Spilos Dağcıları Yoğurtçu Kalesini Keşfetti

1

SPOR 11.11.2020 12:04:09 4147 0
Spilos Dağcıları Yoğurtçu Kalesini Keşfetti


Manisa Spilos Dağcılık&Trekking Kulübü sezonun 7. etkinliğini Yoğurtçu Kalesine gerçekleştirdi. Etkinliğe 55 doğasever katıldı.  Kulüp Başkanı Mehmet Güllüpunar, “Her pazar aralıksız Doğa Yürüyüşlerimize devam ediyoruz. Geçtiğimiz pazar günü de Manisa Merkeze 20 km uzakta, Uzunburun köyü yakınlarında Gediz Vadisine hakim konumda bulunan Yoğurtçu Kalesine etkinlik düzenledik. Toplu taşıma araçları kullanmadan kaleye kadar özel araçlarla geldik. Etkinlik başlangıcında tüm katılımcıların ateş ölçümü ve HES kodu sorgulamaları yapıldı. Etkinlik süresince uyulacak kurallar özellikle fiziki mesafe kuralına uymanın önemi hatırlatıldı. Kalenin tarihi hakkında bilgilendirme yapıldı. Yoğurtçu Kalesi bütün görkemiyle göz kamaştırıyordu. 7-8 yüz yıllık kale dimdik ayakta görünüyordu. Kalenin güney tarafı tamamen ormanlık bir alandı. Burası yurdumuzun cennet köşelerinden biriydi. Vadinin seyrine doyum olmuyordu. Sağda Gediz Ovası, karşıda Yunt Dağları ve Temnos Kalesi, Güney batıda Yamanlar dağı ve antik Karagöl.  Yoğurtçu Kalesi(Sosandra Manastırı) son Bizans döneminde 13. yüzyılda karakol kalesi niteliğinde stratejik bir noktaya yapılmıştır. Kaleyle ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Keşfedilmeyi bekleyen önemli bir tarihsel yapıdır. Kesma taş ve moloz taştan yapılan kalenin planını çıkarmak mümkün olmamıştır. Günümüze çok az sur duvarları ile bir burç parçası gelebilmiştir. Buna dayanarak da kalenin kareye yakın bir planda yapıldığı sanılmaktadır. Gediz vadisine hakim konumda bulunan kalenin 12.yüzyılın sonları ile 13. yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Kuzey cephesi sarp kayalık üzerine oturmuş olan karemsi planlı iç kale doğu, batı ve güney yönlerinden bir dış surla çevrilmiş ve dış sur belli aralıklarla kulelerle tahkim edilmiştir. Güney cephede belirgin olan dış surun doğu ve batı bölümleri yıkılmıştır. Kuzeyden bakıldığında oldukça sağlam ve etkileyici bir görünüme sahip olan kaledeki mekanların büyük bir bölümü yıkık durumdadır” dedi. 
        

Acil çağrıda bulunan Güllüpunar, “Bu güzel coğrafyadaki bu güzel kale acilen gereken önlemler alınmazsa yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır! Kalenin hemen yanı başında bulunan taşocaklarında patlatılan dinamitler kalenin yapısına zarar vermektedir. Çalışan iş makineleri vadinin (ormanın) sessizliğini bozuyor, çevreye yaydıkları toz bulutu ormandaki tüm ağaçların, bitkilerin üzerini beyaz, gri bir tabaka halinde kaplıyor, kuşların, yaban hayvanlarının bu cennet vadideki yaşam alanları ortadan kaldırılmış oluyor. Bizler: doğaseverler, çevre gönüllüleri olarak herkesin doğaya, kültür varlıklarımıza, tarihsel miraslarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü tanık olduğumuz bu durum ne ilk ne de son olacaktır. Doğaseverler, çevre gönüllüleri, sivil toplum örgütleri, tüm yetkililer lütfen geliniz hep beraber doğa katliamına dur diyelim. Doğal güzelliklerimize, kültür varlıklarımıza, tarihsel miraslarımıza sahip çıkalım. Çünkü gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en önemli miras tahrip edilmemiş bir doğa ve temiz bir çevredir. Yoğurtçu Kalesin’den başladığımız yürüyüşümüzü farklı bir rotadan yine kalede sonlandırdık. 15 km yürüdük. Doğa ile iç içe güzel bir gün geçirdik. Üyelerimizle, doğaseverlerle bir arada bulunman mutluluğunu yaşadık” dedi. Spilos Dağcılık&Trekking Kulübü 15 Kasım 2020  Pazar günü Niobe-Oduncuyolu-Armutsuyu  Doğa Yürüyüşünü gerçekleştirecek. Etkinliğe katılmak için 0 535 728 71 77 numaralı telefonu arayıp kayıt yaptırmalısınız. Ayrıntılı bilgi için:  www.spilostrekking.com

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.