Gastronomi şehir olma yolunda ilerleyen Manisa’da 2. Türk Mutfağı Haftası başladı.
Asırlık Tariflerle Yenilikçi Lezzetler Türk Mutfağı temasıyla kutlanan haftanın ana programı gerçekleşti. Manisa Valiliği, Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Manisa Ticaret Borsası ve Manisa Gastronomi Derneği işbirliğiyle Giritligil Hotel’de düzenlenen programda geleneksel ürünlerden zeytin ve zeytinyağının yer aldığı Manisa kahvaltısı, kaymaklı kavurmalı bulgur pilavı, Mesirli perde pilavı, Etli Kirde Kebabı, Çilek soslu biftek, zeytinyağlı mezeler, üzümlü kek gibi lezzetler tanıtıldı. Şef Burak Bağcıbaşı Etli Kirde Kebabın sunumu, Manisa Gastronomi Derneği üyeleri ise değer lezzetlerin sunumunu gerçekleştirdi. Özellikle Perde pilavı ve Akbuğa Tatlısında kullanılan mesir macunu ise lezzet uyumuyla davetlilerden tam not aldı. Şeflerin yaptığı sunumları Manisa İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Lisesi Yiyecek İçecek Bölümü öğrencileri protokol üyelerine servis etti.
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Türk Mutfağı Haftasında amacın geleneksel yemeklerin en güzel şekilde sunulması, tanıtılması olduğunu kaydetti. Karadeniz, “Bugün gastronomi şehri olan Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana hatta Kastamonu çok zengin programlarda ancak bu kadar çeşitte bulunabilirsiniz. Burada Kirde Kebabının sunumu yapıldı. Tüm yemekler içinde bir yemek o gün için öne çıkartılır. Böylece onun tanıtımı sağlanır. Önemli olan burada çeşidin azlığı çokluğu değil sunumunun güzel bir şekilde yapılıyor olmasıdır. Manisa gastronomisinin, yemek kültürünün turizmde satılıyor hale gelmesi gerekir. Önemli olan budur. Bunun üzerinde durmamız lazım. Sonuçta bir tane ürününüz varsa onu satıyorsanız o seçimi artırır. İnşallah Manisa bir gastronomi şehri olarak tanınır” diye konuştu.
Programda bir konuşma yapan Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, "Bu hafta özelinde farklı etkinliklerle mutfak kültürümüzle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Geçmişte farklı zamanlarda yapılan çalışmalara biz de yaptığımız çalışmalarla katkı sunmaya çalışıyoruz. Araştırmacılarımız köylerden, beldelerden yöresel yemeklerimizi araştırırken öte yandan da ilimizde gastronomi tesislerinin artması için çalışmalar yürütüyor. Bizler bunları yaparken bizleri heyecanlandıran şehrimiz için çok önemli olan coğrafi işretlerle ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından önemli çalışmalar yapılıyor. Son yıllarda Manisa Ticaret Borsamız tarafından Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünü, Mesir Derneğimizin Mesir Macununu, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün Manisa Asma Yaprağını coğrafi işaretle tescillemesi şehrimiz adına kazanım olmuştur. Hepsine şükranlarımızı arz ediyoruz. Bizler de Türk Mutfağı Haftasıyla dolayısıyla şehrimizin, yemeklerimizin araştırmasını ve tanıtımını yaparak hem de şehrimizin, geleneklerimizin, göreneklerimizin, geleneksel yemeklerimizin araştırmasını yaparak, gastronomi turizmine katkı yapmayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların eksiği kusura olabilir ama bunlar giderilir. Özellikle gastronomi adına yapılacak çalışmalar daha da genişleyecektir." dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Manisa Gastronomi Derneği Başkanı Gizem Tarım ve Manisalı şefler yaptıkları ürünleri tanıtarak davetlilerin beğenisine sundu. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de geleneksel lezzetlerin yeni tarifler ve sunulmasının gastronomi için önemli olduğunu ve daha fazla üründe özellikle mesir macununun kullanılabileceğini belirtti..
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.