MANİSA ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM HASADI BAŞLADI

1

GÜNDEM 19.08.2021 16:11:48 1886 0
MANİSA ÇEKİRDEKSİZ  ÜZÜM HASADI BAŞLADI
Üzümün başkenti olarak tescillenen Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde işçiler ilk kesimi gerçekleştirdi. Sabah erken saatlerinde bağa gelen işçiler tarafından kesilen üzümler bandırılıp kurutmalık üzere sergiye bırakılmaya başlandı. Kurutulan üzümler Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor. Yaşanan doğal afetler nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur,  Üzümün başkenti Saruhanlı’da 2021 yılı üzüm hasadının başladığını ifade ederek,  sezonun çiftçilere, Manisa’ya ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni etti. Saruhanlı’da 110 bin dekar bağ alanında üzümün yetiştirildiğini söyleyen Okur, 35 bin ton civarında kuru üzümün üretildiğini açıkladı. Bu yıl afetlerle sezona başladıklarını vurgulayan Okur, “Don olayları yaşadık. Daha sonra ufak bir dolu olayı yaşadık. TARSİM sigortalarının açıkladığı ortalama hasada göre yüzde 40’a yakın verim düşüklüğü tespit edilmiştir. Bu da bizi üzmüştür. Ama ilçemizin TARSİM yönünden çok ileride olması çiftçimizi biraz olsun rahatlatmıştır. Buradan üreticilerimize sesleniyorum. Hasat dönemi çok hızlı, çok hareketli geçen bir dönem. Çiftçilerimiz mümkün olduğu kadar dikkat etsinler. Bütün ekipmanlarını tekrar gözden geçirip öyle hasada başlasınlar” dedi. 
Bu yıl Saruhanlı ilçesinde geçmiş yıllara oranla üzümün az olduğunu belirten Okur, “Manisa’nın diğer ilçelerinde doğal afetlerin çok olması ilçemizdeki doğal afetlerle birleşerek üzüm rekoltesinin düşmesin neden olmuştur. İnşallah devletimiz fiyat konusunda bize yardımcı olur. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak kuru üzüm taban fiyatını 16,5 lira olarak açıklamıştık. Bu ürün direk yurt dışına gönderiliyor. Ülkemize çok büyük bir döviz girdisi sağlıyor. Devlet büyüklerimizden fiyat konusunda yardım bekliyoruz.” diye konuştu. 
Toprak Mahsulleri Ofisinin Manisa’da 65 bin ton civarında üzüm aldığını açıklayan Başkan Okur, “İlçemizde de üreticilerimizin genel olarak TMO’ya üzüm vereceği belirtiliyor. Üreticilerimiz bunu çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. TMO’nun iyi bir fiyat açıklaması çiftçimize gelir getirecektir” dedi. 
Üreticilerden Ümit Başkaya, 30 dönüm bağda üzüm ürettiğini belirterek, “Bu sene soğuktan dolayı zarlarımız çok oldu. Yüzde 40 civarında bir zararımız var. TMO’nun üzüm aldığını duyduk sevindik. Fiyatlarımızın iyi olmasını istiyoruz. Masraflarımız çok. 17-18 lira bir fiyat bekliyoruz” diye konuştu.

Soma’dan üzüm işçisi olarak gelen Meryem Yalın, “Sabah saat 4’te kalkıyoruz. Saat 5’te yola çıkıyoruz. Öğlene kadar çalışıyoruz. Üzüm kesim işi zor ama ekmek parası için çalışıyoruz” dedi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.