Manisa’da 15 ton atık ilaç güvenle imha edildi

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Eczacı Odası iş birliğiyle eczanelerden toplanan 15 ton atık ilaç, çevre lisanslı tesislerde doğaya karışmadan bertaraf edildi.

GÜNDEM 23.12.2025 22:04:35 22 0
Manisa’da 15 ton atık ilaç güvenle imha edildi

          (MHA)     Manisa’da son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi için önemli bir çalışma hayata geçirildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Eczacılar Odası arasında imzalanan protokol kapsamında, il genelindeki eczanelerden toplanan yaklaşık 15 ton atık ilaç, çevre lisanslı bertaraf tesislerinde uygun koşullarda imha edildi. Çalışma ile hem insan sağlığını hem de doğayı tehdit eden bir risk, kaynağında kontrol altına alınmış oldu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, “Sıfır Atık” vizyonu çerçevesinde yürüttüğü çevre odaklı projelere bir yenisini ekledi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu ile Manisa Eczacı Odası Başkanı Duygu Elmas Mutlu arasında imzalanan protokol, atık ilaçların düzenli, kayıtlı ve güvenli bir şekilde toplanmasını hedefliyor. Protokol kapsamında kent merkezi ve ilçelerdeki eczanelere bırakılan atık ilaç kutuları belirli aralıklarla kontrol edilerek dolan kutular, Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından teslim alındı.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışmada, eczanelerden toplanan atık ilaçlar özel ekiplerce güvenli şekilde taşındı. Bu kapsamda toplanan yaklaşık 15 ton ilaç, lisanslı bertaraf tesislerine nakledilerek yüksek standartlarda imha edildi. Böylece, kontrolsüz şekilde çöpe atılması halinde çöp depolama alanlarında sızıntı suyu ile yer altı sularına karışma riski taşıyan atık ilaçların, toprak ve su kaynakları üzerinde uzun vadeli bir kirlilik oluşturmasının önüne geçildi.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi yetkilileri, atık ilaçların evsel atıklarla birlikte çöpe atılmasının ya da doğaya bırakılmasının ciddi çevresel riskler taşıdığına dikkat çekti. Yetkililer, bu tür ilaçların gelişigüzel çöpe atılması durumunda hem kimyasal bileşenlerin doğaya karıştığını hem de çocuklar ve hayvanlar açısından zehirlenme tehlikesi oluşturduğunu vurguladı. Protokol kapsamında kurulan sistemle, vatandaşların kullanmadıkları ilaçları eczanelere teslim etmesinin, çevreyi korumanın en etkili adımlarından biri olduğu ifade edildi.

Çalışmanın, Manisa’nın sürdürülebilir çevre hedeflerine katkı sunan örnek bir iş birliği olduğuna dikkat çekildi. Manisa Eczacı Odası ile birlikte yürütülen projenin, hem eczacıların hem de vatandaşların çevre bilincini güçlendirdiği ve özellikle son kullanma tarihi geçmiş ilaçların evlerde birikmesini önlediği belirtildi. Atık ilaçların düzenli olarak toplanmasının, Sıfır Atık hedefleri doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olduğu ifade edildi.

Yetkililer, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bundan sonraki süreçte de atık ilaçların toplanmasına ve bertarafına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini, vatandaşların ise kullanılmayan ilaçlarını çöpe atmak yerine en yakın eczaneye teslim ederek bu sürece katkı sunabileceğini hatırlattı. Böylece hem doğanın korunması hem de gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması yönünde önemli bir adım atılmış oldu.

TURBELDAK’tan Balçova Terapi Ormanı’nda doğa yürüyüşü

Manisa Büyükşehir’den Gülşah Durbay için lokma hayrı

Manisa’da kırsal mahalle statüsü onaylandı

Manisa’da 15 ton atık ilaç güvenle imha edildi

Akarsu’dan 50 J plaka kararına tepki

MCBÜ YÖK 2025 raporunda ilk 20 üniversite arasında

Kızılay Manisa’dan hastalara giysi ve hijyen desteği

Şehzadeler’de Başkan Hakan Şimşek göreve başladı

  • Çarşamba 5.6 ° / -0.2 ° false
  • Perşembe 6.4 ° / 0.5 ° Güneşli
  • Cuma 6.7 ° / 2.3 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.