Tarih: 05.07.2019 14:54

MANİSA KARPUZDA MARKA OLUYOR

Facebook Twitter Linked-in

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılının ilk 6 ayı değerlendirildi.  Gölmarmara'nın Tiyemli Mahallesi'nde yetiştirilen 25 kilogramlık karpuz üreticiler tarafından Vali Ahmet Deniz'e hediye edildi.   Vali Ahmet Deniz, Manisa'nın verimli topraklara sahip olduğunu belirterek, üreticilerin getirdiği 25 kilogramlık karpuzun önünde basın mensuplarıyla birlikte poz verdi.  Vali Deniz, büyük karpuzlarıyla ünlü Diyarbakır'a selam olsun diyerek bir de göndermede bulundu. Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk de Manisa'nın karpuz üretiminde söz sahibi iller arasına girdiğini söyledi.
Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa’nın toprağında yetişen ürünlerin yer aldığı bir kahvaltıda buluştuklarını ifade ederek, bu ürünleri yetiştiren bütün çiftçilere teşekkür etti, çiftçilerin bereketli bir sezon geçirmelerini temenni etti. Vali Deniz, “Çiftçilerimiz alın teriyle çalışan insanlarımız. Çiftçinin yüzü gülerse herkesin yüzü güler. Ben şahsen bir çiftçi çocuğuyum. Köyde, bağda, tarlada yetişerek okuduk. Anadolu coğrafyası zengin bir coğrafya ama Manisa daha da zengin bir coğrafyadır. Çay ve fındığın dışında neredeyse yetişmeyen bir ürünümüz yok. İlk kez Çin’e, Güney Kore’ye kiraz ihracatı gerçekleştirdik. Ciddi bir ihracat var. Geleceğimiz sanayi, tarım ve turizmdir. Manisa olarak birçok üretimde ilk üçteyiz” diye konuştu. 
Manisa’da Jeotermal seracılığın yaygınlaştırılması için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade eden Vali Deniz, ürünün katma değerini artıracak çalışmanın önemine dikkat çekerek “Neredeyse dönümde 35-40 bin lira gibi bir gelir elde edilebilecek. Hem Alaşehir’de hem Kula’da hem Soma’da Salihli’de. Alaşehir’de MTA etüt çalışmalarını yapıyor. Kamuya ait bin dekar yerimiz var. Öncelikle orayı yapacak ardından Soma’da kül depolama alanında. Santralden çıkan sıcak suyla.”dedi. 
Jeotermal enerji santralleri (JES) ile ilgili denetimlere başladıklarını ifade eden Vali Deniz, otomatik bir kontrol sistemi geliştirdiklerine dikkat çekerek sistemle ilgili şu bilgileri verdi “Bizim şartnamemizin dışında bir usulsüzlük yaptıklarında otomatik bir kontrol sistemi geliştirdik.  Deşarjları eğer dere yatağına verirlerse 11 santral var, ısı değerleri otomatikman cep telefonlarına düşecek. Biz anında kontrol edemememin sıkıntısını yaşıyorduk. Anında müdahale edemediğimiz için iş işten geçmiş oluyordu. Firmalarla da toplantı yaptık, ‘bu bizim değerimiz enerjiye dönüşsün ama tarımı da kullanalım ama herkes kurallara uymak zorunda’ dedik. Denetim bizim işimizi kolaylaştıracak. Bir dere yatağındaki ısı farklılığı durumu hemen sisteme düşecek, böylece gidip işlem yapılacak. Uygulamaya yeni başladık.”  
Tanıtım konusunda eksikliğin olduğunu söyleyen Vali Deniz, tanıtım kısmının hep birlikte yukarı çekilmesi gerektiğini açıkladı. 
Manisa’da her yıl hasat sezonunda birçok tarım işçisinin trafik kazalarında hayatını kaybetmesinin ardından Valilik başta olmak üzere kurumlarca alınan tedbirlerden bahseden Vali Deniz, “Geçmişte tarım işçilerinin taşınmasında çok üzücü hadiseler Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa’da da oldu.  Emniyet ve jandarma olarak yoğun bir şekilde denetimlere çıkıyoruz. Bazı vatandaşlarımız tarım dönemi nedeniyle biraz serzenişte bulunuyor ama başka çaremiz yok. Kontrolü bir türlü yapmadığınız zaman üzücü hadiseler oluyor. Denetim olmadan da devlet her alanda kendi görevini yapmak zorundadır. Biz denetleyeceğiz. Görmeyelim, etmeyelim gibi lüksümüz yok. O zaman başka problemler ortaya çıkıyor. Başka tavizler çıkıyor. Trafik kurallarına uymamaktan 4-5 bin insanımızı kaybediyoruz” diye konuştu. 
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, 2019 yılının ilk 6 ayında 193 bin tonun üzerinde tarımsal ürün ihracatının gerçekleştiğini açıkladı. Öztürk, aynı sürede çiftçilere 145 milyon 716 bin liralık bitkisel üretim, 49 milyon 344 bin liralık da hayvancılık desteklemesinin gerçekleştiğini söyledi. Geçen yıl Çin’e başlayan kiraz ihracatının ardından bu yıl Güney Kore’nin geldiğini ifade eden Öztürk, bu ülkeye de kiraz ihracat edeceklerini, bu konuda ihracat izin firmaların yetki aldığını vurguladı.  
3. Tarım Şurası öncesinde hazırlık olarak Manisa’da 17 Temmuz’da sektör buluşmasının gerçekleşeceğini belirten Öztürk, paydaşlarla beraber Anemon Hotel’de yapılacağını söyledi.  Üzümde yeni sezonunun ne zaman başlayacağıyla ilgili olarak Öztürk, “Erkenci çeşitlerle ilgili Süperior çeşidi sofralık olarak ilk önce kesilen üzümdür. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili ilk toplantısını yaptı. Sahada çalışacaklar. Süperior ile ilgili kesim tarihini belirleyecekler. Biz doğru zamanda hasat edilmesini istiyoruz. Sultaniye üzümü hasadına daha var. Şuan için büyük bir sorunumuz yok. Birkaç yerde dolu oldu. Manisa’nın ortalamalarında bir ürün bekliyoruz” diye konuştu. 
Çevre yolu kenarında molozların tarım alanlarına atılmasını değerlendiren Öztürk, “Tarım alanlarına izinsiz yapılan tüm müdahaleler, yapılaşma olsun, moloz dökümü olsun cezası var. Metrekare başına kesilen cezası var. Akabinde de ilgili tarafından oranın kaldırılması isteniyor. Para cezasının yanında çok büyük maliyetler dökenler için oluşuyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Başkanlığı da bu konuda tedbirini alıyor. Vatandaşlar bu konuda daha bilinçli. Canı çok yananlar oldu, çok büyük cezalar ödendi” diye konuştu. 
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017 tarihinde uygulamaya başlattığı Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında 17 ilçenin hepsinde farklı ürün desteklemelerinin uygulandığı Manisa’da sistemin işleyişi ile bilgi veren İl Müdürü Öztürk, uygulamanın devam ettiğini belirterek şunları söyledi “Manisa belli havzalara ayrıldı. Bizim ilimizde her ilçe farklı bir havza olarak değerlendirildi. 17 ilçenin her birinde desteklenecek ürünler o ilçenin  su varlığına göre alınarak o ürünlerle ilgili havza bazlı desteklemeler devam ediyor. Bakanlığımızın 3. Tarım şurası Eylül ayında onunla ilgili yönetmelik de yayınlandı. Ondan sonra bu havza çalışması çok daha farklı bir yere gidecek diye öngörüyoruz. 
Havza baslı desteklenecek ürünler belli sanırım 20 çeşit desteklenen ürün var. Üzüm bunların içinde değil. Farklı meyvelerde yok mesela. Onlar bakanlığın stratejik olarak belirlediği ürünler. Tritikale de hayvancılık için önemli bir ürün. Dolayısıyla o ürünler stratejik olarak belirlenen ürünler o kapsamda değil. Biz tabi ki üzüme çok destek olunsun istiyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —