İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Akhisar Orman İşletme Müdürlüğünün şef kadrosunda görev yapan 10 orman mühendisinden 4’ü kadın. Hanım ellerinin değdiği Akhisar ormanları artık nakış gibi işlenirken, son günlerde orman yangınlarıyla mücadele eden orman perileri erkek meslektaşlarıyla aynı zorlu şartlar altında canla başla çalışıyor.
Erkeklerle özdeşleşen birçok meslek dalına el atan kadınlar şimdi de ormancılık faaliyetleri içinde söz sahibi olmaya başladı. Manisa’nın Akhisar İlçe Orman İşletme Müdürlüğünde görev yapan 4 kadın Orman Mühendisi, zorlu doğa koşullarında erkek meslektaşlarıyla aynı şartlarda çalışarak orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
'ORMANLAR EN BÜYÜK MİLLİ SERVETİMİZ'
2005 yılında Artvin Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümünden mezun olan ve son iki yılı Akhisar'da olmak üzere 8 yıldır orman işletme şefi olan Müjde Kaya Alaca’nın görev bölgesinde yaklaşık 35 bin hektarlık bir ormanlık alan bulunuyor. Alaca ormancılık faaliyetlerinin yanı sıra yaz aylarında yangınlara karşı sorumluluğu altındaki yangın ekipleri ile beraber alevlere karşı da mücadele veriyor. Evli ve iki çocuk annesi olan Orman İşletme Şefi Müjde Kaya Alaca, 'Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için bırakacağımız en büyük milli servet olan ormanlarımız yanmasın, geleceğimiz kararmasın' diyerek ormanların gelecek nesillere bırakılacak en büyük miras olduğuna vurgu yaptı.
'AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR'
8 yıllık orman işletme şefi Cemile Tüfekçi Özkovan da son iki yıldır Akhisar ormanlarında görev yapıyor. 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümünden mezun olan Özkovan’ın sorumluluk alanında 30 bin hektarlık orman alanı bulunuyor. Orman İşletme Şefi Cemile Tüfekçi Özkovan; orman ve insan ilişkilerine dikkat çekerek, ormanlara insanlardan gelebilecek yangın ve başka zarar verici saldırılara karşı korumanın en önemli yönetimin eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları olduğunun altını çizdi. 'Ağaç yaşken eğilir' diyerek, orman sevgisi ve bilincinin insanlara daha küçük yaşlarda aşılanması gerektiğini söyleyen Orman İşletme Şefi Özkovan evli ve 1 çocuk annesi.
'DİKİLEN HER FİDAN DÜNYAYA GELEN BİR BEBEKTİR'
2012 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümünden mezun olan Merve Ekin Kaplan ise 3 yıldır Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde Toprak Muhafaza ve Ağaçlandırma Şefi olarak görev yapıyor. Kış aylarında binlerce fidanı toprakla buluşturan ve yaz aylarında da fidanların bakımını yapan Kaplan, orman yangını olduğunda o da baretini takıp, telsizini alıp orman yangınları ile mücadele çalışmalarına katılıyor. Fidanları çocukları olarak gören Kaplan, 'Dikilen her fidan dünyaya gelen bir bebektir' derken, küresel ısınmanın panzehirinin de orman ve ağaç olduğunun altını çizdi.
'ORMANLAR EKONOMİK KALKINMA İÇİN DE ÖNEMLİ'
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden 1999 yılında mezun olan Merve Bahçekapılı ise 2012 yılından itibaren Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde Orman Depo Şefi olarak görev yapmaya başladı. Depoda ormandan nakil edilen orman envalinin cins, kalite, boy gibi sınıflara ayrılarak açık ihaleye hazırlanması, ihalede satılması, satış sonucu depodan nakledilmesi işlerini yürüten Bahçekapılı beşikten mezara kadar insanlığın 6 binden fazla alanda faydalandığı ağaç hammaddesine ülkenin dışa bağımlı olmamasının da ekonomik kalkınma açısından önemli olduğunun altını çizdi. Merve Bahçekapılı evli ve 2 çocuk annesi.
Kadın orman şefleri son günlerde en çok orman yangınları ile mücadele ediyor. Aşırı sıcaklara, ihmal ve dikkatsizlik de eklenince yangınların kaçınılmaz olduğu ormanları nakış nakış işleyen hanım eller, ağaçları yok eden alevlere karşı diğer ormancılık çalışmalarını bir kenara bırakıp erkek meslektaşlarıyla zorlu şartlarda başarıyla mücadele veriyor.(İHA)