Tarih: 25.10.2016 12:21

Roman Raporu Valilikte

Facebook Twitter Linked-in

Ziyaret sonrasında Biçer ve Purçu, “Türkiye’de Romanlar: Genelde Türkiye Özelde Manisa” isimli raporu dün Manisa Valisi ile yaptıkları görüşmede Vali Mustafa Hakan Güvençer’e teslim etti. Vali Güvençer ile uzun bir görüşme yapan CHP’li vekiller görüşme sonrası rapor hakkında kısa bilgiler paylaştılar.

20 Ekim’de Manisa’nın Roman mahallelerine yaptıkları ziyaret esnasında Roman vatandaşların sıkıntılarına yakından şahit olan CHP’li vekiller Dr. Tur Yıldız Biçer ve Özcan Purçu, Romanların yaşam kalite standartlarının oldukça kötü olması nedeniyle Manisa Valiliği’ne bir rapor sundu.

CHP’li vekiller Biçer ve Purçu Roman vatandaşlarla ilgili yapılan düzenlemelerin ve Romanların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla oluşturulan “Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve 1. Aşama Eylem Planının”  sadece masada kalması ve bu ülkenin vatandaşları olan Romanların yaşam kalitesi düzeltilmemesindeki tutum nedeniyle böyle bir rapor hazırladıklarını, Manisa Valiliği öncülüğünde Türkiye’ye örnek olacak çalışmalar yapmak maksadıyla Manisa Valisi ile görüştüklerini ve Manisa’nın bu çalışmaya öncülük etmesini istediklerini Vali Güvençer’den de bu yönde olumlu yanıtlar aldıklarını belirttiler.

MANİSA VALİSİ HAKAN GÜVENÇERE CHP’Lİ VEKİLLER BİÇER VE PURÇU’YA SÖZ VERDİ!

Kamuoyuna “Selendi Davası” olarak yansıyan ve Roman vatandaşların zorunlu göçe zorlandıkları Selimşahlar mahallesinde yaşayan Roman çocukları okul kıyafetleri olmadığı için okula alınmıyorlardı!

CHP’li vekillerin Vali Güvençer ile görüşmelerinin ardından, Manisa’nın Şehzadeler İlçesinin Selimşahlar Mahallesinde okul kıyafetlerinin olmaması nedeniyle okula alınmayan yaklaşık 90 çocuğa okul kıyafeti sözü verildi.

Vali Güvençer 90 çocuğun ayakkabıları da dâhil olmak üzere tüm okul kıyafetlerinin alınacağını ve ayrıca eskiden belde olan mahallede lise olmaması nedeniyle öğrenimine Manisa merkezde devam etmek zorunda kalan ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle liseye devam edemeyen yaklaşık 30 çocuğun yol ve yemek masraflarının karşılanacağının sözünü de veren Vali, Soma ve Kırkağaç ilçeleri başta olmak üzere Roman mahallerine çocuk parkı yapılacağını da CHP’li vekillere müjdeledi.

Roman vatandaşların barınma, sağlık, işsizlik gibi problemleri olduğunu ileten Biçer ve Purçu’ya Vali Güvençer gerekli çalışmaların yapılacağına dair bilgiyi de paylaştı.

RAPORDA NE VAR?

CHP’Lİ Vekillerin hazırladığı raporda, Roman vatandaşların Eğitim, Sağlık, Barınma, Sosyal İmkânların yetersizliği, İşsizlik ve ötekileştirilme problemi gibi pek çok soruna yer verilmiş durumda.

En BÜYÜK SORUN AYRIMCILIK!      

Çocukların okullarda uğradıkları ayrımcılık da dikkat çeken çok önemli nedenlerin başında geliyor. Çocuklarla yan yana gelmek istemeyen sınıf arkadaşları, veliler ve okul yöneticileri çocukların okul yaşamından kopmalarının diğer nedenleri arasında. Romanlar Meslekleri olsa da ayrımcılığa uğruyorlar!

Roman vatandaşların çoğu güvencesiz, niteliksiz ve yetersiz gelirli işlerde çalışıyor, buna karşılık herhangi bir düzenli işte çalışmayanların ve işsiz olanların oranı da hayli yüksek. Ayrıca; Roman vatandaşların geleneksel meslekleri arasında yer alan müzisyenlik, demircilik, kalaycılık, sepetçilik, hasırcılık, elekçilik, çiçekçilik ve bohçacılığın yok olmaya yüz tuttuğu bir gerçek ve bununla birlikte bu meslekleri bir şekilde sürdürmeyi başarabilenler de çoğu yerde ve durumda kimliksel ayrımcılığa maruz kalıyor.

OKULA SERVİS YOK, BÜTÇE YOK, AYRIMCILIK VAR!

Roman çocukları düzenli bir eğitim hayatına ya hiç başlayamıyor ya da çok erken yaşta okulu terk etmek zorunda kalıyor. Örneğin, yine yukarıda bahsi geçen mahalle ile Kırkağaç ilçemizde Roman çocukları gerek okul araç-gereçleri gerekse okul üniformaları olmadığı için okullarına devam edemiyorlar.

Okul devamsızlıklarının Manisa’daki en önemli nedeni servis ve ulaşımdan yoksunluk. Çoğunun yaşadığı yerlerde ulaşım ve servis hizmeti yok. Birçok aile çocuğun okul masraflarını ya hiç karşılayamıyor ya da buna çok az bütçe ayırdığı için çocukların okula ilgisi ve okulla bağı zayıflıyor. Ayrıca çocukların okullarda uğradıkları ayrımcılık da dikkat çeken çok önemli nedenlerin başında geliyor. Çocuklarla yan yana gelmek istemeyen sınıf arkadaşları, veliler ve okul yöneticileri çocukların okul yaşamından kopmalarının diğer nedenleri arasında.

ALTYAPI SORUNLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Manisa’da Şehzadeler, Saruhanlı, Kırkağaç ve Soma ilçelerinde yaptığımız incelemelerde Roman vatandaşların sağlıksız yaşam koşullarında bulunduklarını tespit ettik. Tüm altyapı sorunlarının varlığı, içme suyu problemi (arsenikli), evlere ulaşan, evlerin zeminlerini basan kanalizasyon ve lağım suları Roman vatandaşların sağlıklı yaşam koşullarından mahrum olduğunu gösteren en önemli göstergelerdi.

DOMUZ, YILAN VE BÖCEKLERLE MÜCADELE EDİYORLAR!

Roman vatandaşlarımız çoğu fiziksel olarak yetersiz durumdaki evlerde hatta barakalarda yaşıyor. Örneğin: Şehzadeler ilçesi Şelimşahlar mahallesinde Roman vatandaşlara ayrılmış toplu konut alanında elektrik, su, altyapı hizmetleri ile ortaya çıkan problemler bu vatandaşlar için son derece sağlıksız ve yaşamı tehdit eder halde bir hayati soruna dönüşmüş. Bu yaşam alanının çevresinde yılan ve domuz gibi yabani hayvanlarla evlerin içinde de böceklerle mücadele etmek zorunda kalan aileler bulunuyor. Çoğu şehir merkezlerinden uzakta olan bu yaşam alanlarında karşı karşıya kaldıkları bu sorunlar nedeniyle de toplumsal bütünleşme ve entegrasyon bir türlü yaşanamıyor.

HABER MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —