Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Manisa'da İlk kuru üzüme 3500 tl

Manisa Ticaret Borsası tarafından geleneksel olarak düzenlenen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünde 2022-2023 sezonu açılışı ve ilk çekirdeksiz kuru üzüm sembolik olarak kilosu 3 bin 500 TL olarak Ticaret Borsası satın aldı.

MANİSA-GENEL 24.08.2022 00:00:00 1436 0
Manisa

 

 

Manisa Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünde 2022-2023 sezonu açılışı ve ilk çekirdeksiz kuru üzüm töreni yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuru üzümün fiyatını 27 TL olarak açıkladıktan sonra gerçekleşen sezonun ilk üzüm töreninde sembolik olarak üzümün kilosu 3 bin 500 TL olarak Ticaret Borsası satın aldı.

Nuriye Mahallesi’nde üreticilik yapan Vahit Gülten tarafından 50 kilo kuru üzüm getirildi.

Tarihi Kurşunluhan’da düzenlenen törende konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, “Nesilden nesile aktarılan üretim geleneği, tarihi kökleri ortak kültürümüzde yer etmiş motifleri ile Manisa’mız ile özdeş, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü Manisa’mızın başlıca üretim sembollerinden biri olmasının yanı sıra ülkemizin de en önemli tarıma dayalı milli gelir kaynakları arasındadır. Üretimin iç ticareti ve ihracat verilerine baktığımızda sektörel kayıt ve raporlama sistemine göre 2021-2022 sezonu 31 ağustos günü tamamlanacak 01 Eylül itibariyle yeni sezona geçmiş olacağız. Temmuz sonu müstahsilden alım tescili verilerine göre, ilçelerimiz dahil tüm ticaret borsalarımızda kayıtlara giren çekirdeksiz kuru üzüm üretimi 302 bin 844 tondur.

20 ağustos tarihli son ihracat raporuna göre de gerçekleştirilen 245 bin 405 ton ihracat ile ülkemize 430 milyon dolar kazandırılmıştır. Ağustos sonunda oransal bir değişiklik beklemediğimiz sezon finalinde Manisa olarak, ilçelerimiz ile birlikte Türkiye üretiminin yine yüzde 90’dan fazlasını sağlamış olacağız.

Yüzde 85’i Manisa’dan gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız da, bir miktar küresel rekabet ve talep daralmasından etkilenmiş olsa da ülkemizin kuru meyve ve mamulleri ürün grubundaki ihracat liderliğini açık farkla devam ettirmiş olacak” dedi.

Özkasap, “tarım ve orman bakanlığımız koordinasyonunda yapılan rekolte tahmin çalışmasından alınan ön bilgiye göre ise Manisa 2022-2023 sezonunda da üretimin merkezi olmayı sürdürecek 664 bin dekar kurutmalık, 150 bin dekar sofralık bağ alanında yaklaşık 50 bin ailemizin geçim kaynağı niteliğindeki Manisa sultani çekirdeksiz üzümümüze bu yıl; sayın cumhurbaşkanımızın çok yoğun programlarına rağmen bağda üzüm hasatı ve referans fiyat açıklamalarıyla bizzat gösterdikleri ilgi bizleri en üst düzeyde onurlandırmıştır.

Sayın cumhurbaşkanımıza, Manisa sultani çekirdeksiz üzümünün üretim ve ticaretine vermiş oldukları destekler için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, açıkladıkları fiyatın sektörün tüm paydaşları için hayırlı olmasını diliyoruz. Elbette; bu milli gelir kaynağının alt yapısında, Manisalı üreticilerimizin, tüccarlarımızın, ihracatçı işletmelerimizin ve ilgili kurumlarımızın yoğun emek ve ortak çabaları yer alıyor. Bir defa daha gururla söylemek istiyorum ki bu ortak çabanın doğal sonucu olarak sultani üzümün üretiminden pazarlanmasına kadar, tüm aşamalarında, ürün bazında uzmanlaşma sağlanmış tek yer Manisa’dır. Sultani üzüm Manisa’da hem üretilmekte, hem fabrikalarımızda işlenmekte, hem de ihraç edilmektedir. Bu durum Manisa’da var olan sektörel uyum, birliktelik ve dayanışmanın bir göstergesidir. bu birlikteliğe 2022 yılında yeni örnekler de eklenmiştir. Çünkü günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları, marka ürünlere sahip ülke ve şehirler değerlerini korumaya ve geliştirmeye teşvik etmektedir. Gıda sektörlerimiz de rekabetçi piyasalar içerisinde faaliyet gösterdiğinden, Manisa bu konuda da gereken adımları atmaktadır” dedi.

Manisa’ya kuru üzümde lisanslı depoculuk sistemini kazandırmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Özkasap, “Lisanslı depoculuk özetle; depolamaya uygun nitelikteki tarım ürünlerinin sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı laboratuarlarca belirlenmesini, modern ve sağlıklı tesislerde depolanmasını, elektronik ürün senetleri vasıtasıyla alınıp satılmasını sağlayan düzenleyici bir sistemdir. Sistem, sektördeki stok ve kalite yönetimi ile fiyat istikrarına düzenleyici ve geliştirici bir güç katarken aynı zamanda, üretici, tüccar ve işletmelerimizin önemli desteklerden yararlanmasını da sağlayacaktır. Depo kira desteği, nakliye desteği, analiz desteği, elektronik ürün senedi tutarının yüzde 75’ine kadar 9 ay vadeli, yüzde 0 faizli Ziraat Bankası kredi desteği, Yüzde 2 zirai stopaj vergisinden, KDV ve kurumlar vergisinden muafiyet bunların başlıcalarıdır. Güvenli, sigortalı ve sağlıklı depolama imkanı, nakliye maliyetinin en aza indirilmesi, ürünün istendiği zaman satılabilmesi, bireysel depo inşa etme maliyetinden kurtulma da getireceği diğer başlıca avantajlar arasındadır. Projemizin zafer kalkınma ajansımız tarafından desteklenen fizibilite süreci önümüzdeki bir kaç ay içerisinde tamamlanacaktır. 5300 sayılı tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında faaliyetleri yürütecek olan Manisa Ticaret Borsası kuru üzüm lisanslı depoculuk a.ş.’nin kuruluş izni ticaret bakanlığımızdan alınmış, şirketimiz kurulmuştur. Bağına çocuğu gibi bakarak, ilk hasadı gerçekleştiren bu ortak geleneğimizin yaşatılmasına sahip çıkan, üreticimiz sayın Vahit Gülten’e bugün bağlarında ter döktükleri için burada bulunamayan ancak ürettikleri mahsullerle tarımsal ekonomimize kaynak sağlayan tüm çiftçilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Tüccarımıza ve ihracatçı üzüm işletmelerimize de ayrıca teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, belediye olarak her zaman üreticinin yanında yer aldıkları belirterek, bu yıl üreticilere 100 bin üzüm sepeti dağıttıklarını açıkladı, sezonun bereketli ve hayırlı olmasını diledi.

AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Manisa’da üzüm fiyatını 27 lira olarak açıkladığını ifade ederek, üzüm fiyatıyla ilgili tartışmaların sona erdiğini belirtti. Baybatur, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce üzüm alım yerlerini artırması gerektiğini vurgulayarak, ancak TMO’nun elinde yeteri kadar depo olmadığını bundan dolayı da başta Borsalar olmak üzere herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti. İran üzümünün dünyada önemli bir paya sahip olduğunu belirten Baybatur, dünyaca ünlü Manisa üzümünün kalıntı nedeniyle pazar konusunda geriye düştüğünü açıkladı. Baybatur, kalıntısız üzüm üretilmesi noktasında çağrıda bulunarak sezonun üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Manisa Vali Vekili Aydın Memük de sezonun üreticilere Manisa’ya hayırlı uğurlu olmasını temenni etti. Konuşmaların ardından Vali vekili Memük, sezonun ilk üzümün açık artırmaya sundu. 100 liradan başlayan açık artırmada AK Partili Baybatur, 3 bin 500 lira fiyat belirledi, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, yılın ilk üzümünü borsa adına satın aldıklarını açıkladı.

 

+17


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

Anahtar Kelimeler: Manisa' üzüme
  • Pazar 31.1 ° / 17.6 ° false
  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.