Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bakanlık bünyesindeki projeleri incelemek üzere İzmir’e geldi. İki gün kente kalacak olan Bakan Arslan ilk olarak, Manisa-İzmir arasında ulaşım süresini 15 dakikaya indirmesi planlanan Sabuncubeli Tüneli’ndeki çalışmaları inceledi. Tüneldeki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, “Rakım olarak düşük olabilir ancak etrafının alçak olması sebebiyle kışın burada kar mücadelesi yapıyoruz. Virajları ve günlük 32 bin trafiği de düşünürseniz Manisa ile İzmir arasına çok yoğun trafiğin olduğu zor bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bunu kolaylaştırmanın yolu Türkiye’nin her yerinde yaptığımız gibi çok kaliteli, yüksek standartlı yol yapmaktı o da Sabuncubeli Tüneli’nden geçiyor. 8 bin 115 metrelik iki tünelimiz var. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz, çok önemsediler. Bir buçuk yıldır yoğun bir çalışma devam ediyor. 4 bin 100 metre bir tarafta, 4 bin 100 metre diğer tarafta olmak üzere tünellerimizin bugün itibariyle 5 bin 500 metrelik kısmı tamamlanmış durumda. Hem İzmir hem de Manisa istikametinden çalışılıyor. Ayrıca projenin hızlandırılabilmesi adına Manisa tarafında tünelin birinden diğerine geçiş sağlanarak iki istikamette birer ayna daha açılmış durumda. Tünelde toplam 6 aynada çalışıyoruz” dedi.
“2017 EKİM AYINDA IŞIK GÖRDÜ SAĞLANACAK”
Hedefin 2017 Ekim ayında iki tüneli birleştirerek ışık gördü sağlamak olduğunu belirten Bakan Arslan, “Tünelleri birleştirerek ışık gördü sağlamaktı. İçeride yüklenicilerle de Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile de konuştuk. Bu konuda vatandaşlarımızın bir an önce bitmesi talebi vardı. Biz de pazarlığımızı yaptık. Pazarlık sonucu 8 Eylül Manisa’nın kurtuluşu, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu, inşallah 8’ini 9’una bağlayan gece tünelleri buluşturup ışığı görmek hedefindeyiz. Hemen devamında da birkaç aylık ilave çalışma süresiyle bu projeyi bitirip insanlarımızın iki gidiş iki geliş hizmete sunmuş olacağız. Gerçekten bu proje sadece İzmir ve Manisa’nın değil bu bölge üzerinden İç Anadolu’ya, Marmara’ya, Ege’nin diğer illerine doğru seyahat edecek insanlarımızın da seyahat konforunu da artırmış olacak. Ayrıca birçok kazayı da engellemiş ve insanlarımızın hayatını kurtarmış olacağız. Sadece bir insanımızın hayatını kurtarmak dahi burada harcadığımız 500 milyon TL ile kıyaslanmaz. Ekonomiyi canlandırmış olacağız, sera gazı emilimi yani karbondioksit salınımını azaltmış olacağız. ‘Vakit nakittir’ diyoruz insanlarımızın vakitlerinden tasarruf kazandırmış olacağız. Böyle de önemli olan bir proje” diye konuştu.
“ZEMİN YUMUŞAK OLDUĞU İÇİN 6 ŞAFTA ÇIKARILDI”
Projedeki ilerlemenin memnuniyet verici olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakanı Ahmet Arslan sözlerini şöyle sürdürdü “Bazı yerlerde zemin çok yumuşak. Aslında karayolcularımızın hiç istemediği zeminle karşılaşıyoruz. Ortalama 2-2,5 metre tünel kazıyorken bazı yerlerde yarım metreye düşülüyor. İşte bu zemin kötülüğünden kaynaklı yavaşlamanın önüne geçmek adına 6 şafta çıkarılmış durumda, 6 aynadan birden çalışılıyor. İşin biraz daha hızlandırılması konusunda yüklenici firma ve karayollarımızın gayretini de rica ediyorum. İnşallah bu projeyi bir an önce bitirip hizmete sunacağız. Hep beraber ülkenin diğer yerlerinde olduğu gibi gurur duyduğumuz bir projeye sahip olacağız.”
“YILDA 250 KİLOMETRE TÜNEL YAPAN ÜLKE HALİNE GELDİK”
Türkiye’nin her yerinde tünellerin yapıldığına dikkat çeken Arslan, Türkiye’de yılda 250 kilometre tünel bitirildiğini söyledi.
Türkiye’nin bu anlamda düne göre çok daha iyi bir konuma geldiğini kaydeden Bakan Arsan, “Geçmişte Bolu Tüneli’nde 15 yıl boğulup kalmış bir ülkeden bugün yılda 250 kilometre tünel bitiren bir ülke konumuna geldik. Adeta Türkiye’nin her yeri şantiye, Türkiye’nin her yerinde tüneller, viyadükler yapılıyor Nasıl ki İzmir’de, Manisa’da tünel yapılıyor bilin ki Gürcistan’a gitmek için de tüneller yapılıyor. Yani ülkenin her yerinde tünellerimiz yapılıyor. Düne göre çok daha iyi durumundayız ama yarın daha iyi olmak zorundayız. Projemiz inşallah ülkemize hayırlı uğurlu olur” ifadelerini kullandı.(İHA)