Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Manisa'da kuru üzüm alımlarına başladı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, kuru üzüm alım çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Aşağıçobanisa Mahallesi’ndeki TMO alım noktasına bir ziyaret gerçekleştirdi.
7 alım noktasında TMO eksperlerinin görev başında olduğunu belirten İl Müdürü Metin Öztürk; “27 Ağustos tarihinde Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli Giresun’dan canlı bağlantı ile programımıza katılarak 9 numaralı üzümün fiyatını 12,50 TL olarak açıklamıştı ve 7 Eylül tarihinde TMO tarafından alımların başlayacağını ifade etmişti.
Bugün 7 Eylül saat 10.00 itibariyle TMO, 7 noktadan Sultani Çekirdeksiz Üzüm’ün alımına başlamıştır. Manisa Merkez, Saruhanlı, Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve Denizli Buldan olmak üzere 7 alım noktasında TMO Eksperleri alım yapmak için gerekli hazırlıklarını yaparak, alım çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra çiftçilerimizin de dikkat etmesi gereken hususlar var. TMO’ya getirilen üzümlerin neminin yüzde 13'ten fazla olmamasını istiyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerini buna göre hazırlamalılar. Bunun haricinde ürünlerini 50 kilogramlık, daha önce hiç kullanılmamış çuvallar içinde getirmeliler. Un çuvalı, yem çuvalı olarak kullanılmış çuvallar üzümün kalitesini etkiliyor ve ürüne farklı kokular geçmesine sebep oluyor. Üründe farklı kokulara neden olacak bu çuvallardan mutlaka uzak durulmalı, bunlara ürün koyulmamalıdır.
Üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’den aldıkları belgeleriyle beraber alım noktalarına üzümlerini getirmeleri gerekmektedir. Öncesinde de TMO, randevulu sistemle çalıştığı için TMO’nun web sitesinden mutlaka randevularını almaları ve ürünlerini randevu gününde getirmelidirler. Randevular www.tmo.gov.tr adresinden alınmaktadır” dedi.
Öztürk, ambar zararlısı tespit edilmiş ya da farklı kokular sinmiş ürünlerin kabul edilmeyeceğine dikkat çekerek; “ Üzerinde kendisinin doğal kokusu dışında koku bulunan, zift, deterjan, küf kokusu ve içerisinde ambar zararlısı tespit edilmiş ürünlerin alımları yapılmayacaktır. Üreticilerimiz ürünlerini 50 kiloluk çuvallarda getirdiklerinde ürünleri numaralandırılarak alımları gerçekleştirilecektir.
Üreticilerimizin TMO’ya bu sene ilgisi çok fazla. Yoğunluktan dolayı randevular ilerleyen günlere verilmeye başlandı. Sahadan aldığımız bilgilere göre çok büyük bir memnuniyet söz konusu” dedi.
İl Müdürü Öztürk’e incelemelerinde; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya ile konu uzmanı teknik personeller eşlik etti.