Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Manisa Şube Başkanı Mehmet Akkoyun, derneğin 1994 yılında kurulduğunu belirterek, o günden beri emekliler için çalıştığını söyledi. Akkoyun, Manisa’da emekli sayısının 200 bine yaklaştığını belirten Akkoyun, “Biz emeklilerin sorunlarının mutlaka çözülmesini, emeklilere değer verilmesini korunmasını, destek olunmasını istiyoruz. Bir gün herkesin emekli olacağını düşünmesini, buna göre değerlendirme yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Kömür dağıtan dernek olarak görüldüklerini ifade eden Akkoyun, “6 bin 7 erkek, 2 bin 886 kadın olmak üzere 8 bin 893 üyemiz bulunuyor. Faaliyet alanlarımız içerisinde bizi genelde kömür yazan, kömür dağıtımı yapan bir dernek gibi görürler. Kömür dağıtmak, kömür yazmak değil biz orada sadece aracılık yapıyoruz. Derneğimizin esas ve amacı emiklilerimizin bütün sorunlarıyla ilgilenmek. Bankalarla, SGK ile bir problemi var mı, hukuki problemi var mı dernek olarak bunlarla ilgileniyoruz. Sağlık kuruluşlarıyla indirim protokoller imzalıyoruz. Üyelerimiz bu yerlere gittiği zaman dernek üyesi olduklarını söyledikleri zaman yüzde 20 indirimden faydalanmış oluyor. Erdek Narlı’da sosyal tesislerimiz var. Ankara’da misafirhanemiz var. Üyelerimiz buradan faydalanabiliyor” diye konuştu.
Emekli maaşının tek başına yetmeyeceğini mutlaka yan bir maaş gerektirdiğini söyleyen Akkoyun “Emekli maaşının yanında tek bir maaşla geçinmek zor, yan maaş veya ek iş gerekiyor. Sonuçta bunlar da olmasa üretim maaşıyla geçinmek zor. Ben TARİŞ gibi bir kurumdan ayrıldım. Ben de emekli maaşı alıyorum. Buna rağmen inanın geçinemezsiniz, yetmesi mümkün değil. Ne yapalım, dışarıda en ucuz domatesi mi alalım, en ucuz salatalığı mı alalım? En ucuz kıyma ve eti mi alalım? Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz.” Dedi.
Emeklilere sahip çıkılmamasının başlı başına bir sorun olduğunu açıklayan Akkoyun, “Emekliler geçmişten bu yana Türkiye’de büyük bir mağduriyet içerisinde. Bir taraftan zaten ekonomik kriz var. Ayrıca bir de korona olayı var. Tamamen içeriye hapsoldular. Bir yerde emekli kendini dışlanmış gibi hissediyor. Kangren olan bu sorunlar bir türlü çözülmüyor. Sürekli yüzdelik zam uygulanıyor. Halbuki biz seyyanen zam istiyoruz. Yüzdelik zam istemiyoruz. Çünkü yüzdeli zamları düşünün. 5 bin lira maaş alan birine yüzde 5 zam verildiğinde 250 lira oluyor, 2 bin lira maaş alanın ise 100 lira oluyor. Böylece aradaki makas açılmış oluyor. Halbuki çarşı Pazar öyle değil. Çarşı Pazar emekliye ucuz vereyim, gelir düzeyi düşük olana düşük vereyim, gelir düzeyi yüksek olana yüksek vereyim gibi bir şansı yok. Madem çarşı pazar, hayat şartları her yerde eşitse emeklinin de maaşları da ona göre düzenlemek lazım. Zaten emekli baştan maaşını alırken ödediği prime göre maaş farklı oluyor. Benim ödediğim prime göre emekli olma duruma göre maaş farkım belli bir de maaşı düşük olan birinin de ödediği prime göre maaş düşüyor. Orada kriter belli oluyor bu baştan belirlenmiş olan maaş durumudur. Daha sonra makası daha çok açarak emekliyi mağdur etmenin bence bir anlamı yok. Doğru da değil. Bugün emekli parka çıkamıyor kahveye de gidemez oldu. Buna ne hikmetse bir çözüm bulunamıyor” dedi.
Bir de bu emeklinin en büyük sorunlarından bir tanesinin intibak olduğunu kaydeden Akkoyun, “Oda bir türlü çıkarılamadı. 2000 yılından önce emekli olanların intibakları çıkarıldı fakat 2000 yılından sonra emekli olanların bir türlü intibakları bugüne kadar gerçekleştirilmedi. Mutlaka bu sorun çözülmeli. Bir çare bulunmalı. Yoksa 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlarımız da şu an da çok mağdur durumda. Manisa’da 2019 yılında 150-160 bin emekli mevcuttu. Şu an bu rakam belki 200 binlere ulaşmıştır.