Tarih: 01.06.2022 14:30

Sıcak Havaların Yaşlı Sağlığı Üzerine Etkisi ve Öneriler

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Manisa Şehir Hastanesi Geriatri Hekimi Uzm. Dr. Saadet KOÇ OKUDUR  Sıcak Havaların Yaşlı Sağlığı Üzerine Etkisi ile ilgili olarak yaptığı açıklmada,

 Dünya nüfusu giderek yaşlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2021 verilerine göre; Türkiye yaşlı nüfus oranı %9,7, Manisa’da ise bu oran % 11,8’dir.

Yaz aylarına girişimizle birlikte hava sıcaklıklarının artış gösterdiğini görüyoruz.

Bu nedenle özellikle YAŞLI BİREYLER açısından dikkat edilmesi gereken şu durumlardan bahsetmekte fayda bulunmaktadır: Saat 10.00-16.00 arasından güneşli alanlarda mümkünse bulunulmaması, gölge ve serin yerlerde bulunulması önem taşımaktadır.

*Güneşli açık alanda bulunulacaksa da daha kısa süreyle maruziyetin azaltılması ve şapka, şemsiye, güneş gözlüğü ve güneş kremi ile kişilerin kendilerini korumaları önemlidir.

Günlük ortalama 2 litre su tüketiminin sağlanması önem arz etmektedir. Aksi halde, sıcak çarpması sonucunda dehidratasyon dediğimiz vücutta sıvı kaybı durumu gelişebilir. Özellikle yaşlı bireyler, kronik hastalıklar ve ilaç kullanım oranları da daha yüksek olduğundan dehidratasyon açısından risk altındadır. Yaşlılıkla susama ve acıkma hissi de azaldığından terleme ile kaybedilen sıvı alımı isteği yeterli olmayabilir. Su tüketimi açısından hatırlatmalarda bulunulması faydalı olacaktır.

Bununla birlikte evde bakım hastaları olan yaşlı bireyler için de benzer durum söz konusudur. Bu aylarda terleme ile sıvı kaybı daha fazla olacağından yaşlı bireylere evde bakım veren hasta yakınları bu açıdan hastalarını desteklemeli, hastaların su tüketimi artırılmalıdır.

Diğer yandan dehidratasyon bulguları özellikle yaşlı ve demans hastalarında uykuya meyil gibi bilinç değişiklikleri, iştah azalması, huzursuzluk şeklinde de bulgu verebilir. Özellikle gündüz dışarıda vakit geçirdikten sonra evde bu şikayetlerin gözlenmesi sıvı kaybını akla getirmelidir."açıklmasını yaptı.

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —