Anız yangınları tarım arazi olan bölgelerde yoğunluk göstermektedir. Anız yangınlarını engellemek için cezai yaptırım uygulansa da bu yangınların önüne geçilemiyor. Özellikle Manisa’da tarım arazisi bakımından önde gelen ilçelerden biri olan Saruhanlı ve mahallerinde anız yangınlarında son zamanlarda ciddi oranda artış yaşanmaktadır. Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur şu ifadelerde bulundu. “ bu konu hakkında Tarım Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu genelge sonucu güvenlik kuvvetleri ilçe tarım müdürlüğü ile birlikte anız yangınını yerinde tespit ettiği takdirde ağır cezai işlem uygulanıyor. Anız yakılması sonucu topraktaki yararlı bakteriler, böcekler ve birçok toprağa yararlı canlı anız yangını sonucu yok oluyor. Bizim çiftçi kardeşlerimizden ricamız kesinlikle anızları yakmasınlar”dedi.
Anız neden yakılmaktadır?
Yabancı ot ve haşereleri yok etmek, Daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak, toprağı işlemede kolaylık sağlamak, çeşitli hastalıkları önlemek, anızın kolay ve masrafsız şekilde yok edilmesi amacıyla anız yakılır. Fakat tüm bunların yanı sıra anız yakmanın zararları daha fazladır.
Anızların Yakılması ile Birlikte Şu Zararlar Oluşur
Anızların yakılmasıyla birlikte topraktaki organik madde yok edilmektedir. Toprakta bulunan bu organik maddenin ise yararları şöyle sıralanabilir. Toprakta yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlamaktadır. Toprağın iyi bir şekilde havalanmasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra toprakta kümeleşmeyi sağlayarak erozyonun da önüne geçmektedir. Anız yangınları doğal dengeyi bozmaktadır. Yangınlar sırasında pek çok yaban hayvanı (kuş,tavşan,tilki,yılan ve çeşitli böcek türleri) ölmektedir. köklü sap ve anızın yakılması bitki büyümesini teşvik eden azot(N) ve karbon (C) yok olmasına neden olmaktadır. Anız yangınları sonucu hava kirliliği artmakta aynı zamanda yükselen dumanlar sonucu karayollarında görüş mesafesi kısalmakta, bu durumda trafik kazalarına sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda özellikle Manisa’dan Saruhanlı’ya giderken yol kenarlarında bulunan tarlalarda anız yangınlarının bırakmış olduğu duman çabucak fark edilir durumdadır. Anız yangınları komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlere, meyve bahçelerine, telefon direklerine koruluk ve ağaçlara zarar vermekte, çoğu zaman orman yangınlarının sebebi olarak da anız yangınları gösterilmektedir.
Anız yakmanın önüne geçilmesi için neler yapılmalıdır?
Daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak için modern tarım teknikleri kullanılmalıdır. Hasat yapılırken biçerdöverle toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anız yakmak yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Modern tarımda anız yakmaya yer yoktur. Tarımda esas olan verimliliği arttırmaktır. Anız yangınları uyarınca Çevre Kanununa göre 2017 yılında uygulanacak idari para cezaları bulunmaktadır. 2872 sayılı Çevre Kanununun 20 nci maddesinde, Kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları belirlenmiştir. Belirlenen cezalar ise şöyledir.
Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için, Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır. Dekar başına kanunda belirlenen ceza 20 TL dir. 1/1/2017 – 31/12/2017 tarihleri arasında uygulanacak ceza ise dekar başına 42,44 TL dir. Anız yangınlarının önüne geçmek için yetkililer bu konuda vatandaşların duyarlı olmasını anız yangını görüldüğü takdirde 156 jandarma 155 polis ve 110 itfaiyenin aranmasının önemli olduğunu vurguladılar.
Canan SÜRGİT