Manisa’da alternatif tarım ürünü olarak ekimi yapılan ve hasat dönemi yaklaşan yağlık ayçiçeğinde tarla günü yapıldı.
Susuz tarım arazilerinin değerlendirilmesi amacıyla alternatif ürün olarak kıraç arazilere ekimi yapılan yağlık ayçiçeği, çiftçiler tarafından tercih edilen tarım ürünleri arasında yerini aldı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce desteklenen İl Müdürlüğümüzce yürütülen “Sofraların Altını Yağlık Ayçiçek Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında Kuyucak Mahallesinde düzenlenen tarla gününe; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Kırkağaç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Doğan, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, firma yetkilileri, konu sorumlusu teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Projeye yönelik açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “2022 yılında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen "Sofraların Altını Yağlık Ayçiçek Yetiştiriciliği Projesi" ile 270 torba Ayçiçeği tohumu %75 hibeli olarak 231 üreticimize verilmiş olup, birinci ve ikinci ürün olarak 5.400 dekar alanda yağlık ayçiçeği ekimleri gerçekleştirilmiştir.
Yağlık ayçiçeği tohumlarının ekilişi, Salihli, Demirci, Soma, Kula, Selendi, Ahmetli, Şehzadeler ve Kırkağaç İlçelerinde kıraç arazilerde gerçekleştirilmiştir. Tohum ekimi büyük oranda yağışlardan sonra yapılarak ekimde ihtiyaç duyulan su bu yolla karşılanmıştır. Bunun dışında üretim boyunca sulama yapılmamıştır. Teknik personellerimizce yapılan arazi gözlemlerinde sulu şartlarda dekara 400 kg ve kıraç şartlarda ise 250 kg ve üzeri verim alınabileceği öngörülmektedir” dedi.
Üreticilerin görüşlerini aktarmaları ve ekimi yapılan ayçiçeği alanında incelemelerde bulunulmasının ardından tarla günü sona erdi.