MASKİ günlük 140 bin m3 su arıtıyor

Manisa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (MASKİ), Gediz Nehri ve Bakırçay’ı kurtarıp tekrar eski günlerine döndürmek için günde 140 bin m3 atıksuyu arıtıyor.

MANİSA-GENEL 7.09.2023 13:53:00 483 0
MASKİ günlük 140 bin m3 su arıtıyor

Manisa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (MASKİ), Gediz Nehri ve Bakırçay’ı kurtarıp tekrar eski günlerine döndürmek için binlerce m3 atıksuyu arıtıyor. 

 

104 dönüm alan üzerine kurulu olan Manisa Atıksu Arıtma Tesisi başta olmak üzere il genelindeki 20 tesisle atık suları arıtarak doğaya deşarj ediyor.  Arıtılan su Gediz Nehri’ne bırakılıyor. Manisa Atıksu Arıtma Tesisi’nde günlük 50 ila 60 bin metreküp olmak üzere il genelinde 130 ila 140 bin metreküp atıksu arıtılıyor. MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, gazetecileri tesisi gezdirdi, yapılan çalışmaları anlattı.  

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, “Manisa Atıksu Arıtma Tesisimiz 104 dönüm alan üzerine kurulu bir tesis. 2018 yılında ilk su alımı gerçekleşti bu tesiste. 2019’da geçici kabulü yapıldıktan sonra bir yıl yüklenici ukdesinde işletilip 2020 yılının Mayıs ayında MASİK Genel Müdürlüğü bünyesinde Atıksu Arıtma Daire Başkanlığı tarafından işletilmeye başlandı. Bu tesiste günde 50 bin metreküp ile 60 bin metreküp arasında atık su arıtımı gerçekleştirilmektedir. 

 

Manisa Merkez Atıksu arıtma tesisi Manisa şehrinin en büyük atıksu arıtma tesisidir. MASKİ Genel Müdürlüğümüzün de o dönemdeki şartlarda yaklaşık 30 milyon dolar yapım bedeliyle gerçekleştirmiş olduğu bir tesistir. MASKİ Genel Müdürlüğü’nün en büyük çevre yatırım tesislerinden biridir. Manisa Büyükşehir Belediyemizin de Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden sonraki en büyük ikinci çevre yatırımıdır. Bu tesisimizde Yunusemre ve Şehzadeler ilçemizden kaynaklanan evsel atık sulardan oluşan kanalizasyon sistemlerimizde toplanan atıkların toplanıp tesiste arıtım işlemini gerçekleştiriyoruz. Tesisteki atık sularımız 24 saat işlemden geçirildikten sonra Gediz Nehri’ne ulaştırılıyor. Yani biz Gediz Nehri’ne günde yaklaşık 50 bin ile 60 bin metreküp civarında arıtılmış bir atık suyu bırakmış oluyoruz bu sadece bu tesiste. İl genelinde 20 tane atık su tesisimiz bulunuyor. Bu atık su tesislerimizde de günlük 135 bin ila 140 bin metreküp arasında bir atık su arıtımı gerçekleştiriliyor.  MASKİ Genel Müdürlüğü 2014 yılında kuruldu. Kurulduğumuz zaman birçok sorunlu tesisi devraldık. Biz ilçe belediyelerimizden sorumlu devraldığımız atık su tesislerimizi gerek revizyonlarla gerekse yeniden imalatını gerçekleştirerek tesislerimizi hayata döndürmüş olduk. Ana amacımız tamamıyla Gediz Havzası ve Kuzey Ege Havzası dediğimiz Bakırçay’ın beslenmesiydi. Gediz Havzası’nda Gediz Nehri bulunuyor. Gediz Nehri Kütahya ilimizden doğup Uşak, Manisa, İzmir şehirlerinden geçerek Ege Denizi’ne dökülüyor” dedi. 
Küresel ısınma ve iklim değişikliği Gediz Nehri’ni olumsuz etkilediğini açıklayan Çevik, “Bu açıdan bizim MASKİ Genel Müdürlüğü olarak 20 tane atıksu arıtma tesisimizde arıtılmış atık suyu Gediz’e ve Bakırçay’a verip bu nehirlerimizin, yer altı su kütlelerimizin, su havzalarımızın korunması çok büyük önem arz ediyor. 

MASKİ olarak şehrimizdeki 1,5 milyon vatandaşımızın su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın kullandığı atık suları arıtarak doğaya deşarj ediyoruz. Evsel kirliliği gidermekle yükümlü bir kurumuz.  Biz evsel kirliliği gidersek de Gediz Havzası’ndaki Gediz Nehri’ndeki kirlilik baskısını, kirlilik yükünü tek başımıza engelleyemiyoruz. Burada tüm kamu kurumlarına, tüm yerel yönetimlere, tüm paydaşlara, organize sanayi bölgelerine, münferit sanayi bölgelerine, münferit işletmelere büyük iş düşüyor. Gediz üzerindeki baskıyı sadece evsel kirliliği MASKİ Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu atıksu arıtma tesislerinden kaynaklanan evsel kirlilik giderilerek yok edemeyiz. Burada sanayicilerimize, kamu kurumlarına çok büyük iş düşüyor. Gediz Nehri’ne besleyen kollardan biri Nif Çayı’dır. Manisa bölgesinde doğup İzmir’de Kemalpaşa ilçesinden geçip tekrar Manisa’da Gediz Nehri ile buluşmaktadır. Nif Çayı’nın Gediz Nehriyle buluştuğu noktada kirliliğin çok fazla olduğunu gözlemliyoruz. Bu da Nif Çayı’nın doğduğunda değil geçtiği güzergahta İzmir bölgesinden geçtikten sonra şehrimize çok büyük kirlilik yükünü getirdiğini göstermektedir.

 

 Bu zamana kadar 323 milyon TL işletme bedeli, 349 milyon TL’lik yatırım bedeli olmak üzere 2014 yılından beri atıksu arıtma tesislerine harcasak da bunun birlikte 389 milyon metreküp atık su arıtma suyu gerçekleştirsek de tek başına yeterli değildir.  

30 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Burasının herkes tarafından görünmesi gerekir. Yaptığımızın işin önemi ortaya çıksın. Burada ana amacımız Gediz’i ve Bakırçay’ı kurtarmak, tekrar eski balık tutulabilir günlerine geri döndürmek. Kurum olarak bu doğrultuda çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün söylemiş olduğu bir cümle vardı. ‘Gediz’de bir gün balık tutulacak tekrar’ hayali vardı. Bizde bu hayal doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. 
Manisa Büyükşehir Belediyesi olmadan önce il genelinde kanalizasyona bağlılık oranının kanalizasyonun arıtma tesisiyle buluşma oranının yüzde 35’ler civarında olduğunu kaydeden Çevik, “Bugün MASKİ olarak bu rakamları yüzde 85’lere çıkardık. Yani şehrimizde kanalizasyonun arıtma tesisine bağlılık oranı yüzde 85 civarındadır. 

 

Bugün 1,5 milyonluk nüfusa kanalizasyon hizmeti ve atıksu arıtma hizmeti götürüyoruz. Biz evsel kirliliği bu tesislerimizde gideriyoruz. Günlük ortalama 140 bin metreküp atık suyu arıtıyoruz. Atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suyu tarımda nasıl kullanabiliriz onun araştırmasını yapıyoruz, sanayide nasıl kullanabiliriz onun araştırmasını yapıyoruz.  Vatandaşlarımızın atık olarak gördüğü her şey bizim için bir hammadde, bir cevherdir. 

Çünkü tesisi yapmak bir problem değil onu işletmek önemlidir.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetlenen bir kurumuz. Bugüne kadar 300’ün üzerinde bir denetim gerçekleştirildi tesislerimizde” diye konuştu. 
Manisa Atıksu Arıtma Tesisi’nde enerji konusunda güneş enerji sistemlerinden faydalandıklarını vurgulayan Çevik, “Tesisin yüzde 35’lik enerji kısmını güneş enerji sisteminden karşılıyoruz. O zamanın parasıyla 5 milyon TL’ye mal oldu. 1 megavatlık GES santralimizle burada enerji tasarrufu yapıyoruz. MASKİ olarak yüksek enerji maliyetlerini aşağı çekmek anlamında çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.