Manisa'da korona virüsle mücadelede hızlı sonuçlara ulaşılması amacıyla kolları sıvayan Manisa CBÜ Hafta Sultan Hastanesi Covid-19 Triyaj Alanını hizmete açtı.
Hastaneye korona virüs şikayeti ile başvuran hastaları, diğer sağlık problemleri olan hastalardan izole etmek ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla düzenlenen triyaj alanında, korona virüs şüphesi yüksek olup belirti gösteren hastalardan numune alınarak tetkikler yapılıyor. Yapılan tetkikler sonrasında gelen sonuçlara göre hastalara evde ilaçla izole ya da yatarak tedavi kararı verilmektedir. 24 saat esasıyla çalışan triyaj alanında günde 2 bin örnek alınabilecek kapasiteye ulaşıldı.
Yapılan çalışma ile maksimum 5 minimum 3 saate sonuç verme özelliğinin bulunduğunu belirten Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, “Tedbirlerimizi almak durumundaydık kış ayları geldi. Salgının hızı yüksek bir şekilde artmaya başladı. Bu süreçte de bulaş riskini azaltacak bir alana ihtiyacımız vardı. Bu görülen ala bir hayırsever arkadaşımız ve üniversitemiz yönetiminde bulunan hocalarımızın kendi ceplerinden verdikleri harcamalar ile gerçekleşti. Ben küçük bir öyküyle başlamak istiyorum. Mart ayında başladığımız uzaktan eğitimde tüm adımları gerçekleştirdik. Manisa’mızda pandeminin ilerlemesi ve sürecin yürümesi bakımından numunelerin hızlı bir şekilde alınıp aynı hızla sonuca ulaştırılması gerekiyordu. Biz PCR çalışmalarına başlamada önce Manisa’da örneklerin sonuçları 3 günde geliyordu. Biz hemen mart ayında girişimlerde bulunduk. Hastanemizdeki PCR’ların hepsinin derledik. Şuan bölgede tek biyolog olan Sinem Hanım ile görüşerek 5 asistanı ve donanımlı 8 teknisyeni ile beraber bu işi yapabileceğimizin kanaati oluşunca bakanlıklardan izin aldık. 6 Nisanda 175 numune ile biz örnek almaya başladık. Bugün geldiğimiz noktada arkadaşlar günlük 2 bin kapasiteli çalışabiliyor. 2 yüz 20 binin üzerinde örnek almışız. Ortalama baktığımızda bin 6 yüz civarında günlük çalışma kapasitemiz var. Şuan görülen bu merkez çok değerli mesai arkadaşlarım ve arkada çalışanlar 24 saat hizmet veriyorlar. Alınan herhangi bir örneğin maksimum 5 saate minimum 3 saate sonuç verme özelliğine sahibiz. Bu laboratuvarda verdiğimiz sonuçlar sinem hanım ve ekibinin değerli çalışmaları ile oldu. Yurtdışında kalite standartları üzerinde çalışan laboratuvarlarca da sonuçlarımız doğrulanmıştır. Manisa halkına hizmet etmenin gururunu yaşıyorum. Ümit ediyorum bu Covıd-19 salgını bir an evvel ülkemizin ve dünya insanların üzerinden bertaraf olup tüm çalışanlarımız ve insanlarımız daha güzel günleri görür. Başta emeği geçenlere, laboratuvarda çalışanlara herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, fedakarca çalışarak Manisa'ya en iyi şekilde hizmet ettiklerini belirterek çalışmaların süreceğini söyledi. Akçalı, “Çalışmalarımız son gaz devam edecek. Umarım en kısa sürede bu sayılarımız azalarak hem ülkemiz hem dünya bu pandemiden kurtulur” diye konuştu.
Günlük vaka sayılarında yaşanan artıştan dolayı tedbirlerin daha sıkı olduğunu ifade eden Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Bu pandemi yaşayabileceğimiz olumsuzlukları en aza indirmek adına bir önleyici aşamada yaptığımız çalışmalar var. Bunlar daha çok halkımızın maske mesafe ve temizlik gibi üç ana kuralı çerçevesinde temaslarını en aza indirerek virüsün yayılma zincirini kırmaya yönelik çalışmalar. Son günlerde artan vakalar sebebiyle de bunu sağlamaya yönelik bir artış var. Tabii ki gönlümüzden geçen şey tedbirleri arttırmak değil, aslından insanlarımızın ev içinde ve toplu yerlerde mümkün olduğunca uzak durmaları. Şuan geldiğimiz noktada bu tedbirler zorunlu olarak alınması gereken tedbirlerdir. Çünkü günlük vaka sayılarımız bu tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmakta. Bu mücadelenin bir başka aşaması da enfekte o…