Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

ŞİMŞEK: “KONUT ÜRETMEK BELEDİYELERİN GÖREVİDİR”

Manisa’da kangrene dönüşen konut sorununu değerlendiren siyasetçi İlkay Şimşek, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 17 ilçe belediyesinin artık asli görevlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

MANİSA-GENEL 14.09.2023 16:49:00 972 0
ŞİMŞEK: “KONUT ÜRETMEK BELEDİYELERİN GÖREVİDİR”

 

Manisa’da yaşanan kiralık ve satılık konut sorununu değerlendiren siyasetçi İlkay Şimşek, “Ne tayini çıkan memur, ne çalışmaya gelen işçi, ne de üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci başını sokacak kiralık ev bulamıyor, emeklinin maaşı en düşük ev kirasının bile altında kalıyor, tüm bunların sorumlusu olan belediyeler topu birbirine atıyor” dedi.

Manisa’da kangrene dönüşen konut sorununu değerlendiren siyasetçi İlkay Şimşek, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 17 ilçe belediyesinin artık asli görevlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. İlkay Şimşek, durdurulan imar planının devreye sokularak arsa üretilmesi ve yeni konutlar yapılmasının şart olduğunu, aksi halde artan kira ve satış bedelleri karşısında Manisa’nın yaşanabilir bir kent olmaktan çok daha fazla uzaklaşacağını belirtti. Sorunun büyüklüğünü idrak edemeyen belediyelerin topu birbirine atarak karşılıklı suçlamalarda bulunduğunu, çözüm değil çözümsüzlük ürettiklerini ifade eden Şimşek, şunları söyledi: “Konut sorunu Manisa’nın yıllardır yaşadığı, ama bir türlü çözülemeyen en önemli problemidir, kanayan yarasıdır. Göç alan bir kentin yaşamaması gereken bir sorundur. Sürekli büyüyen bir sanayisi vardır, doğudan ve batıdan, hatta sınır ötesinden işçiler gelip buradaki fabrikalarda çalışıyor, doğal olarak burada yerleşmek istiyor. Nüfus arttıkça atama ve tayinlerle memurlar geliyor, üniversite büyüdükçe öğrenciler geliyor ve hepsi bu şehirde başını sokabilecekleri bir ev arıyor. Ama bulamıyor, bulan kendini şanslı hissedecekken fahiş kira bedelleriyle karşılaşıyor. Bugün bir ailenin oturabileceği iki veya üç odalı orta halli konutun kirası 10 bin liranın üzerinde. İnsanların bütçelerine uygun, huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri evleri olması yasal bir haktır. Bu hakka ulaşamıyor olmaları başta hükümetin ve tüm yerel yöneticilerin sorunun çözümü noktasında yetersiz kaldıklarını göstermektedir. Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz, milletimiz de hak ettiği yaşam standartlarının çok gerisinde, olumsuz koşullarda, belki aile desteği ve yardımıyla başını sokacak küçük bir yer bulur, barınır, ama bu yaşadığı acı ve sıkıntıyı unutmaz. Evsiz kalmanın, kirasını geciktirmenin ne demek olduğunu yaşayan bilir, başına gelen anlar. Başına bu tür olaylar gelenlerin sayısı hızla artıyor. Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları mahkeme salonlarına sığmıyor. Birçok anlaşmazlık şiddet olaylarının yaşanmasına neden oluyor. Arabuluculuk sistemi bir işe yaramıyor, ara bulunamıyor, aksine açılıyor.”            

SORUN BELLİ, ÇÖZÜM BELLİ

Manisa’da yaşanan bu büyük sorunun nedenlerinin de, çözüm yollarının da bilindiğini, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen İlkay Şimşek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Manisa’da yıllardır konut sorunu var ve bunun en büyük nedeni arsa üretimi olmaması, çünkü düzenli bir arsa yok, bu nedenle birçok mahallenin bir an önce imara açılması gerekiyor, imara açık alanların da alt ve üst yapıları tamamlanmalı. Bu olursa Manisa’nın 50 yıllık arsa sorunu çözülür. Tüm bu çalışmaları da belediyelerin yapması gerekiyor. Diğer yanda müteahhitler artan maliyetler karşısında şaşkın. Arsa bulsalar bile bir konut inşa etme noktasında ekonomik sıkıntıları var. Konutlar yüksek fiyatlara satılmak zorunda. Burada da karşımıza banka engeli çıkıyor. Bankalar kredi verme noktasında isteksiz. 

Konutlar için kredi faiz oranları çok yüksek. Hükümetin bu konudaki çaresizliği de ortada.”


Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 20.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 6.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.