Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

MANİSA OVASINDA DOMATES HASADI DEVAM EDİYOR

0

BÖLGE 2.08.2021 16:49:33 1298 0
MANİSA OVASINDA DOMATES HASADI DEVAM EDİYOR

 

Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Manisa Ovası’nda sofraların vazgeçilmezi olan domates hasadı başladı. Manisa’da hasat edilen domatesler sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak değerlendiriliyor.  Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Hacıhaliller Mahallesi’nde Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik işçiler tarafından toplanan domatesler salçalık için fabrikaya gönderiliyor.  İşlenen domatesler salça haline gelerek yurt içinde çeşitli illerin yanı sıra yurt dışına gönderiliyor. 

 

OKUYUP AVUKAT OLMAK İSTİYORUM

Şanlıurfa’dan gelerek domates tarlasında çalışan lise son sınıf öğrencisi Dilek Kırgıl, “1.5 ay önce Şanlıurfa’dan geldik. Saat 4.30’da uyanıp tarlaya geliyoruz. Çok zor bir iş. Ben aynı zamanda okuyorum. Buradan Cumhurbaşkanımıza da sesleniyorum okullarımızı açsın ki bizlerde hem okuyup hem de başarı kaydedelim. Bu şekilde ülkemizi gururlandıralım. Şuan Lise 4. sınıfa geçtim bu sene üniversite sınavına gideceğim. Test kitapların fiyatları 100 TL. Alacak durumumuz da yok. Biz 45-50 gün daha buradayız. Üzüm toplayıcılığı da yapacağız. Para kazanmak kolay değil. Emeğimizin karşılığını almıyoruz. İşçi paralarımız da çok az günlük 80 TL. Sabah saat 07.00 akşam saat 17.00 şeklinde çalışıyoruz. Avukat olmak istiyorum” dedi.

ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANMAM GEREKİYOR FAKAT ÇALIŞIYORUZ

Verilen emeğin karşılığını alamadıklarını vurgulayan Kübra Kırgıl, “Hayat şartları çok zor. Okula da gidiyorum aynı zamanda. Üniversite sınavına hazırlanmam gerekiyor fakat çalışıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Burada emeğimizin karşılığını da alamıyoruz. İngilizce öğretmeni olmak istiyorum fakat bunun için dershaneye de gidemiyorum. Her konuda zor durumdayız.” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜK

Gübre ve mazot fiyatlarının üreticiyi zor duruma düşürdüğünü ifade eden Hacıhaliller Mahalle Muhtarı Şeref Ocaklıgil,“Bu sıcak günlerde 42 derecenin altında çalışma şartları zor. İşçilerimiz Urfa’dan gelerek emek sarf ediyor. Fakat fiyatlarda düşüş var. Şuan 43 kuruşa alan ve sözleşmeli alan fabrikalar var. Bu fiyatlar geçen yıla göre düşük. Geçen yıl işçi yevmiyesi 60 TL idi bu yıl 90 TL’nin altında işçi yevmiyeleri yok. Burada aracılar para kazanıyor.  Vatandaşımız bu fiyatlardan memnun değil. Aracı kurumlar nasıl kalkar bilmiyoruz. Bunlara bakanlığımızın alacağı kararlar ile düzelir. Şuanda girdiler çok yüksek. Geçen sene gübrenin fiyatı belliydi bu sene bir çuval gübre 190 TL. Hükümetimiz burada bir çalışma yapıp çiftçilerimizin yanında olursa üreticilerimiz malı eker ve üretir. Fakat bu şartlarda çok zor. Mazot ve gübre girdileri çok fazla. Burada tahmini 7-8 ton üretim yapılıyor. Şuan tam hasat dönemi günü geçerse bu ürünler çöpe gider” dedi.

TÜCCAR FİYATLAR ÜZERİNDE OYNUYOR

Erkan Havaleoğlu, “Burada toplanan domatesler salça üretimi için fabrikalara gönderiliyor. Fiyatlar çok düşük. 55- 58 kuruş arasında değişiyor. Serbest piyasada 43 kuruşa kadar alıyorlar. Fiyatlar bizim için iç açıcı değil. Bakanlık takibi olmayınca tüccar istediğini alıyor.  Ürünlerin günü dolunca ızgarada sürmek gerekiyor” dedi.


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.