Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

MESİR MACUNU EN ÖNEMLİ MİRASLARDAN

0

EKONOMİ 18.12.2020 16:57:18 1652 0
MESİR MACUNU EN ÖNEMLİ MİRASLARDAN



Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Tanık, 41 çeşit baharattan yapılan şifalı mesir macunun Manisa’nın en önemli miraslarından ve tanıtılması açısından da en önemli araçlardan biri olduğunu açıkladı.  Sadece mesir zamanı değil, yıl boyunca geleneği bozmadan kadınlar tarafından mesir macunu ürettiklerini ifade eden Tanık, “Yıllık ortalama 120 ton civarında mesir macunu üretimimiz var. Aylık ortalama 10 ton civarında mesir üretiyoruz. Türkiye’ye ve yurt dışına gönderiliyor” dedi. 

Derneğin 1959 yılında kurulduğunu ifade eden Tanık, Manisa’yı ve mesiri tanıtmak için Manisalılar tarafından kurulan bir dernek olduğunu belirtti. Derneğin Manisa’nın tanıtılması noktasında elinde imkanlarla gereken her şeyi yaptığını belirten Tanık, “Kendi imalathanemizde 12 ay boyunca mesir macunu geleneğini derneğimiz çatısı altında yaparak vatandaşlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Hem tanıtım anlamında hem de derneğimiz burada bir istihdam oluşturmuş oluyor. Biz bir sivil toplum örgütüyüz. Türk Ticaret Kanununa göre işliyor. 17 kişilik kadınlarımız, çalışanlarımızla birlikte Manisa’ya, devletimize vergi anlamında, KDV anlamında katkı sağlamış oluyoruz” dedi. 

Mesir festivalinin her yıl büyüyerek kutlandığını ifade eden Tanık, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımızın verdiği desteklerle artık Manisa denilince mesir, mesir denilince Manisa akla geliyor. Evet Manisa’nın birçok değeri var ama mesir bunların başında geliyor. Şifa, gelenek, o tarihi barındıran bir ürün olması ve son zamanlarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla, festivalimizle, şenliklerimizle gittikçe büyüyor. Birçok kişiye ulaşarak Manisa’mızın hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılmasını sağlıyoruz” diye konuştu. 

Dernek olarak mesir macununa coğrafi işaret aldıklarını kaydeden Başkan Tanık, coğrafi işaretle koruma altına aldıklarını söyledi.  Bütün dünyayı etkisi altına Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl yapılması planlanan 480. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin yapılamadığını açıklayan Tanık, ara verdikleri üretime devam ettiklerini belirtti. Tanık, mesir macununun içinde bulunan 41 çeşit baharatın özellikle kış aylarında boğaz ağrılarına iyi geldiğini söyledi. Tanık, mesir macunundan mesir çayı, mesir lokumu yaptıklarını insanların bu lezzetleri tatmasını sağladıklarını söyledi. 

2006 yılından beri başkanlığı sürdürdüğü aktaran Tanık, “O zamanlar 2-3 ton mesir macunu dağıtılıyordu. 2020 yılında 7 ton saçacaktık ama yapamadık. 2019 yılında 6 ton mesir macunu saçtık. Önümüzdeki yıllarda virüs illetinden kurtulursak çok daha coşkulu şenlik yapabiliriz. Mesir macunu hepimizin, herkesin buna sahiplenmesi gerekiyor. Manisa Büyükşehir Belediyemiz, Şehzadeler Belediyemiz destek veriyor. Birlikte sahip çıkarsak güzel şeyler ortaya çıkar.” diye konuştu.

Manisa Birinci Amatör Liglerde Gruplar Belli Oldu

KARAKÖYSPOR FK'NIN HAVUZ KEYFİ

MÜTEVELLİ 1965'TE MUSTAFA ARI DÖNEMİ SONA ERDİ

YUNUSEMRELİ KADINLAR SPORLA ZİNDE KALIYOR

Şehzadeler Hem Komisyon Toplantısı Yapıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ İLE MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIYOR

Üzümde ilk hasat yapıldı

Potanın Tarzanları, Çekya Ligi MVP’sini kadrosuna kattı

  • Cumartesi 18.6 ° / 5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 8.9 ° / 3.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 8.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.