Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

MANİSA TARIM İL MÜDÜRÜ METİN ÖZTÜRK'ÜN YAĞIŞLARLA İLGİLİ AÇIKLAMASI

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa’da Mayıs ayının son günlerinde yağışların ardından meydana gelen sel, dolu olaylarıyla ilgili açıklamada bulundu.

MANİSA-GENEL 2.06.2023 19:46:00 1367 0
MANİSA TARIM İL MÜDÜRÜ METİN ÖZTÜRK

 

 

 
Öztürk, “Özellikle Manisa’nın son üç gününde değişik ilçelerimizde farklı farklı ürünlerimizde aşırı yağışlar ve doludan kaynaklı zararlarla ilgili şikayetleri aldık. Tabi 6 ilçemizde yaklaşık 16 bin dekarlık bir alan. Ama buralardaki hasar oranları yüzde 5 ila 100 arasında değişiyor. Özellikle dolu yağışının etkili olduğu yerlerdeki hasarlarımız biraz daha yüksek. Aşırı yağış kaynaklı olan hasarlarda da daha çok bağ alanlarımızda daha çok bir zararımız yok. Fakat tek yıllık ürünlerimizde zararlara gözlemliyoruz. Burada ekiplerimiz sahada çalışmalarını yaptılar hala da devam ediyorlar. tabi aynı zamanda TARSİM tarım sigortalarının bölge ekipleri de sahada yoğun bir şekilde zarar tespitlerini yapıyorlar. Burada özellikle üreticilerimi şu konuda uyarmamız gerekiyor. Manisa TARSİM sigortalı oranında yüksek bir il. Özellikle bağ alanlarımızda yüksek bir sigortalıyı sahip. Bunu aynı şekilde tek yıllık ürünlerimizde de üreticilerimiz sigortalarını yaptırarak bu sigorta oranını artırmaları gerekiyor.  Şunu unutmamız gerekiyor. Dünyada iklim değişikliği var. ve bu iklim değişikliğinin getirdiği farklı dönemlerde aşırı yağışlar, dolu yağışlarla karşılaşma ihtimalimiz bundan sonra daha yüksek. Dolaysıyla ürünümüzü koruyan en önemli mekanizma tarım sigortalarıdır. Burada da devletimiz sigorta primlerinin yarısını karşılıyor. Dolaysıyla üreticilerimize düşen en önemli görev ürünlerini TARSİM sigortası kapsamında sigorta yaptırmaları. Ürünü TARSİM sigortası korur. Üreticimizi de TARSİM sigortası korur” dedi. 
Öztürk, “Bağlarda dolu zararımız çok ama aşı yağıştan kaynaklı nispeten az. Tek yıllık ürünlerimizde tütün, buğday, domates, mısır, pamuk bu alanlarımızda hasarlarımız biraz daha yüksek oranda ama bağ alanlarımızda zarar olmakla beraber bağ alanlarımızdaki hasar dolu yağışlarından kaynaklı hasarlarımız var. Bu iklim değişikliğinde mutlaka bunlar yaşanmaya devam edecektir. Zeytinler8de hasar anlamında diğerlerine göre çok düşük bir zarar var” diye konuştu.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Perşembe 24.1 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Cuma 25 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.