MASKİ Genel Müdürlüğü, havaların soğuması nedeniyle muhtemel don olaylarında su sayaçlarının korunması konusunda abonelerine uyarıda bulundu. Su ve Atıksu Sözleşmesi’nin 14’üncü maddesi gereğince, abonelerin sayaçlarını dış etkenlerden koruyarak zarar görmesini önleyici tüm tedbirleri almakla yükümlü olduğunun altını çizen MASKİ, sayacın bulunduğu yerin hava akımına karşı muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti. Açıkta kalan su borularının izocam, bez ve yün parçası, talaş ya da kılıfla kaplanmasını öneren MASKİ, sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir koruma yapılmasının da faydalı olacağını bildirdi.
Alınan her türlü önleme karşın donma meydana gelen sayaçlara yapılacak müdahale konusunda uyarılar yapan MASKİ, vatandaşların donan sayaçları hiçbir şekilde ateş ve sıcak su ile temas ettirmemeleri gerektiğini vurguladı. Sayacın donması halinde, patlayan sayaçtan akan su nedeniyle diğer sayaçların da donmasına engel olabilmek için vananın kapatılarak suyun kesilmesi gerektiğini belirten MASKİ Genel Müdürlüğü, bu tür sorunlarla karşılan abonelerin 185 numaralı Çözüm Merkezi çağrı destek hattını arayarak konuyla ilgili yardım alabileceklerini ifade etti.
Daire Başkanı Deniz’den sayaç koruma tavsiyeleri
MASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Dairesi Başkanı Sevinç Deniz, sayaçların soğuğa karşı muhafaza edilmesiyle ilgili vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Deniz, “Öncelikle, abonelerimizin soğuk havalarda hassas olan sayaçların korunmasında gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Aksi takdirde bu sayaçların onarımı yüksek maliyetler gerektirebilir. Hatta gövdesi patlayan sayaçların ne yazık ki tamir imkanı da bulunmuyor ve bu sayaçlar hurdaya çıkıyor. Ayrıca bu donmalar önemli miktarda su kaybına neden olacağından, hanede bir süre için su kesintileri de söz konusu olabilmekte. Bu nedenle çok şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakılarak, sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamasını tavsiye ediyoruz. Sayaç bağlantılarından ya da vanadan sızma veya damlama yapan sayaçlar da, abone numaraları belirtilerek hemen idaremize bildirilmelidir. Bunun yanında, gübre gibi kolayca oksitlenme yapabilen nemli malzemelerin de sayaç üzerine özellikle konulmaması gerek. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için sayaçlarını koruma konusunda özen göstermelerini öneriyoruz” dedi. (İHA)