Tarih: 12.07.2023 13:55

Manisalı CHP’li Kadınlardan MEB’e Çağrı: Karma Eğitim Tartışmaya Açılamaz

Facebook Twitter Linked-in

 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı bir televizyon programında karma eğitimi hedef alan sözlerine CHP’li Manisa kadın kolları tepki gösterdi. 

Milli Eğitim Bakanı Tekin’in canlı yayın programındaki kız okulları kurulmasının kız çocuklarını okula gönderilmemesinin önüne geçeceği, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” gerekçe gösterdiğine yönelik sözlerine CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal tepki gösterdi. 
 

“GERÇEK DIŞI AÇIKLAMALARIN ARDINA SIĞINAMAZ”


CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Uysal açıklamasında, Bakan Tekin’i eğitimin anayasal bir hak olduğu hatırlatmasında bulunarak şu ifadelere yer verdi: “Eğitim Anayasal bir haktır. Kız erkek fark etmeksizin her çocuğun eğitime erişim hakkı vardır. Ülkemizde uygulanan kanunlara göre, çocuğunu okula göndermeyene günlük 15 TL para cezası ile 5 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır. Buna rağmen zorunlu eğitim çağında olup okula gitmeyen öğrenci sayısı 2022 verilerine göre, 570 bin civarındadır. Bakanlığın görevi, bu çocukları tek tek tespit etmek, okula kaydolmalarını sağlamak ve ailelerine gerekli cezai yaptırımı uygulamaktır. Kayıt kaçağını azaltmayı birinci hedef yapması gereken Bakan Tekin, çocukların okula gönderilmemesi ile ilgili gerçek dışı açıklamaların ardına sığınamaz.”
“OKULLAŞMA ORANI 2023’TE YÜZDE 96,8’E GERİLEDİ”
Çocukların okullaşma oranında her geçen yıl düşüş yaşandığını ifade eden CHP’li Uysal açıklamasına şöyle devam etti: “Çocukların okullaşmasında bir düşüş olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu ucube 4+4+4 sistemi özellikle kız çocuklarının eğitim hakkını gasp etmiştir. 2012’de 4+4+4 yasası yürürlüğe girdikten sonra kız çocuklarının okullaşma oranı düşmüştür. MEB’in verilerine göre ilköğretimde okullaşma oranı 2012 yılında yüzde 98,67 iken 2023 yılında yüzde 96,8’e geriledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre; liselerde okullaşma oranları yüzde 90’ı bile bulmuyor.”
“PİYASACI VE DİNİ EĞİTİM MERKEZLİ UYGULAMALAR ÇOCUKLARI EĞİTİMİN DIŞINA İTTİ”
Açıklamasında her geçen yıl artan özel okulların sayısının eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığına vurgu yapan CHP’li Uysal, özellikle piyasacı ve dini eğitim merkezli uygulamaların çocukları okullardan uzaklaştırmaya başladığını ifade etti. 
CHP’li Uysal açıklamasında şöyle konuştu: “Ülke genelinde liselerde toplam okullaşma oranı yüzde 87,9’dir. Erkeklerde okullaşma oranı yüzde 88,05 iken kızlarda yüzde 87,7’dir. Birçok ilde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 80’in altında kalmıştır. Devlete ait okulların sayısı belirgin bir şekilde azalmıştır. Her fırsatta kamu kaynakları ile desteklenen, çeşitli muafiyet ve istisnalar ile açılması teşvik edilen özel ilkokul ve ortaokul sayıları sürekli artmıştır. Eğitimde fırsat eşitliği ortadan kalkmış, kamusal eğitim hizmetleri azalmıştır. Eğitim sistemi, hükümet eliyle kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda çeşitli vakıf ve derneklere bırakılmıştır. Piyasacı ve dini eğitim merkezli uygulamalar çocukları bilimsel ve çağdaş eğitimin dışına itmiştir.”


“KIZ ÇOCUKLARINI OKULLAŞMASINDA TEK ENGELLİ UYGULANAN POLİTİKALAR”


Milli Eğitim Bakanı Tekin’in kız çocuklarının okullaşmasındaki en önemli engelin karma eğitim sözlerini eleştiren CHP’li Uysal açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verdi: “Ülkeyi çağdaşlıktan uzaklaştıran, aydınlanmanın önüne resmen perde çeken kendileri değilmiş gibi, Bakan çıkıp kız çocuklarının okullaşması önündeki engelin karma eğitim olduğunu savunuyor. Utanması da yok! Kız çocuklarının okullaşması önündeki tek engel; uygulanan politikalardır. Yıllardır her fırsatta nasıl bir yıkım yarattığını ortaya koyduğumuz 4+4+4 sistemidir. Bakan Tekin’e sesleniyorum, karma eğitim gerekçesiyle çocuğunu okula göndermediğini ifade eden aile sayısı kaçtır? Bu aileler için bir cezai yaptırım uygulandı mı? Bu ailelerin çocuk sayısı kaçtır? Kaç çocuk ailesi tarafından okula gönderilmiyor? Bu çocukların eğitim almasını sağlamak için bir çabanız var mı? Özgürlükçü olduğunuzu iddia ediyorsunuz. Kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak istediğinizi söylüyorsunuz. Kız çocuklarının ilkokulda okullaşma oranı yüzde 96,8, ortaokulda yüzde 95,71; ilköğretimde yüzde 97,18 olurken ortaöğretimde bu oran yüzde 89,30 oldu. Hedefinizin yüzde 100 olduğunu açıklamıştınız. Yüzde 1, yüzde 2 dahi binlerce öğrencinin eğitim dışına itildiğini gösteriyor. Ortada böylesine aydınlanmadan uzak bir tablo varken bu oranı artırmak için tek çözümünüz kız okulları açmak mıdır? Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yaşında, en önemli bakanlıklarından biri olan Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda otururken, laikliğin altına dinamit koymanıza izin vermeyeceğiz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —