Manisa’da 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlamasıyla Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) üyeleri 1 günlük iş bıraktı.
Manisa’da 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlamasıyla Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) üyeleri 1 günlük iş bıraktı. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonuna (BASK) bağlı TEÇ-Sen Manisa İl başkanlığı üyeleri Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
TEÇ-SEN Manisa İl Başkanı Bülent Ecevit Özbek, “2022-2023 eğitim öğretim yılına başlıyoruz. Yeni eğitim öğretim yılında çocuklarımızın heyecanına heyecan, korkularına, gelecekten duydukları endişeye, karamsarlıklarına bir umut, bir ışık olmayı çok isterdik. Hayallerinin peşinde bir ömür boyu koşacak gençlik ve o hayallerin gerçekleşmesi için sürekli kendini yenileyen bir eğitim sistemini yani ülkemizi 2100’lere 2200lere taşıyacak eğitim modelini hayata geçirmiş olmayı da çok isterdik.
2022-2023 yeni eğitim öğretim yılının başladığı gün, eğitim çalışanları olarak 1 günlük iş bırakma eylemi yapıyoruz. Yıllardır milli eğitim bakanlığından talep ettiğimiz, ısrarcı olduğumuz ve sürekli halının altına süpürülen sorunların çığ gibi büyüdüğünü ve artık çuvala sığmadığını anlatmak için grevdeyiz. Sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi dilekçelerle anlattık! Eylemlerle anlattık! Basın açıklamaları ile anlattık! Alanlara indik anlattık! Bürokratlarımıza, bakanlarımıza, müsteşarlarımıza, bakan yardımcılarımıza, genel müdürlerimize, daire başkanlarımıza, kurum müdürlerimize birinci ağızdan anlattık. Hiç kimse bize, siz haksızsınız demedi, diyemedi! Lakin hiç kimse de çözüm için elini taşın altına koymadı, koyamadı. Şimdi ise eğitim çalışanları olarak sorunlarımızı iş bırakarak anlatacağız. Yıllardır anlatıyoruz. Eğitim çalışanları cumhurbaşkanlığı, milletvekilleri, belediye başkanlığı seçimlerinde sandık başkanı olurken, hala milli eğitim bakanlığınca yapılan merkezi sistem sınavlarında eğitim çalışanlarının neden salon başkanı veya salon gözcüsü olamadığını, bu konuda bir yönerge değişikliğinin neden yapılmadığını veya yapılamadığını anlayamıyoruz. Anlamda veremiyoruz.
Biz bugün eğitim çalışanlarının da sınavlarda salon başkanı veya gözcüsü olması için grevdeyiz. Kamuda görev yapan 2 milyon kamu çalışanına 1 kalemde 3600 ek gösterge verilip, 250 bin kamu çalışanının kapsam dışı bırakılmasına, 2 yıllık yüksek okul mezunlarına 3600 ek gösterge verilip lisans mezunu olan kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmemesini anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz. Biz bugün 1.dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi için grevdeyiz. Kamuda aynı işi yapan personeller arasında 4bli, 4a,lı, sözleşmeli, ücretli gibi farklı istihdam modellerine hala neden devam edildiğini anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz. “biz bugün, tüm sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi için grevdeyiz.
Kamuda görev yapan işçilerimize 4 maaş ikramiye, emeklilerimize ise yılda 2 kere bayram ikramiyesi verilirken hala kamu çalışanlarına neden bayram ikramiyesi verilmediğini anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz. Biz bugün tüm kamu çalışanlarına da bayramlarda 1 maaş tutarında bayram ikramiyesi verilmesi için grevdeyiz” dedi.
Özbek, “Siyasi partilerin seçimde söz verdiği, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yıllardır bekletilen yardımcı hizmetler sınıfı personellerinin 1 defaya mahsus eğitim durumlarına uygun kadroya atanması hakkındaki kanuni düzenlemenin hala ve neden meclis genel kuruluna getirilmediğini anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz. Biz bugün yardımcı hizmetler sınıfının tamamen kaldırılması için grevdeyiz. Kariyer ve liyakat kapsamında yapılması gerekli olan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav takvimlerinin hala açıklanmamasını anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz. Biz bugün, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının 2 yılda bir her kadro için yapılması, derece kısıtlamasının kaldırılması ve sözlü sınav uygulamasına son verilmesi için grevdeyiz. Kurum içi geçici görevlendirmelerin, birileri için ödül, ve mükafaat, birileri içinse ceza ve ıslah olarak uygulandığı bilindiği halde kurum içi geçici görevlendirme yönetmeliğinin neden çıkarılmadığını anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz.
Biz bugün kurum içi geçici görevlendirme yönetmeliğimizin bir an önce çıkarılması için grevdeyiz. Kullanılmayan yıllık izinler için ücret verilmemesine, hafta sonuna denk gelen izinlerin, hala yıllık izinlerden düşürülmesini anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz. Biz bugün yıllık izinlerin kullanılmayan günlerinin ücretle karşılanması ve hafta sonuna denk gelen izinlerin yıllık izinlerden düşmemesi için grevdeyiz. Biz çocuklarımız eşit yarışsın derken, DPY ve bursluluk sınavlarında sadece öğretmen çocuklarına uygulanan yüzde 5’lik kontenjanın neden hala kaldırılmadığını anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz.
Biz bugün DPY ve bursluluk sınavlarında uygulanan %5’lik öğretmen çocuğu kontenjanının kaldırılması için grevdeyiz. Okulları yeni öğretim yılına, hizmetlisi, memuru, teknisyeni, mimarı, mühendisi, şefi, şube müdürü, okul müdürü, öğretmeni, il-ilçe müdürü, saymanı, şoförü hep birlikte hazırlıyoruz. Yaz döneminde okul ve kurumların kalorifer bakım onarımını, sınıfların ısınmasıyla ilgili iş ve işlemlerin yapılması, sınıfların temizliği, badana boya gibi işlemlerin yapılması, okul güvenliğinin sağlanması, öğrenci yemeklerinin hazırlanması, bahçe düzenlenmesinin yapılması, kömürlerin taşınması, sınıf düzeninin hazırlanması, ücretsiz ders kitaplarının dağıtımı ve tasnifi yardımcı hizmetler sınıfı personellerimiz tarafından yapılıyor. Yine okul ve kurumların kapı, pencere bakım onarımı, tamiratı vb. Tüm işlemlerde teknisyen ve tekniker eğitim çalışanlarının tarafından, okul yapımı, onarımı, derslik yapımı, onarımı gibi tüm iş ve işlemler teknisyen, tekniker mühendis, mimar olan teknik hizmetler sınıfı personellerimiz tarafından yapılmaktadır. Yine, kurum içi yazışmalar, göreve başlama – ayrılma gibi işlemler, eğitim yılı çalışma takvimleri, okul kayıt işlemleri, öğrenci taşıma ihaleleri, özel okulların açılması, sürücü kursları sınavlarının planlanması, yapılması, teftiş, terfi iş ve işlemleri,il içi koordinasyonun ve intikallerin sağlanması, milli eğitim bakanlığının temel politikalarının okul ve kurumlara aktarılması, sınav sorularının merkezden taşraya güvenli bir şekilde taşınması, seminer planlarının hazırlanması, maaş, özlük dosyalarının hazırlanması gibi tüm iş ve işlemler ise genel idari hizmetler sınıfı personellerimiz tarafından yapılmaktadır. Okul ve kurumlarımızın yeni eğitim öğretim yılına hazırlanması ile ilgili topyekun bir mücadele veriyoruz. Ancak, 1 milyon eğitim çalışanına ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinden neden dışlandığımızı, kapsam dışı bırakıldığımızı anlayamıyoruz ve anlam veremiyoruz.
Biz bugün Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan eğitim çalışanlarının tümüne öğretim yılına hazırlık ödeneğinin verilmesi için grevdeyiz. Eğitim öğretim yılının başlangıç gününde grev kararı almış olmaktan mutlu değiliz. Velilerimizden ve öğrencilerimizden haklarını helal etmelerini istiyor, yeni eğitim öğretim yılının velilerimize, öğrencilerimize, eğitimcilerimize, eğitim çalışanlarına, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileriz” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.