sağlamak yükümlülüğü kılınmıştır. Uluslar arası sözleşmelerden Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi sözleşmesi (CEDAW) ın 4. Maddesi kapsamında Eşitlik Sağlanıncaya kadar pozitif ayrımcılık yükümü gereği eşit temsil hakkı sağlanmalı. Kadının yönetimde eksik temsili sadece kadınların sorunu değil demokrasi sorunudur. Türk kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiği yeri almalıdır. Kadınlar için “yasalar önünde tam eşitlik” sağlanmalıdır” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.