0
Mahalleli tarafından yeşil altın olarak isimlendirilen kornişon sayesinde daha önceden göç eden vatandaşlar da köylerine geri dönmeye başladı.
Selendi’ye bağlı 600 rakımlı, 240 haneli, 650 kişinin yaşadığı Tavak Mahallesinde 2011 yılında bir kişi ile başlayan kornişon turşuluk salatalık, bölgenin makus talihini değiştirdi.
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Bozdağı’nın örnek alınmasıyla yola çıktıklarını kaydeden mahalle halkı, şimdi ürün sayesinde hem mahallenin hem de ilçe ekonomisinin can damarı olmaya aday olduklarını belirtti.
Göletler üretimi iki katına çıkaracak
Bu zaman kadar tankerlerle taşınan suyla yapılan üretim, iki göletin yapılmasıyla iki katına çıkacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Selendi Belediyesinin katkılarıyla 3 bin 500 dekar alanın sulanmasını sağlayacak olan gölet ile yine yapımı devam eden 3 bin dekar alanın sulanmasını sağlayacak olan göletin tamamlanmasının ardından üretimin katlanacağı belirtiliyor. 3 ay gibi kısa sürede mahalle halkının dekar başına 6 bin lira gibi gelir bırakan ürünün yanı sıra yine marul, biber, karnabahar, lahana, domates, fasulye, brokoli ve pancar da sulu tarım sayesinde mahallede can bulacak.
Göç edenler geri dönmeye başladı
Mahalleli, kornişonlar elemeden geçtikten sonra kilosu 1.4 TL’den turşu fabrikasına günlük ortalama 8 ton ürün teslim ediyor. Mahalle Muhtarı Hüseyin Gökmen, yaptığı açıklamada, “Mahalle halkının yeni gelir kapısı olan turşuluk salatalık sayesinde mahalle halkının ekonomisi canlandı. Mahallemizden göç eden hemşerilerimiz bu ürün sayesinde geri dönmeye başladı. İnşallah önümüzdeki yıllarda üretimde artış olacak. Devlet desteğimiz yok, bu ürüne de destek verilmeli” dedi.
Büyükşehir'den büyük destek
Mahalle halkının bu zamana kadar taşıma su ile ürün kaldırdığını anlatan Muhtar Gökmen, “Manisa Büyükşehir Belediyesi mahallemize 4 kilometre uzaklıkta bir gölet yaptı. Şimdi mahalle merkezinde yapım çalışmaları devam ediyor. Bunlar tamamlandıktan sonra üretim artacak, ekonomimiz daha da canlanacak. Bu gölet çalışmalarına katkı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Tavak Mahallesi sakinlerinden 67 yaşındaki 6 çocuk 8 torun sahibi Halime Varol ise, sabah namazının ardından salatalık bahçesine indiklerini belirterek, taşıma su ile can verdikleri salatalıkları arazilerinden topladıklarını bazen de günlük 40 TL vererek işçi çalıştırdıklarını söyledi. (İHA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.