Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Taşkıncan,Esnafın yükünü hafifletmek için bankalar kredi komisyon oranlarını düşürmeli

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Saffet Taşkıncan kredi kartı komisyon oranlarının yükselmesi ile ilgili açiklama yaptı

MANİSA-GENEL 20.10.2023 07:20:00 1562 0
Taşkıncan,Esnafın yükünü hafifletmek için bankalar kredi komisyon oranlarını düşürmeli

Orta vadeli ekonomi politikasıyla birlikte enflasyonun düşmesi için alınan tedbirler kapsamında bankaların iş yerleri için uyguladığı kredi kartı komisyon oranları yüzde 0,74’ten yüzde 4’ün üzerine kadar çıktı. Bu durum hem esnafı hem de vatandaşı zor duruma düşürdü.


 

Bakkalların bir paket sigarayı bile kredi kartından geçmeye zorlandığını belirterek durum değerlendirmesi yaparak açıklamalarda bulunan Manisa Bakkallar Odası Başkanı Saffet TAŞKINCAN, “Zaten sigara kâr oranları yüzde 4’lere kadar düştü .Bu durumda hem vatandaş hem esnaf zarar etmekte. Onun için esnaf, kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edemiyor. 

Vatandaşta nakit sıkıntısı var. Bu durumda esnafın veresiye defterleri yeniden açıldı. Esnafımız veresiye defterleri ile âdete vatandaşın faizsiz bankası konumunda 

Ancak fiyatları günlük değiştiği için esnafımız sattığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Esnafın yükünü hafifletmek için bankalar kredi komisyon oranlarını düşürmeli” dedi.


DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNE KART KULLANIMI VAR

 

Günümüzde kredi kartları toplumun vazgeçilmezi haline geldi” diyerek açıklamasını sürdüren Taşkıncan, “Ülkemizde de dünya standartlarının üzerine kart kullanımı var. Bindiğimiz taksiden tutun da 415 meslek dalında alışveriş yaptığımız en küçük emtia bile kredi kartıyla alınıyor. Ancak son dönemlerde kedi kartı komisyon oranlarındaki ciddi artış ve beraberinde 45 günü geçen geri ödeme süresi nedeniyle vatandaş ve esnaf karşı karşıya geliyor. Bakkal, manav, kasap, kuaför, mobilyacı gibi çok sayıda işletmeden neredeyse tüm ürün ve hizmetlerde günlük fiyat değişimi var. Esnafımız bankadan 45 gün sonra geri ödeme aldığında sattığı ürünü yerine koyamaz durumda, Şayet esnaf aradaki farkı müşteriye yansıtırsa da vatandaşın alım gücü düşük olduğu için iyice iş yapamaz hale gelecek. Bu durumda yapılması gereken kredi kartı faiz oranlarına ve pos komisyon oranlarına standart getirilmesidir” dedi.


KÜÇÜK ESNAFI ENFLASYONA EZDİRMEYELİM

 

Esnafın her geçen gün artan girdi maliyetleri yüzünden zor günler geçirdiğine değinen Başkan Taşkıncan, “hali hazırda kullanılan pos cihazlarının bakım onarım ve kurulum gibi maliyetleri de var. Üstüne birde kredi kartı komisyon oranlarının bu denli yükseltilmesi tüm iş yerlerine maliyetlere ve giderlere yansıyarak enflasyonu tetikliyor. Bunun için yasal bir düzenleme ile bankaların işyerlerine uyguladığı kredi kartı komisyon oranları makul seviyeye indirilmeli. Günümüzde pos cihazı kullanılmadan ayakta kalabilmek mümkün değil. Esnaf ve sanatkarlarımızın çağa ayak uydurabilmesi vatandaşın rahatça alışveriş yapabilmesi ve piyasanın canlanması için pos komisyon oranlarının düzenlenmesi şart. Yetkililerden bu konuda çalışma yapmasını istiyoruz. Küçük esnafı enflasyona ezdirmeyelim” dedi.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Salı 23.3 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.