Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Manisa’da yılın ahisi Mehmet Emin Yapıcı seçildi

Manisa’da yılın ahisi Soma Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı olan ve 44 yıldır demir doğrama işiyle olan Mehmet Emin Yapıcı seçildi.

MANİSA-GENEL 13.09.2022 14:33:00 1833 0
Manisa’da yılın ahisi Mehmet Emin Yapıcı seçildi

 

Manisa’da 35. Ahilik Haftası düzenlenen törenlerle başladı.  Manisa’da yılın ahisi Soma Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı olan ve 44 yıldır demir doğramacı olan Mehmet Emin Yapıcı seçildi.

Türkiye Terziler Konfeksiyoncular Ve Giyim Sanatkarları Federasyonu da 63 yıldır terzilik işiyle uğraşan Manisa Terziler odası Başkanı Naci Kömüldaş’taTürkiye geneli yılın ahisi seçti. Yılın kalfası 10 yıldır anahtarcılık ve çilingirlik mesleği ile uğraşan Manisa Madeni Sanatkarlar Odası üyesi Görkem Şanlı, ve yılın çırağı ise 16 yaşında olan 2 yıldır oto tamirinde çalışan Kırkağaç Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyesi İsmail Uslu oldu.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu. Ardından geleneksel kortej yürüyüşü başladı. Şehzadeler Belediyesine ait Bedesten Salonunda ise tören düzenlendi. Törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Jandarma Komutan Vekili Albay İbrahim Enver Sungur, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, esnaf odaları başkanları katıldı. 
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” diyen ve bu anlayış çerçevesinde esnaf teşkilatlanması olan Ahilik müessesesini kuran Ahi Evran’ı ve bu kültürün yaşatılmasına katkı sunan tüm Ahileri saygı ve rahmetle anıyorum.  13. Yüzyılda, çok sayıda etnik ve dini inanç grubunun yaşadığı o günün Anadolu’sunda,   bir çatışma ve toplumsal sürtüşme olmadan,  kimsenin kimseyi ezmediği, etnik köken veya inanç farklılıklarının toplumsal barışı etkilemediği,  72 milleti bir gören, 72 milletin toplumsal gereksinmelerini dostça, kardeşçe,  beraberce üretip paylaştığı gönüllü bir beraberlik oluşur.   Ahilik, işte bu beraberliğin adıdır.  Ahi Ahlakı,  toplumun tüm kesimlerine mutluluk veren,  huzur ve refah sunan bir yaşam tarzı olarak kabul görmüş, toplumun kentlisi, köylüsü aynı temel değerlere sahip çıkarak dostça, kardeşçe bir yaşam ortamı oluşturmuştur. Ahilik aynı zamanda kendisiyle birlikte dünyanın ilk kadın teşkilatlanması olan Bacıyan-ı Rum yani Anadolu Kadınlar Birliğinin de oluşmasını sağlamıştır. Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Bacı tarafından kurulan teşkilat, çeşitli alanlarda üretim yaparak Ahiliğe sosyo-ekonomik anlamda katkıda bulunmuştur. Ahiliğin en önemli hedeflerinden biri de usta esnaf ve sanatkâr yetiştirmektir. Ahilik bu hedefe, sağlam bir teşkilatlanma modeli ve köklü bir eğitim sistemi aracılığıyla ulaştı” diye konuştu. 

Almanya’nın bugünkü kalkınmasının temelinin Osmanlı Devleti zamanında zirveye ulaşan Ahilik düşüncesinin ve uygulamasının kopyalanması olduğunu açıklayan Geriter, “Çünkü Almanlar yüzyıllar önce mesleki eğitim sistemlerini, Osmanlı’nın Ahilik sistemini örnek alarak oluşturduklarını bizzat kendileri ifade etmektedir. Ahi kurumları, dergâhlarını ya da zaviyelerini iş merkezi olmanın yanı sıra, birer eğitim ve öğretim kurumu haline getirmişlerdir.  Oraya yamak olarak giren çocuk, dikkatle, ezilmeden,  sömürülmeden ve kişiliği yıpratılmadan her konuda eğitilmiş, çırak, kalfa, usta olmuş,  bir yandan sanat diğer yandan iyi insan olmayı öğrenmiştir.   Anlaşılacağı üzere;  Ahilik teşkilatının günümüz dünyasında halen tartışılan; toplam kalite yönetimi, tüketici hakları, mesleki eğitim ve kadın hakları gibi konuları 13. yüzyılda sağlam temellere dayandırmıştır. Bugün de aynı başarıya ulaşabilmemiz için, geleneklerimizi bugünün şartlarına adapte ederek yenilememiz ve güçlenmemiz gerekiyor. Son dönemde yaşanan küresel ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna Savaşı ve pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkârımız çok zarar gördü. Hem ülke genelinde hem de yerelde, devletimizin ve kurumlarımızın bizlerin yanında olmasını, bugüne kadar gösterilen yapıcı ve olumlu çabanın artarak devam etmesini diliyor ve bekliyoruz. Perakende Yasasının güncellenmesiyle haksız rekabetin engellenmesi, Esnaf ve sanatkârlara özel destek ve teşvik programlarının uygulanması, Uygun koşullu finansman imkânları sağlanması, Vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarında kolaylık sağlama, Mesleki eğitim sistemimizin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, gibi konularda atılacak adımlar, esnaf ve sanatkarımızı ve dolayısıyla ülkemizi daha güçlü hale getirecektir.  Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin gelecek yüzyıllara taşınmasında milli ve insani değerleri ön planda tutan, alın terinin yanına ahlak ve akıl terini de ekleyen Ahilerin öncülük edeceğine olan inancımızla, bir kez daha Ahilik Haftamızı kutluyorum” dedi.  Manisa Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Güzgülü, çırak bulmanın büyük sorun olduğunu söyledi. 
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, ahilik töreninde yaptığı konuşmada esnafın önemine dikkat çekti. Vali Karadeniz, “ Ahilik yüzyıllardır süregelen bir kavram. Ahilik kültürünü bugüne yansıtabilirsek başarıyı yakalamış olacağız. Esnaf kendi içinde denetimi yapmalı. Kuyumcuları kuyumcular, berberleri berberler denetleyecek. Kendi kuralları koyacaklar ve uygulatacaklar. Manisa’daki sanayi kuruluşları ve diğer işletmelerin talep ettikleri meslek gruplarını talep ediyoruz. Meslek liselerindeki bölümleri buna göre şekillendiriyor. Artık çıraklık ısrarından vazgeçmemiz gerekiyor. Artık dünya öyle bir dünya değil. Berber yetiştireceksek, usta yetiştireceksek okuldan yetiştireceğiz. Bu şekilde olursa ekonomik gelişme daha da hızlı sağlanır” dedi. Konuşmaların ardından Manisa Yunusemre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri temsili şed kuşanma gösterisi gerçekleştirdi. 

Vali Karadeniz ve Başkan Geriter, yılın ahisi seçilen Mehmet Emin Yapıcı’ya Ahi Beratını takdim etti. Türkiye Terziler Konfeksiyoncular Ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Sefa Şen, Türkiye geneli yılın ahisi seçilen 63 yıldır terzilik işiyle uğraşan Manisa Terziler odası Başkanı Naci Kömüldaş’a ödülünü takdim etti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Güzgülü, Yılın kalfası 10 yıldır anahtarcılık ve çilingirlik mesleği ile uğraşan Manisa Madeni Sanatkarlar Odası üyesi Görkem Şanlı’ya ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise 16 yaşında olan 2 yıldır oto tamirinde çalışan Kırkağaç Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyesi İsmail Uslu’ya hediyelerini takdim etti.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 20.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 6.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.