Ramazan-22
Günün Ayeti
“Onlar (takva sahipleri) bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah işini güzel yapanları sever.” (Al-i İmran, 3/134)
Günün Hadisi
“Zandan sakının. Çünkü zan yalanın ta kendisidir. Birbirinizin konuştuğuna kulak kabartmayın, birbirinizin özel hallerini araştırmayın, birbirinizle üstünlük yarışına girmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun!” (Buhâri, Edeb, 57 Müslim, Birr, 28)
Günün Duası
“Allah’ım! Kalplerimizi birleştir. Aramızı düzelt ve bizi kurtuluş yollarına ilet. Bizi karanlıklardan aydınlığa çıkar ve büyük günahların açığından da gizlisinden de uzaklaştır.” (Ebu Davud, Salat 182)
Günün Makalesi
AFFETMEK İNSANI YÜCELTİR
Şerife Durkal/ Kırkağaç İlçe Vaizi
Sözlükte “yok etmek, silip süpürmek, fazlalık” gibi manalara gelen afv, bir ahlak ve hukuk terimi olarak “kötülük ve haksızlık edeni, suç ve günah işleyeni bağışlama, cezalandırmaktan vazgeçme” anlamlarında kullanılmaktadır. Çok affeden anlamındaki Afüv, Allah Teala’nın güzel isimlerinden (Esma-i Hüsna’dan) biridir. Nitekim Kur’an-ı Kerim de “Şüphesiz Allah, affedicidir, bağışlayıcıdır. (Hac, 22/60; Mücadele, 58/2) buyrularak, Allah Teala’nın affedici olduğu vurgulanmıştır.
Rabbimiz Kur’an-ı Kerim de affı tavsiye ederek şöyle buyurmaktadır. “İçinizden yardım sever ve zengin olanlar akrabaya, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere artık bir şey vermeyeceğiz diye yemin etmesinler. Bağışlasınlar, hoş görsünler; Allah’ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz? Allah çok bağışlayıcı çok esirgeyicidir. (Nur, 24/22)
Yüce Allah “Sen af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.” (A’raf, 7/199) buyurmak suretiyle Peygamber Efendimize de insanlara karşı affedici olmasını emretmiştir. Peygamber Efendimizin hayatına baktığımızda Allah’ın kendisine ve dolayısıyla bizlere olan bu talimatına tam manasıyla uyduğunu, kendisine yapılan haksızlıkları bağışladığını görmekteyiz.
Peygamber Efendimiz, İslam’a davet etmek için gittiği Tâif’te bazı üzücü olaylarla karşılaştı. Tâifliler, Efendimize inanmamakla kalmadılar, O’nu taşladılar, hakaret ve eziyet ettiler. Peygamberimiz (s.a.s) kendisine Tâiflileri helak etmeyi teklif eden Cebrail (a.s) ile dağlar meleğine şu cevabı verdi: “Hayır, hayır, onu istemem. İstediğim odur ki. Allah bunların soyundan, yalnız Allah’a ibadet eden ve Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayan bir nesil yaratsın. (Buhâri, Bed’ül- Halk, 7)
Mekkeli müşrikler, Peygamberimize (s.a.s) her türlü hakarette bulunmuşlardı. Onunla alay etmişler, yoluna dikenler sermiş, üzerine pislik atmış, ona sihirbaz ve kâhin demişlerdi. Peygamberimiz (s.a.s) kendisine yapılan haksızlıkların intikamını alabileceği Mekke’nin fethedildiği günde hepsini affetmiştir.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün olmakla beraber Hz. Aişe (r.a) şöyle diyor: “Peygamberimiz (s.a.s) kendisi için intikam almazdı. Ancak Allah’ın yasaklarına uyulmadığında uymayanları cezalandırırdı. (Müslim, Fedâil,20)
Bir hadis-i kudsi de şöyle buyrulmaktadır. “Erdemliliklerin en üstünü, seninle ilişkisini keseni, senin arayıp sorman, seni mahrum bırakana senin ihsanda bulunman ve sana haksızlık edeni senin affetmendir. (Ahmed b. Hanbel c.3 s.438)
Yüce Rabbimiz kin ve nefret duygularından uzaklaşıp affedici ve bağışlayıcı olabilmeyi nasip eylesin. Zulüm altındaki kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Onların zulümlerini dindirsin. Bizlere de kardeşliğimizin gereğini yerine getirme imkânı nasip eylesin.
Günün Fetvası
Haram olan bir filin işlenmesi, oruca zarar verir mi?
Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmaktadır. “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur. (Buhâri, Savm,8)
Oruçlu kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlardan uzak durması gerekir. (bk. Din İşleri Yüksek Kurulu)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.