Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörlüğü, Manisa kurulduğu günden itibaren birçok sektörde verdiği desteklerle Manisa’nın başta tarımına, ekonomisine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunmaya devam ediyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti katkısından oluşan IPARD fonlarını, yatırım yapmak isteyen girişimciler ile buluşturmak amacıyla 2012 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bugüne kadar Manisa’nın tarım ve kırsal kalkınmada marka bir şehir olabilmesi için çalışıyor.
TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, “Manisa’da 2012-2022 yılları arasında yeni işletme kuran veya mevcut işletmesini modernize eden 517 yatırımcıya toplamda 268 milyon lira hibe desteği verildi” dedi. IPARD Programının 10. ve 11. çağrısı ile proje sunan ve hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanan yeni yatırımcılarla sözleşme imzalayama devam ediyor. imzalanan projelerde Ahmetli’de tavuk kümesi üstüne 150 Kw gücünde bir güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleşecek. Harcama tutarı 1 milyon 643 bin lira, hibe verilecek destek ise 903 bin lira. Bir diğeri ise Akhisar OSB’de zeytin salamura tesisi kurulumu için yatırım bütçesi 7 milyon 157 bin lira, destek verilecek hibe miktarı ise 3 milyon 936 bin lira olacak.
Uslu, “Çalışmalarına aralıksız devam eden kurumumuz, IPARD Programının 10. ve 11. çağrısı ile proje sunan ve hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanan yeni 60 yatırımcımıza da 143 Milyon lira hibe desteği verecektir. Doğrudan verdiği hibe desteğinin yanı sıra KDV ve ÖTV muafiyetiyle dolaylı yoldan da yatırımcılara destek veren TKDK, inşaat sektöründen makine ekipman üreticilerine kadar birçok sektöre olumlu katkı sağlayarak Manisa’mızın tarım ekonomisine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunmaktadır. Doğrudan verdiğimiz hibe desteğinin yanı sıra ÖTV, KDV muafiyeti dolayısıyla da bu yatırımcılara aslında dolaylı yoldan destek vermiş oluyoruz. Destek verdiğimiz sektörleri kısaca hatırlatmamız gerekirse; küçükbaş, büyükbaş ve sağmal hayvancılık tesislerine destek veriyoruz, hindi kümeslerine destek veriyoruz, tavuk kümeslerinin modernizasyonlarına destek veriyoruz, işleme paketleme tesislerinden kesimhanelere destek veriyoruz, et-süt işleme paketleme tesislerine destek veriyoruz. Yine meyve-sebze, yaş meyve-sebze, donuk ve kuru meyve-sebze işleme paketleme tesislerine destek veriyoruz. 11. Çağrıda çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirilmesi konusunda bitkisel üretime destek veriyoruz. Burada file fidan yetiştiriciliğine de destek veriyoruz, süs bitkisi yetiştiriciliğine, mantar yetiştiriciliğine de destek veriyoruz, arıcılığa destek veriyoruz, zeytin, zeytinyağı fabrikalarının kurulumuna destek veriyoruz, katma değerli ürünler ve her türlü zanaatkârlık tesislerine yine destek veriyoruz. Kırsal turizme destek veriyoruz. Tüm bu saydığım tesislerin hem güneş enerjisi santrallerine destek veriyoruz hem de tüketimlerini karşılamak üzere çatılarına güneş enerjisi santrali yapmak isteyen yatırımcıların güneş enerjisi santrallerine destek veriyoruz. İnşaat sektöründen makine ekipman sektörüne kadar çok sayıda sektörü hareketlendiren bir kurumuz ekonomik olarak. Hem Manisa’mızın ekonomisine hem istihdamına hem ihracatına katkı sağlamayı amaçlıyoruz bu amaçla da yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
İmzalanan projeler ve hayata geçen yatırımlar sayesinde 3 binden fazla insana istihdam sağladıklarını vurgulayan Uslu, “Şu ana kadar 3 binin üzerinde istihdam oluşturduk TKDK İl Koordinatörlüğü olarak. Her yapılan tesis aslına bakarsınız yeni kişilere yeni istihdam alanları yaratıyor. Kimi tesis 3-5 kişi çalıştırırken kimi tesis 50-60 kişilere 70 kişilere kadar kişi çıkabiliyor. Özellikle işimiz tarım olduğu için yaz dönemlerinde hasat dönemlerinde bu sayı 200-250 kişilere kadar çıkabiliyor, özellikle meyve-sebze paketleme tesislerinde, sezonluk da bir istihdam yaratıyoruz. Sabit yarattığımız istihdamda var. Avrupa Birliği fonlarını bütün Manisa halkıyla Manisa çiftçisiyle buluşturmak bizim birincil görevimiz. Bu fonlardan herkes yararlansın istiyoruz. Benim aklımda bir fikir var diyen, ya ben şöyle bir tarımsal işletme yapacağım böyle katma değerli bir ürün yapacağım diyen herkesi kurumumuza davet ediyoruz, kurumumuza bekliyoruz, biz burada her türlü bilgiyi vatandaşlarımıza tüm şeffaflığımızla veriyoruz. Zaten Manisa’nın yatırım iştahı çok yüksek bizim de ilgi alakamızla bu sayı artan seviyede ilerliyor. Son 3 yıldır rekor üstüne rekor kırarak Manisa’mız bu IPARD fonlarından en fazla istifade eden şehirler arasında yer aldı, bundan sonra da çalışmalarımıza aynı hızla devam etmeyi planlıyoruz inşallah” dedi.
Sözleşme imzalanan iki projeden bahseden Uslu, “İmzalayacağımız projelerden bir tanesi tavuk kümesi. Tavuk kümesinin üstüne güneş enerjisi santrali yapılacak, 150 Kw gücünde bir güneş enerjisi santrali kurulumu var. Yatırım yerimiz Ahmetli ilçemizde. Toplam uygun harcama tutarı 1 milyon 643 bin, toplam vereceğimiz hibe tutarı ise 903 bin lira Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Diğer yatırımcımız ise Akhisar OSB’den, buradaki yatırımımız zeytin salamura tesisi. Bu yatırımımızın yatırım bütçesi 7 milyon 157 bin lira olup vereceğimiz hibe tutarı ise 3 milyon 936 bin lira olacak. Bahsettiğimiz rakamlar gerçekten güzel rakamlar ülke ekonomimize, Manisa’mıza, Ahmetli’mize, Akhisar ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.