MAGİDER’den ‘Dolar’ Değerlendirmesi

0

BÖLGE 16.11.2016 13:31:56 847 0
MAGİDER’den ‘Dolar’ Değerlendirmesi

Amerikan Doları tarihi bir rekor kırarak bu sabah 3.3124'ten işlem görüyor. Euro ise 3,532’den işlem görüyor. Dövizdeki bu önlenemez yükseliş özellikle ithalata bağlı ekonomiye zarar veriyor. Ekonominin gidişatıyla ilgili olarak MAGİDER Başkanı Ayberk Aloğlu açıklamalarda bulundu. Dövizin bu denli yükselmesinin birçok kesimi zora soktuğunu vurgulayan Aloğlu, Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısında her gün değer kaybettiğini ifade etti. Aloğlu şöyle devam etti: “Paramız cebimizde gün geçtikçe eriyor. Müdahale edilmedikçe de alım gücündeki düşmeler gözle görülür seviyelere geldi. Dövizdeki yükselmeden kaynaklanan maliyet artışlarını tüketiciye uygulayamayan kesim ciddi bir kar kaybına uğradı. Çok düşük karlarla yapılan ticaret de gün geçtikçe işletmelerin ayakta durmasını zorlaştırıyor”

“DIŞA BAĞIMLILIK BÜYÜK ETKEN”

Ekonomideki darboğazın tamamen dövize bağlı olmadığını söylemenin ilk etapta doğru olduğunu, ancak işin temeline inildiğinde yine dövize bağlı bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Aloğlu, bunun sebebini ise üretimden çok tüketen bir toplum olmaya bağladı. Aloğlu bu konuda şunları aktardı: “Tüketim toplumu olduğumuz için de döviz kur artışından kaçmamız imkansız hale geliyor. Sektör gözetmeksizin üretilen ürünlerin hammaddelerinin yüzde 70 ile 80 oranında dövizle doğru orantılı olduğu yadsınamaz bir gerçek”

7 Haziran’dan beri ekonominin ciddi anlamda daraldığını, 1 Kasım seçimlerinin ardından tam rayına oturmasının beklendiği dönemde bir darbe teşebbüsüyle başa dönüldüğünü dile getiren Aloğlu, “Bu bağlamda birçok şirket kolu yatırımlarını bekletiyor. Çünkü piyasaya kimse güvenemiyor. Bu durum en alt tabakadan en tepeye kadar geçerli. Halk da dövizdeki yükselme beklentisinden dolayı elinde döviz tutunca düşünün kısa vadede gerçekleşmesine engel oluyor. Kısa vadede dövizin düşmesi için ithalattan çok ihracata dayalı bir politika izlenmeli” dedi.

“GERİ GİDİYORUZ”

Ülkenin ekonomik olarak büyüme hızının diğer ülkelere oranla yetersiz kaldığını aktaran Aloğlu, “Diğer ülkeler koşarken biz yürüyoruz. Ekonomi dışında olan ancak ekonomiye direkt etkisi olan alanlarda ise bırakın yürümeyi, geri gidiyoruz. Ülkemiz yenilik anlamında 5 yıl önce 55’inci sıradayken bugün 83’üncü sıradayız. Ar-Ge’de 62’den 79’a, eğitim seviyesinde 79’dan 92’ye, matematik ve fen eğitiminde 74’ten 102’ye geriledik. Bütün bunlar üretim ve yenilikte geriye gittiğimizin açık bir göstergesi.” diye konuştu.

“AR-GE’YE BÜTÇE AYRILMIYOR”

Ülkenin, maliyetlerdeki artıştan kaynaklı olarak Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçe konusunda da geride kaldığını ifade eden Aloğlu, “Ar-Ge harcamalarında AB ülkeleri milli gelirin yüzde 2’sini, OECD ülkeleri yüzde 2,4’ünü ayırırken bizde bu rakam sadece yüzde 1.” dedi. (İHA)


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.