Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

MANİSA'NIN KURTULUŞ COŞKUSU YAŞANDI...

Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

MANİSA-GENEL 8.09.2023 11:13:00 1128 0
MANİSA

 

 

8 Eylül Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde çelenk sunma töreni düzenlendi. 

 

Törende Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları anıta çelenk sundu. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Manisa Lisesi bando takımı eşliğinde İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı bittiği sırada protokolde yer alan 70 yaşındaki Kıbrıs Gazisi İsmail Kayratçı sıcak havadan dolayı o anda fenalaştı. İsmail Kayratçı’ya ilk müdahaleyi meydanda bulunan kızı, vatandaşlar ve 112 Acil Sağlık ekibi yaptı. 

Kıbrıs Gazisi daha sonra sedye ile ambulansla bindirildi. Ambulansta müdahale edildi. Yapılan açıklamada tansiyonu düştüğü ifade edildi. Daha sonra tören kaldığı yerden devam etti.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’nın düşman kurtuluşundun kurtulmasıyla ilgili mesajı okundu. 
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Bugün, küllerinden doğan kadim şehrimizin yeniden ayağa kalkışının yıl dönümüdür. 

Bugün, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Gördesli Makbule’nin, Parti Pehlivan’ın, Müftü Alim Efendi’nin ve on binlerce isimsiz kahramanın ruhlarının şad olduğu gündür. Bugün, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ diyen kahraman Türk ordusunun şanlı zaferlerinden bir tanesidir. Bugün, Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızın Manisa’mızda destan yazdığı gündür. Bugün, düşmana kutsal vatan topraklarını dar ettiğimiz gündür.  Ve bugün, Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesinin Manisa’mızda da zaferle taçlandığı gündür.  

 

Kutlu olsun. Bu vatanın kolay kazanılmadığını, bugünlere kolay gelinmediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. 26 Mayıs 1919’dan 8 Eylül 1922’ye kadar geçen sürede şehrimizi işgal eden Yunan kuvvetleri, milletimize büyük acılar yaşatmıştır.  Fahrettin Altay komutasındaki süvari birliklerinin şehrimize ulaşmasıyla bu zulüm son bulmamış, kahraman Türk ordusundan kaçan Yunan birlikleri, şehrimizin yüzde 85’ini yakmıştır. Bu yüzden bu kadim şehre küllerinden doğan şehir diyoruz. Yaşadığımız acıları, geçmişimizi unutturmamak, geleceğe güvenle bakmak için tarihimize sahip çıkıyoruz. Hayata geçirdiğimiz ‘Tarihe Saygı’ projelerimizle tüm kahramanlarımızın adını yaşatmayı kendimize görev biliyoruz.  Bu düşünceden hareketle Celal Bayar Üniversitemiz işbirliğiyle ‘Yüzüncü Yılında Milli Mücadele Döneminde Manisa’ isimli 4 ciltten oluşan önemli bir eseri bilgi hazinemize kazandırdık. Milli Mücadele yıllarında ilimiz genelinde yaşananları belgeleriyle anlatan bu değerli eserin hazırlanmasında emeği geçen değerli 2 profesör hocamıza ve birbirinden kıymetli 38 akademisyenimize bir kez daha şahsım ve Manisalı hemşerilerim adına teşekkür ediyorum.  

Göreve geldiğimiz ilk yıllarda şehrimize kazandırdığımız Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu, onun yan tarafına inşa ettiğimiz Kurtuluş Savaşı Kahramanları Anıtı, Sarıkamış Şehitleri Anıtı, Gördesli Şehit Makbule Hanım Meydanı, Parti Pehlivan Caddesi, Müftü Alim Efendi Bulvarı gibi çalışmalarımızla kahraman atalarımızın isimlerini yaşatmaya özen gösterdik. Ayrıca Büyükşehir Belediye Hizmet Binamızın yanına Kurtuluş Müzesi inşa ediyoruz. Bu müzemizde de, 1919-1922 yılları arasında Manisa'mızda yaşanan elim olayların belgeleri yer alacak ve somut örnekleri sergilenecek. Yakın tarihimizi genç kuşaklara en iyi şekilde anlatmak için birbirinden değerli gördüğüm bu çalışmaları hayata geçiriyoruz.  Kadim şehir Manisa'mız, cennet vatanımızın en önemli tarım, sanayi, ticaret ve turizm merkezlerinden biridir. Şehrimiz, modern ve yaşanabilir bir şehir olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bugün bunları yapabiliyorsak, bu cennet vatanımızda hür ve bağımsız bir şekilde geleceğimizi tayin edebiliyorsak, bunu kahraman atalarımıza ve aziz şehitlerimize borçluyuz. Atalarımızın bizlere miras bıraktığı güzel yurdumuzu gelecek nesillere en güzel şekilde bırakmak da bizlerin asli görevidir. Bu duygularla güzel Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yılını kutluyor; başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Manisa'mızın, daha yaşanabilir bir şehir olması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yüce Allah bu güzel birlik ve beraberliğimizi daim etsin diyor, hepinizi bir kez daha sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Sağ olun, var olun. Ne mutlu Türküm diyene! “ dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Halk oyunları ekibi bir gösteri gerçekleştirdi. Kadın efenin sergilediği oyun büyük beğeni topladı. Manisa Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz eşliğinde tiyatrocular Gördesli Makbule isimli tiyatro oyununu sahneledi. Afyon Kcatepe’den yola çıkan atlı birlikleri getirdikleri Türk bayraklarını Vali Ünlü ve Başkan Ergün’e takdim etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından teslim edilen şanlı Türk bayrağını alan Büyük Taarruz Bisiklet Grubu, Ankara Anıtkabir ve kurtuluş mücadelesinin yaşandığı yerlerde bulunan şehitliklerden aldıkları toprağı Vali Ünlü’ye takdim etti.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

Anahtar Kelimeler: MANİSA' KURTULUŞ COŞKUSU YAŞANDI...
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Salı 23.3 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.