0
Saruhanlı Cumhuriyet Ortaokulunda Manisa İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, itfaiye ve 112 acil sağlık ekipleri tarafından 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle gerçekleştirilen tatbikata İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Müdahale ve Afet Yönetim Merkezi Şube Müdürü Şinasi Yılmaz, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık, Büyükşehir Saruhanlı Koordinatörü Ali Aybars Özbilgin, Toplum Sağlığı Başkanı Tülay Ünlü Üresin, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Cumhuriyet ortaokulunda gerçekleşen tatbikatta öğrencilerin derste olduğu sırada verilen alarmdan sonra öğrenciler öğretmenleri nezaretinde sırayla ve güvenli bir şekilde okuldan tahliye edilip daha önceden belirlenen toplanma noktasında toplandılar. Tatbikat gereği deprem nedeniyle dışarı çıkamayıp sıkışıp kalmış ve yaralanmış öğrenciler, okulda daha önceden öğrenciler arasından seçilen yardım ekibi tarafından belirlenen yöntemlerle kurtarılarak ambulansa taşındılar. Daha sonra ise itfaiye ekipleri ve AFAD ekipleri de okuldan çıkamayan ve yaralı olan öğrencileri güvenli bir şekilde sağlık ekiplerine ulaştırdı. Okulun en üst katında mahsur kalan öğrenci ise itfaiye aracından merdiven uzatılarak pencereden kurtarıldı ve sağlık ekiplerine teslim edildi. Deprem tatbikatından sonra yangın tatbikatı gerçekleştirilen okulda bahçede yakılan tüp itfaiye erleri nezaretinde öğrenciler tarafından söndürüldü. Tatbikatın ardından öğrenciler afetlerle ilgili şiirler okudu.
“Tedbirli olmayı öğrendiğimiz zaman kaldığımız yerden devam edebiliriz”
Müdahale ve Afet Yönetim Merkezi Şube Müdürü Şinasi Yılmaz tatbikat sonrasında yaptığı konuşmada şunları ifade etti, “Hepinizce bilindiği üzere deprem yok sayamayacağımız yerleşim yerlerinde yaşandığında binlerce kişinin yaşamını kötü etkileyen, bazen kökten değiştiren, hatta yaşamlarını kaybetmelerine sebep olan, alt ve üst yapıya zarar veren, ekonomiyi bozan, yerine koyulması imkânsız etkiler yapabilen bir doğa olayıdır deprem. İlçemize bağlı Mütevelli, Lütfiye, Kumkuyucak mahallelerinde 2016 ve 2017 yılı içinde meydana gelen depremlerde can kaybı yaşanmamış ancak pek çok aile önce AFAD tarafından tahsis edilen çadırlarda, daha sonra da konternerlerde yaşamak zorunda kalmıştı. Hatta bazı aileler konteynerlerde kalıyor. Beraber yaşamayı ve tedbirli olmayı öğrendiğimiz zaman en az zararla atlatıp yaşamımıza kaldığımız yerden devam edebileceğiz. Nedir bu tedbirler? Öncelikle şehirler doğru zeminlerde ve yerlerde kurulmalı. Binalar yönetmeliklere uygun inşa edilmeli. Bizler üstümüze düşeni yapmalı, deprem ve diğer doğa olayları ile ilgili verilen eğitimlere katılarak öğrendiklerimizi yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Ancak hazır olduğumuz zaman deprem olduğunda en az zararla atlatıp yaşamımıza devam edebiliriz.
SERKAN KÜL
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.