Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

SALGIN SONRASI NORMALLEŞMEDE REHAVETE KAPILIRSAK KELEBEK ETKİSİNE DÖNÜŞEBİLİR

1

SAĞLIK 2.05.2020 13:10:37 1195 0
SALGIN SONRASI NORMALLEŞMEDE REHAVETE KAPILIRSAK KELEBEK ETKİSİNE DÖNÜŞEBİLİR

Soma Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Sancar Delibalta, Kelebek Etkisi ismiyle kaleme aldığı yazıda koronavirüs ile mücadele kapsamında normalleşme sürecinin konuşulmaya başlandığını ifade ederek, rehavete kapılmadan tedbirlere uyulması gerektiğini belirtti. Sancar Delibalta, Japonya’nın dört büyük adasından biri olan Hokkaido Adasında vakaların bire düştüğünü, her yerin birden açılmasıyla birlikte salgının yeniden artış gösterdiğini, salgının ilk boyutundan çok daha güçlü olan ve adeta Kelebek Etkisine dönüşen ikinci dalgasının etkisi karşısında ada şuan hala zor bir mücadele vermeye devam etmek zorunda kaldığını açıkladı. 

 

Sancar Delibalta, “Tüm Dünya’yı etkisi altına alan covid19 salgını etkisini sürdürmeye devam ederken, yeni vaka ve ölüm oranlarında meydana gelen düşme eğiliminden dolayı bazı ülkeler normalleşme sürecini konuşmaya başladı. Ülkemizde de etkisini sürdürmeye devam eden salgınla mücadelede, devletimiz tarafından alınan önemli ve yerinde kararlar etkisini göstermeye başlamıştı. Sağlık bakanlığımızca açıklanan son verilere göre salgında pik yani tepe noktasının görüldüğü, yeni hastalık sayıları ve vefat sayılarında belirgin bir azalma başladığı ve iyileşen hasta sayısında da ciddi artış olduğu görülüyor. Bu sevindirici verilerden sonra artık ülkemizde de normalleşme süreci konuşulmaya başlıyor ve kademeli olarak normal hayata dönmenin planlaması yapılıyordu. Acaba bu süreç nasıl işleyecek ve tam anlamı ile ne zaman bu salgından kurtulup normal hayatımıza döneceğiz sorusunun cevabını herkes merak etmiş durumda iken; tam da bu noktada aklıma Japonya’nın Hokkaido adasında yaşananlar geliyor.

 Hokkaido adası Japonya’nın dört büyük adasından birisi olması ile birlikte büyüklüğü ve farklı yönetim anlayışı ile öne çıkan bir yapıdadır. Bu ada salgının görülmesi ile birlikte aldığı hızlı, etkili ve yerinde kararlarını disiplinli bir şekilde uygulayarak covid19 salgınını kısa süre içerisinde kontrol altına almayı başarmıştı. Sadece bununla da kalmayıp hastalığın seyrini kısa sürede tersine çevirmiş ve yüzler ve binler ile ifade edilen yeni vaka sayısını kısa süre içerisinde sadece bir vakaya kadar düşürerek tüm Dünya için covid19 ile mücadelede örnek gösterilmişti. Hokkaido adasındaki normalleşme sürecine geçmeden önce size ünlü matematikçi ve meteorolog olan Edward N. Lorenz’in çalışmalarından Kaos teorisi içinde bulunan kelebek etkisinden bahsetmek istiyorum. Kelebek etkisi bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesini tanımlar. Farklı bir örnek verecek olursak bir kelebeğin kanat çırpması ile oluşan hava dalgacığının, Dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabileceğini ifade eder. Dönelim tekrar Hokkaido adasına; Covid19 ile mücadelesi tüm Dünya’ya örnek teşkil edilen Hokkaido adasında normalleşme süreci başlıyor ve durum içindeki en tehlikeli his olan rehavet öne çıkıyordu. Günde tek bir vakaya indirdiği salgın sonrası ada da hızlı bir şekilde okullar, parklar, restoranlar, barlar, AVM’ler aklınıza gelebilecek her yer açılıyor ve hayat adeta salgın öncesi normal haline hızlıca döndürülüyordu. İşte tamda bu noktadan sonra kısa süre içerisinde günlük görülen hastalık sayısı bir anda yüzler ve binler olarak ifade edilmeye başlıyor, salgının ilk boyutundan çok daha güçlü olan ve adeta Kelebek Etkisine dönüşen ikinci dalgasının etkisi karşısında ada şuan hala zor bir mücadele vermeye devam etmek zorunda kalıyordu. Ülkemizde de Ramazan bayramı sonrasında normalleşmenin konuşulmaya başlandığı şu günlerde rehavete kapılmadan, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına titizlikle uymaya devam etmeliyiz. Önümüzde Hokkaido adası örneği varken, ülkece vermiş olduğumuz başarılı bir sınav varken, Haftalardır hayatımızdan ve yaşantımızdan ödün vermiş iken, Her fırsatta temas, izolasyon ve sosyal mesafe hatırlatılır iken, Bu süreçte ülkece verdiğimiz mücadelenin neticesini yine hep birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayramı yaşayarak almalıyız.Covid19 alacağımız tedbirlerden güçlü değildir ve göreceksiniz Birlikte Yeneceğiz Sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.”

vip escort bayan


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.