Tarih: 16.06.2016 16:32

Sıcak Havaya Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Rabia Kapan, vatandaşlara aşırı sıcaklar konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Rabia Kapan, aşırı sıcaklardan en fazla olumsuz etkilenen grupların 4 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı (şeker, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, psikolojik hastalar, kronik solunum sistemi hastaları, karaciğer, böbrek ve kanser hastalıkları) olanlar, hamileler, aşırı kilolular ve açık havada çalışmak zorunda olanlar olduğunu söyledi.
Dr. Kapan, güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 10.00 ve 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça açık havalarda bulunulmamasını ve denize girilmemesini önerdi. Kapan, özellikle açık alanlarda ve seralarda çalışmak zorunda olanların mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya dikkat etmeleri, sık sız tuz ve mineral içeren sıvı gıdalar tüketmeleri, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre sıvı tüketmeleri, aşırı yağlı ve ağır beslenmeden kaçınmaları, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme tercih etmeleri, açık renkli hafif bol giysiler giymeleri tavsiyelerinde bulundu.
Dr. Rabia Kapan ayrıca, açıkta satılan et, süt, yumurta, tavuk ve balık gibi yiyeceklerin aşırı sıcaklardan dolayı çok kolay bozulup zehirlenmelere yol açtığından dikkatli tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

GÜNEŞ VEYA SICAK ÇARPMASI 

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Rabia Kapan vatandaşları sıcak nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyararak şu bilgileri verdi; 'Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı,  bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır' dedi.

SICAK BİTKİNLİĞİ

Dr. Rabia Kapan, 'Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla meydana gelir. Daha sıklıkla yaşlılarda, yüksek tansiyonu olanlarda ve güneş altında çalışanlarda görülür. Aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması, ateş yükselmesi belirtileriyle kendini gösterir. Deri soğuk ve nemlidir, nabız hızlı ve zayıftır, solunum hızlı ve yüzeysel, şuur açıktır. Güneş çarpmasının daha hafif şekli olup hayati tehlike yoktur. İlkyardım; uygun ve zamanında yapılırsa genel durum hızla düzelir. Serin bir yerde istirahata alınan hastanın giysileri gevşetilip, sırt üstü yatırılarak bacakları yükseltilir. Islak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı verilir; özellikle de tuzlu ayran içirilir. Yaklaşık 1 saat içerisinde kişinin genel durumu düzelmezse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.'

SICAK KRAMPLARI 

Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta hızlı bir su ve mineral kaybı meydana geldiğini, düşük mineral seviyeleri kaslarda sıcak kramplarına neden olabileceğini de vurgulayan Dr. Kapan; 'Sıcak krampları aynı zamanda sıcak bitkinliğinin belirtilerinden birisidir. Genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında ağrılı spazmlarıyla meydana gelir. Sıcak krampları için tıbbi tedaviye gerek yoktur, kişinin yaptığı aktivite durdurulmalı sakin ve serin bir yerde oturtulmalıdır, meyve suyu veya mineralli içecekler içirilmelidir. Kramp meydana geldikten sonra en az birkaç saat fiziksel aktivitede bulunulmamalı, bir saat içerisinde geçmezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır' dedi.

GÜNEŞ YANIKLARI 

Güneş yanıkları vakaları konusunda da uyarılarını sürdüren Dr. Rabia Kapan; 'Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır' şeklinde konuştu.

NAİME SEKİZLER




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —