Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

SOMA’DA ANTİK AĞAÇTAN REKOR ZEYTİN

0

GÜNDEM 3.08.2021 09:18:46 1031 0
 SOMA’DA ANTİK AĞAÇTAN REKOR ZEYTİN

Manisa’nın Soma ilçesinde yapılan araştırmada 1624 yaşında olduğu belirlenen ağaç koruma altına alındı. Zeytinliğin sahibi ve Antikas Zeytinyağı kurucusu Ertuğrul Özcan “Antik diye adlandırdığımız zeytin ağacımızdan yıllardır rekor seviyede ürün alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 360, bu yıl 450 kilogram zeytin verdi. Bu zeytinleri ayrı sıkıyoruz, özel bir zeytinyağı üretiyoruz. Antik ağaç bizim özverimizin kanıtı, gururumuz, ona gözümüz gibi bakıyoruz” dedi.
 
Tarihe tanıklık eden bu zeytin ağacının kök çevresi 6.80 metre, taç çapı 13 metre, boyu ise 6 metre olarak tescil edildi. Türkiye’nin en yaşlı ürün veren ağaçlarından biri olan ağaç üzerinde Ayvalık tipi zeytin türü barındırıyor. Atalarının uzun yıllardır koruduğu 1624 yıllık zeytin ağacını gelecek nesillere bırakmak için en iyi şekilde bakımını yaptıklarını söyleyen Özcan “Dedemin bu ağaca itinalı davrandığını hatırlıyorum, biz de onlardan öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Torunlarıma bırakacağım en değerli miras atalarımdan bir parça olan bu ağaç olacak” dedi. Hiç yılmadan sıcağa, soğuğa dayanan asırlık ağaçlardan elde edilen zeytinyağlarının daha sağlıklı ve özel olduğunu hatırlatan Özcan “Bu zeytinyağını sizlere ulaştırdığımız her yıl aynı heyecanı yaşıyoruz” diye konuştu.
 
Tarih kokan bahçe
Aynı bahçede 400 yaş civarında 25 asırlık ağaç olduğunu belirten Özcan “Bahçemiz tarih kokuyor. Nice mevsimler yaşadı bu ağaçlar, kökleri toprağımıza kilitlendi. Yüzlerce emekçi meyvelerini topladı, bizler, çocuklarımız dalların altında koşuşturdu. Her biri bizim için çok değerli” dedi. Özcan, ayrıca ‘Antikas Zeytinyağı’ markasının ismi için de bu antik ağaçtan esinlenildiğini belirtti.


 

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.