Koronavirüs salgını ile birlikte grip aşısına talep arttı.

1

SAĞLIK 24.10.2020 16:53:51 2885 0
Koronavirüs salgını ile birlikte grip aşısına talep arttı.

Riskli grupta olan kişilerin sayısının 10 ila 14 milyon arasında olduğu öngörülürken, şimdilik 1 milyon 350 bin grip aşısı Türkiye’ye gelecek. Ancak hem aile hekimliklerinde hem de eczanelerde grip aşısına ulaşamayan riskli gruptaki vatandaşlar ile sağlıkçılar arasında tartışmalar yaşanmaya başladı.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr.Şahut Duran, Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı, Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Sermin Çengel, yatıkları açıklamayla yaşanılan sorunlara dikkat çekti. 
Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, koronavirüs salgını endişesiyle birçok kişinin grip aşısı olmaya çalıştığını ancak riskli grupta bulunanların bile aşıya ulaşamadığını söyledi. Şahut Duran, özelikle sağlık çalışanlarının riskli grupta yer almamasını eleştirdi. İran’ın 7.5 milyon doz, İngiltere’nin 30 milyon doz aşı temin ettiğini dile getiren Dr. Duran, “Geçtiğimiz yıl 1,5 milyon doz grip aşısı dozu geldiğini ve birçok hastanın aşıya ulaşamadığını biliyoruz. Bunları bilerek bu yıl alınacak aşı miktarının az olması durumunda risk grubunda olan kişilerin aşıya ulaşamayacağını öngördük. Aşının gelmesi beklenirken e-nabız sistemindeki otomatik olarak oluşturulan bir risk sınıflaması ile karşılaştık. Bu tablolar hangi bilimsel veriler ışığında hazırlandı bilmiyoruz. Bu risk grubu sınıflandırması içine gebelik, sağlık çalışanı olma durumu dahil bile edilmemiştir. Aşı talebi olan vatandaşlar önce eczaneye gelip aşı ile ilgili bilgi almakta, ardından aile hekimlerine giderek aşıyı yazdırmaya çalışmaktadır. Aşı onayı bulunmadığını öğrendiğinde de birkaç gün içinde aynı işlemi tekrarlamaktadır. Eczanelerde ve aile hekimliklerinde aşı ile ilgili oluşturduğu yoğunluk ve bulaş riski artmaktadır” dedi. 
Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, son günlerde günlük vaka sayılarının 300-400 arasında olduğunu ifade etti. Dr. Duran şunları söyledi: “Manisa kritik bir şehir, iş gücü yüksek. Şu an artış trendi var. Günlük vakaların 100’lerin altına düştüğü zamanlar olmuştu. Ancak şu anda 400 civarında. Yoğun bakım doluluk oranlarının da yüksek olduğunu biliyoruz. Eylül ayında hastaneye yatışlar ve başvurular gerçekten azalmıştı. Ama son iki haftadır artıyor. Kış aylarında sıkıntı yaşayacağızy.”
Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Sermin Çengel de, aile hekimlerinin grip aşısı nedeniyle sözel şiddete maruz kaldığını açıkladı. Sermin Çengel, “Biz geçen yıl riskli grupta olan grip aşısı yapılması gereken hastaları biliyorduk. Biz reçetelerini yazıyorduk ve eczaneden alabiliyorlardı. Ama bu yıl risk grubundaki olmasına rağmen kişiye reçete yazdığımızda e-reçete sisteminde ‘kişi öncelikli risk grubunda değildir’ diye bir ibareyle karşılaştık. Böyle olunca vatandaş bize tepki gösteriyor. Eczanelerde liste oluşturdular, bize gelip aşıya ulaşamadıklarında tartışmaya başladılar. Bu sağlık çalışanlarına şiddeti artırıyor. Aile Sağlığı Merkezlerinde hasta yoğunluğumuz çok fazla. Bu yüzden kronik hastaların ve 65 yaş üstünün merkezlere az gelmesini istiyoruz. Ama vatandaş aşıya ulaşmak için birçok kez aile hekimliği ile eczane arasında mekik dokuyor. Bu korona döneminde çok riskli. Biz risk grubundaki vatandaşlara SMS ya da bilgilendirme yoluyla bilgilendirilmesini istiyoruz. Biran önce Sağlık Bakanlığının buna çözüm getirmesi gerekiyor. Her gün hastalarla tartışma yaşıyoruz. Kanser hastası, organ nakli olan hasta ilacı alamadı. Şuana kadar sadece çalıştığım aile hekimliğinde 50 kişi başvurdu, ben 3 ya da 4 kişiye bu aşıyı yazabildim. Biz vatandaşa bunu izah edemiyoruz” diye konuştu. 
Aile hekimliklerinde virüse karşı kişisel koruyucu ekipmanın bulunmadığını açıklayan Aile Hekimi Çengel, “Mart ayında başlayan pandemide bize iki dağıtım yapıldı.O dağıtımlarda toplam 2 kutu maske, 2 litre dezenfektan, 1 paket eldiven verildi, başka hiçbir şey yok. Kes…

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.