10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla açıklama yapan Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, sektörün son yıllarının her anlamda sıkıntı ile geçtiğini söyledi. 10 Ocak’ı bayram değil “Dayanışma günü” olarak kutladıklarını hatırlatan Manisa Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ali Filizkan, “bugün meslekte; Gazete sahipleri de, çalışanlarda zor dönemden geçmektedir. Medya sektörü Covid-19 pandeminin de etkisiyle çok zor bir süreçten geçmektedir. Ekonomik sıkıntıların artığı dünyamızda ve ülkemiz de bu dönemde gazetecilik sektörü en çok kan kaybeden sektör oldu. TBMM sunulan dijital ve gazetecilik meslek yasaları bir an önce çıkarılmalı” dedi.
10 Ocak 1961 tarihinde bu yana gazetecilik mesleğinde çalışanların kazandıkları birçok hakkını bugün kullanamaz durumda olduğunu belirten Filizkan şöyle devam etti; “ Kaybedilen haklar yanında mali açıdan da her geçen yıl destek azalmaktadır. Salgın dönemi yaşadığımız 2019, 2020, 2021 yılında Türkiye genelinde yüzlerce yerel gazete yayın hayatına son verdi. Artan maliyetler, azalan gelir kaynakları nedeniylede sektörde sıkıntı sürüyor. Yerel gazetelerin en önemli geliri olan Basın İlan Kurumu’ndan gelen ilanlara 2022 yılı girmesine rağmen hala yeni ilan fiyatlarının açıklanmaması, kâğıt, mürekkep, kalıp fiyatlarının yüzde yüzün üstünde artması yazılı basında baskı maliyetlerini artırırken ilan fiyatlarının güncellenmemesi, abone kısıtlaması gibi kriterler gazeteleri ölüm noktasına getirdi. Yazılı basının her yıl artan rakamlarla azalması çalışanların sayısını azalttı. İletişim fakültelerinden mezun gençlerin işsizliğini artırdı. Bu nedenle internet yasası bir an önce çıkarılmalı ve internet gazeteciliğinde yazılı basındaki çalışma şartları konularak bu sektörde istihdam artırılmalıdır. Ayrıca Basın İlan Kurumu’na atanamayan 12 üye nedeniyle genel kurulun toplanamaması yeni ilan fiyatlarının belirlenememesi sektördeki sıkıntıyı daha da artırmaktadır.”
İLAN REKLAM GELİRLERİ AZALDI
Yerel basını ayakta tutan reklam ve ilan gelirlerinin her geçen gün azaldığına dikkat çeken Ali Filizkan, özellikle yerel yönetimlerin tasarruf tedbirlerinin ardına sığınarak yerel basına destek vermediğini, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan şöyle açıklamasını şöyle sürdürdü; “ Çoğu özellikle ilçelerde olmak üzere iş dünyasının sıkıntıda olması nedeniyle yerel basın özel ilan alamaz duruma geldi. Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak bizler her fırsatta sürekli vurguladığımız gibi sektörümüzün kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyacı var diyoruz. Bunun çözümü “yeni yasal düzenlemelerin yapılmasından” geçmektedir. Yetkili kurullardan 1961 Yılında elde edilen hakların tüm ulusal ve yerel gazetelerde samimiyetle uygulanmasını, beklenen gazetecilik Meslek yasasının hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca, Türk ceza kanunun da ve bazı kanun yönetmeliklerinde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin günümüz koşulları göz önüne alınarak değiştirilmesi önceliğimiz. Yazılı basın, Radyo, Televizyonlar ve internet mecrasını bir bütün olarak ele alan düzenleme-denetleme-destekleme ayaklarını içeren bir sistemin kurulmasını acil olarak yetkililerden bekliyoruz. Bilindiği gibi medya sektörün de internet yasasının da olmaması nedeniyle ne yazık ki tehdit ve şantaja dayalı etik dışı haberlerin yapılmasına şahit oluyoruz. Meslek yasasının ve internet kanunun olmaması bilgi birikimine, eğitimine bakılmaksızın dileyen herkesin gazeteci maskesi altın da sektörümüzde boy göstermesine neden olmaktadır. Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de, yasal boşluktan yararlanan çıkarcıların sektörde boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak mesleki düzenleme yapılmalıdır diyoruz.”
BASIN DEMOKRATİK YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZIDIR
Basının demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu söylerek açıklamasını tamamlayan Filizkan; “Unutulmamalıdır ki basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. Bu vesile ile 10 Ocak hak kazanma dayanışma gününün meslektaşlarımız için gelecek yıllarda daha verimli ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.