Ülkemizde IPARD yani Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programını uygulayan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa Koordinatörlüğü, tarım sektörünün modernizasyonuna katkıda bulunuyor .
TKDK birincil ürünlerin üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamayı, yeni pazar fırsatları oluşturmayı ve işletmelerde gıda güvenilirliği, veterinerlik, bitki sağlığı gibi AB standartlarına ulaşmayı teşvik ediyor.
TKDK bu kapsamda yüzde 75’i Avrupa Birliği yüzde 25’i ulusal katkı bütçesini kullanarak oluşturulan hibe desteklerini proje bazlı olarak gerçek ve tüzel kişilikler ile kooperatiflere vermektedir.
Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, “Manisa İl Koordinatörlüğü olarak 2013-2016 yıllarında uygulanmakta olan IPARD Programının 1. döneminde 122,3 milyon TL tutarında 315 proje ile sözleşme imzalanmış ve 64 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Destek verilen tarihlerdeki Euro kuru dikkate alındığında 39,1 milyon Euro tutarındaki 315 projeye 21,5 milyon Euro hibe ödemesi yapılmıştır” dedi.
Uslu,, “ 2017-2023 yılları arasında uygulanan ve devam eden IPARD Programının 2. dönemi kapsamında TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü, 852 milyon TL tutarında 321 proje ile sözleşme imzalamıştır. Sözleşme imzalanan projelere bugüne kadar avans ödemeleri dahil 336 milyon TL hibe desteği ödemesi yapılmış olup 2023 sonuna kadar 100 milyon TL civarında ödeme yapılması planlanmaktadır” dedi.
Uslu, “TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü, 16 başlıkta farklı sektörlere hibe desteği vermeye devam etmektedir. Küçükbaş-büyükbaş besi ve sağmal hayvancılık işletmeleri ile kanatlı eti sektöründe broyler, hindi, kaz yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğu işletmelerine hibe desteği vermektedir. Ayrıca süt işleme ve peynir altı suyu işleme tesisleriyle süt toplama merkezlerine, kırmızı et ve kanatlı eti kesimhaneleriyle et işleme ve parçalama tesislerine, meyve sebze sektörü için soğuk hava depoları ile işleme paketleme yatırımları ve frigorifik araçlara, su ürünleri işleme tesislerine destek vermeye devam etmektedir. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında süs bitkisi, mantar, fida fidan ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, arıcılık faaliyetleri ve arı ürünlerinin işlenmesine, salamura zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerine, kuru meyve sebze imalatı, turşu, konserve, bakliyat işleme tesisleri gibi katma değerli ürün işletmelerine, el sanatlarına, kırsal turizm kapsamında yeme içme tesisleri ile konaklama tesislerine, alabalık ve sazan gibi su ürünleri yetiştiriciliğine, makine parklarına ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına hibe desteği vermektedir. IPARD I ve IPARD II Programlarında olduğu gibi IPARD III Programında da destek verdiğimiz başlıklarda Manisa’mıza yatırım yapmak isteyen başvuru sahiplerini İl Koordinatörlüğümüze davet ediyor, verdiğimiz desteklerden tüm yatırımcıların daha fazla yararlanmasını arzu ediyoruz.”diyen İl Koordinatörü Uğur Uslu, hibe desteği almak isteyen yatırımcıların 444 85 35 veya (236) 250 45 45’i arayarak bilgi alabileceklerini veyaAynı Ali Mahallesi Mimar Sinan Caddesi No:51 adresinde bulunan TKDK Manisa İl Koordinatörlüğünü ziyaret edebileceklerini belirtti.