Manisa’da ve ülkemizde başta deprem olmak üzere birçok afet olayı meydana geliyor.
Bunun üzerine Algoritma Uzmanı ve Program Tasarımcısı Ahmet Ömer Soğukoğlu ile Proje Danışmanı ve Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, gerçekleşen afetler sonucunda göçük altında kalan enkaz zedelerin canlı olarak çıkarılma oranını arttırmayı hedefleyen Sesimi Dinle isimli bir mobil uygulama programını hayata geçirdi.
Bu uygulamanın Türkiye genelinde uygulanmasını istediler. Böylece afet olduğunda nerede yoğunluk var tespit edilecekti ama olmadı. Uygulamanın nüfusa yayılması, insanların bunu kullanması konusunda bir destek görmediler. Sesimi Dinle Uygulaması zorunlu olsaydı, Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası oluşturulacak koordinasyon için altlık sağlayacaktı. Ama depremde olduğu gibi bu depremde koordinasyon konusunda sorunlar yaşandı.
Sesimi Dinle takımı yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “Başaramadık, anlatamadık. Biz demiştik, çaba sarf etmedik demek istemiyoruz. Lakin olası afet özellikle "deprem" sonrası oluşturulacak koordinasyon için altlık sağlayacak bir telefon uygulaması geliştirme kararı aldık Sisam (İzmir) depremi sonrası Aralık 2020 de. Bu uygulama AFAD başkanlığı kontrolünde ve yönetiminde olacak, HES kodu uygulaması gibi zorunlu olması gerekli bir uygulama. Mart 2021 ve sonrasında bu güne kadar konu ile ilgili gerek Manisa, gerek İstanbul olmak üzere Büyükşehir ve ilçe belediyelerden YETKİLİ kişiler ile Afad Müdürleri ile hatta uygulamaya yönelik tatbikat ( Mart 2021) bile yapmıştık. Manisa AFAD müdürü Sayın Güray Karakaya’nın gayretleri ile AFAD Başkanlığından randevu bile aldık. AFAD Başkanı Sayın Dr. Mehmet Güllüoğlu ve ilgili Başkan Yrd. ile görüşmek ve sunum yapmak için. Görüşme tarihimizde Rize bölgesinde yaşayan sel felaketinden dolayı Bilgi İşlem ( Bilgi Sistemleri ve Haberleşme ) Daire Başkanı ve ekibi ile görüştük ve sunum yaptık. Bu da yetmedi yerel de ve ülke genelinde bizim için siyaset üstü olan deprem için, iktidar ve muhalefet demeden, partilerin konu ile ilgili danışman, başkan yardımcıları, Prof. ları v.b. yetkili kişileri, il ve ilçe başkanları, ulaşabildiğimiz, tanıdığımız milletvekilleri, ilgili STK lar, v.b. kişi, kuruluş ve şirketler ile görüşmeler ve ulusal ve yerel basın ve TV’lerde tanıtımlar yaptık. Elimizden geldiğince gayret gösterdik ve çaba sarf ettik işin içine siyaset sokmadan. Çünkü afet sonrası ilk tepki, sahadan bilgi toplamanın önemini bilerek ve koordinasyona destek olmak için gerçekten fayda sağlayacağımıza inandık, uygulamayı gerçekleştirdik ve duyurmaya çalıştık. Ama uygulamayı yazan Algoritma Uzmanı Omer Soğukoğlu, Danışman Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece ve ekibimiz olarak şunu unuttuk; Deprem Takdiri İlahi. 06.02.2023 tarihinden beri çok büyük bir kızgınlık ve vicdan azabı duyuyoruz. Hayatını kaybeden, yaralı olarak kurtarılan, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen, yardımcı olamadığımız tüm herkesten, bu uygulama için katkı koyan ve emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımız adına özür diliyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.