Tarih: 18.08.2016 13:35

Manisa’da 102 Damızlık Koç Dağıtıldı

Facebook Twitter Linked-in

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleşen dağıtım törenine; Müdür Yardımcısı Mustafa Gündoğar, Akhisar, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Saruhanlı, Sarıgöl, Şehzadeler, Turgutlu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri ile yetiştiriciler katıldı.

Kura çektiler
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüs alanı içerisinde gerçekleşen damızlık koç dağıtımının öncesinde üreticiler en güzel koçu alabilmek için aralarında kura çekti.
Dağıtım töreninde proje hakkında bilgiler veren İl Müdür Vekili Metin Öztürk, “Proje, ilimizde ilk olarak 2009 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Bu yıldan itibaren yüzde 75 genel bütçeden karşılanmak üzere yüzde 25 oranında da yetiştirici katkısı ile halk elinde ıslah projesi kapsamındaki yetiştiricilerden temin edilen kıvırcık ırkı koç adayı toklular kıvırcık ırkı koyuna sahip ve en az 100 başlık sürüsü bulunan yetiştiricilere teslim edilmiştir. 2009 yılından bugüne kadar toplam 370 baş damızlık koç adayı dağıtımı yapılmıştır. Dağıtılan 370 baş damızlık koç adayı için bugüne kadar genel bütçeden 332 bin 45 TL ödenek harcanmıştır. Yüzde 25 yetiştirici katkısı ile beraber toplam 442 bin 276 TL tutarında damızlık koç alımı yapılmıştır” dedi.

“Manisa’da 800 bin koyun var”
Koyun ve keçilerde verimliliği arttırma projesinin amacına da değinen Metin Öztürk, “Projenin amacı, halk elindeki kıvırcık ya da kıvırcık melezi sürülerin kıvırcık ırkı yönünde saflaştırılarak et, süt ve yavru veriminin arttırılmasıdır. İlimizde yaklaşık 800 bin olan koyun varlığımızın yaklaşık yüzde 75’i kıvırcık ya da kıvırcık melezidir. İlimizde halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı projesi kapsamında kıvırcık ırkı koyun ıslahını amaçlayan ve 39 işletmede 6 bin baş dişi ve 300 baş erkek damızlık hayvanla yürütülen bir proje 2011 yılından bu yana beş yıldır uygulanmaktadır. 2016 yılında bu proje beş yıl süre ile daha uzatılmıştır. Buna ilave olarak yine aynı kapasitede bir kıvırcık ırkı koyun ıslahı projesi daha uygulamaya konulacaktır. 2011 yılından bu yana uygulanan birinci kıvırcık projesinin beş yıllık sonuç raporunda bu beş yıllık ıslah çalışmasında yavru doğum ağırlığı, 45 günlük ve 90 günlük kuzu canlı ağırlıkları ile doğum başına düşen ikizlik oranlarında belirgin artışlar gözlenmiştir ve yetiştiricilerimiz de bu gelişmelerden büyük yararlar elde etmişlerdir. Maddi yararların yanı sıra yetiştiricilerimiz, hayvanların doğru ve bilinçli beslenmesi ve bunlardan daha da önemlisi damızlık dişi ve erkek hayvan seçiminde bilgilerini belirgin şekilde arttırmışlardır. Alınan koç adaylarının seçiminde tokluların canlı ağırlıkları birinci öncelik olarak alınmamıştır. Seçim sırasında öncelik hayvanın ırk özelliklerini taşımasına verilmiştir. Mümkün olduğunca Kıvırcık Irkının özelliklerini taşıyan hayvanların seçimine azami özen gösterilmiştir. Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz koçların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —