Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

TERZİLİK YOK OLACAKKEN ALTIN ÇAĞINI YAŞAMAYA BAŞLADI

Altın çağını yaşamaya başlayan terziler, sadece tadilat yaparak bile üretimlerini en az ikiye katladı.

MANİSA-GENEL 18.08.2023 17:27:00 1167 0
TERZİLİK YOK OLACAKKEN ALTIN ÇAĞINI YAŞAMAYA BAŞLADI

 

Yok olmaya yüz tutan meslekler arasında ön sıradayken yaşanan ekonomik krizin ve hayat pahalılığının ters etkisi nedeniyle altın çağını yaşamaya başlayan terziler, sadece tadilat yaparak bile üretimlerini en az ikiye katladı.

 

Önce yok olmaya yüz tutan meslekler arasında ön sıraya alındılar, sonra "Kepenkler kapanıyor, bu meslek öldü" dediler, ama onlar hiç beklenmedik bir neden-sonuç ilişkisi sayesinde mucize gibi bir ekonomik olayla küllerinden yeniden doğdular. 

Giyim sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeye paralel olarak yaygınlaşan konfeksiyonun ölme noktasına getirdiği terzilik mesleği, yine bir başka ekonomik değişimle yeniden canlandı. Ekonomik krizin ve hayat pahalılığının ters etkisi nedeniyle altın çağını yaşamaya başlayan terziler, sadece tadilat yaparak bile üretimlerini en az ikiye katladı. 

Meslekte yaşanan bu mucizevi olayı değerlendiren Manisalı kadın girişimci, kadın terzisi Gülden Toplu, "2015 yılında 'Terzilik mesleği yok oluyor' söylemlerine rağmen işyerimi açtığımda kendimi geçindirecek kadar kazanıyordum, son bir yılda işlerim iki katına çıktı, ama dört katına çıkabilecek talebim var, ek yatırımlar yaparak büyümeye gideceğim" dedi.

MUCİZE GİBİ...

Tecrübeli işkadını Gülden Toplu olumsuz ekonomik gelişmelerin getirdiği mucize gibi büyüme hikayesini şöyle anlattı: “Bugün dünyayı saran, en fazla etkisi ülkemizde görülen ekonomik sorunların, artan enflasyonun, alım gücündeki azalmanın, yoksullaşmanın iş hacmimi arttıracağını hayal bile edemezdim. İnsanlar artık yeni giysiler alamıyor, ben özellikle düğünlerde giyilen abiye kıyafetler dikiyorum, şu an fiyatları akıl almaz boyutlarda, 8-10 bin liraya bulursanız şanslısınız, 50 bin liraya kadar seçenekleri var, daha üst rakamlarda ki abiyeleri söylemiyorum bile. Ama insanların zamanında aldıkları abiyeleri var, yenisini almaktansa var olanı tadilat yaptırmayı tercih ediyorlar. 

Belki küçük bir ekleme veya açma, daraltma, boyunda değişiklik yapma gibi tadilatlarla abiyeleri ilk günkü gibi kullanışlı hale getiriyorum. Müşterilerimin internet üzerinden aldığı uygun fiyatlı kıtafetler oluyor, bunların çoğu görselde olduğu gibi değil veya ufak tefek defoları bulunuyor, onları da tadilatla yeniliyorum. 

Bu hem daha ekonomik, hem de israfı önleyen bir uygulama oluyor. Yılda üç-beş kez giyilen binlerce liralık giysiden onlarca almaya gerek var mı? Vatandaş artık böyle düşünüyor, diğer kıyafetlerini de getiriyor, günlük kullandığı, işyerinde giydiği tüm kıyafetlerini tadilat yaptırıyor, fiziksel değişimine veya arzusuna göre şekillendiriyor. Müşterilerimin daha önceki eşyalarını zevklerine göre dönüştürmek işimi daha da severek yapmamı sağlıyor, onlar mutlu oldukça ben de mutlu oluyorum. Son bir yılda iş hacmimi ikiye katladım, talep sürekli artıyor, randevulu çalışmaya başladım, teknolojiyi kullanıyorum, internet üzerinden görüşme sağlıyorum, görselleri, ölçüleri, istekleri görüntülü uygulamalarla alabiliyorum.

Şu an dört kat büyüyebilirim, onun için ek yatırımlara başladım, bir kaç ay içinde diğer talepleri de karşılıyor olabileceğimi düşünüyorum.”

 

HABER MERKEZİ

 


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Perşembe 24.1 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Cuma 25 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.