Tarih: 16.03.2021 22:32

(MÜSİAD) Manisa Şubesi 5. Olağan Genel Kurulunu yaptı

Facebook Twitter Linked-in



4 yıldır başkanlık görevini yürüten Mehmet Reşit Ürper yeniden aday olmazken, yeni başkan Abdurrahman Rüzgar oldu.  

Anemon Hotel’de düzenlenen genel kurula Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, Manisa SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Eşref Aslan, Manisa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Üçbaş katıldı. MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Mehmet Reşit Ürper, hem Manisa’nın hem ülkemizin gelişmesi için çalıştıklarını söyledi. 
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan,  MÜSİAD’ın bir aile, bir yuva olduğunu ve bu şuurla hareket ettiklerini vurguladı.  Kaan, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen yüzde 1,8 büyüdüğünü hatırlatarak, 'Türkiye ekonomisi, yılın başında kendisine yönelik küçülme tahminleri yapan bütün uluslararası kuruluşları şaşırtan bir performans sergilemiştir.' dedi.  Kaan, 2020'de tüm dünyanın zorlu bir yılı geride bıraktığını belirterek, Kovid-19 salgını nedeniyle sermaye, mal ve insan hareketliliğinin neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi. 
Salgın nedeniyle küresel ekonomik sistemin yerini üniter yapılara bıraktığını, ülkelerin kendine yetebilme anlayışını benimsediğini vurgulayan Kaan, 'Bizler pandemi sonrası keskin paradigma dönüşümleri beklerken, karşımıza devletçi bir kapitalizm çıktı ve bu model aslında bize pek de yabancı değildi. Çünkü ulus ekonomilerinin temel alındığı bir mantıkta devlet ekonomi üzerindeki regülasyon görevini ve ağırlığını giderek daha fazla hissettirecekti.' diye konuştu. 
Kaan, her devletin kendi milletinin salgından en az hasarla etkilenmesi adına destek ve teşvik paketleri açtığını hatırlatarak, 'Salgın devam ettiği ve tüm dünyada tamamen bitene kadar da bu uygulamalar kademeli bir şekilde varlığını sürdürmek zorundadır. Belki de iş dünyasının içinde hareket edeceği yeni iktisadi model de budur. Global sermayesinin yeniden gelişmiş ülkelerden, bizim gibi gelişmekte olan ülkelere doğru aktığını da söylemek mümkündür. Ancak burada önemli, olan nokta bu sermaye akımının anlık fon hareketleri mantığında girip çıkması değil. Ülkemize doğrudan yatırımlar yoluyla üretim yatırım ve istihdam sağlamasıdır.' ifadelerini kullandı. 
Hükümetin salgın döneminde iş dünyasına sağladığı kolaylıkların sonuçlarını almaya başladıklarına dikkati çeken Kaan, şöyle konuştu: 'Geçen hafta bildiğiniz üzere Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Ekonomi Reform Paketi açıklandı. Bilhassa yerli ve milli sanayileşme politikalarının öncelendiğini ve fiyat istikrarının üretim tarafından sağlanacağı yönündeki eylemleri görmek bizi mutlu etmektedir. Pandemi sonrası süreçte açılacak yeni iktisadi paylaşım masasında, yerli ve milli sermaye ve sanayileşme politikalarımız, bizi 2023 ve sonrası hedeflere taşıyacak yegane eksendir. Pandemi aslında Türkiye’nin, Dünya ekonomi atlasındaki önemini ziyadesiyle artırmıştır. Bu fırsatın derhal ve en etkin şekilde değerlendirilmesi gerekir.' 

Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ticari korumacılık yeni dönemin yeni kriteri gibi durmaktadır Her ne kadar salgın döneminde aldığımız ekonomik hasar ortada olsa da Türkiye ekonomisi, bu dönemde G20 ülkeleri içerisinde Çin’in ardından en çok büyüme kaydeden ülke olmuştur. 2020 yılı genelinde ise yüzde 1,8 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, yılın başında kendisine yönelik küçülme tahminleri yapan bütün uluslararası kuruluşları şaşırtan bir performans sergilemiştir.' 

Manisa’nın 178 ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Kaan, “Sanayi bakımından gelişmiş ve madencilikte zengin olmasının yanında; geniş sanayi bölgesiyle Manisa, çok farklı sektörde fabrika ve üretim tesisine ev sahipliği yapmaktadır. 2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 8’inci sırada yer alan Manisa’nın ihracatı, önceki yıla göre yüzde 6,0 azalma kaydetmiş olmasına rağmen 4,2 milyar dolar ile güçlü bir performans ortaya koymuştur. Yüzde 50’lik payı ile il ihracatının ilk sırasında yer alan Elektrik-Elektronik ürünleri, Manisa ekonomisi için gün geçtikçe önemini artırmaktadır. Elektrik-Elektronik ihracatını ise İklimlendirme Sanayii ve Otomotiv Endüstrisi grupları takip etmiştir. Bu dönemde toplam 178 ülkeye mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren şehirde ilk üç sırayı İngiltere, Almanya ve Fransa almıştır” dedi. 
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, MÜSİAD’ın üretim zincirinin tüm halkalarını dikkate alacak şekilde çalıştığını söyledi, bu şekilde çalışmaya devam edileceği sürece MÜSİAD’ın daha da başarılı olacağını açıkladı. Vali Karadeniz, MÜSİAD’ın iş adamlarından oluşan bir dernek olmasının yanında sosyal sorumluluk projelerine de önem veren bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurguladı. Vali Karadeniz, seçilecek olan yeni yönetime görevinde başarılar diledi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —