Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Şehit Mehmet Burhan Ortaokulu ulusal ve uluslararası alanlarda önemli başarılara imza attılar.
Manisa’da iki öğretmenin desteğiyle köy okulu 3 yıl gibi kısa bir sürede imkan verilince neler yapabileceklerini gösterdiler.
Bir iş adamının aldığı robotik kodlama sayesinde oluşan takım Dünya Robot Olimpiyatlarında ülkemizi ve Manisa’yı en güzel şekilde temsil etti.
Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Şehit Mehmet Burhan Ortaokulu ulusal ve uluslararası alanlarda önemli başarılara imza attılar.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Uğur Canpolat ve eşi Fen Bilimleri Öğretmeni Zeynep Narin Canpolat 3 yıl önce Eskişehir’den okula gelmesiyle birlikte öğrencilerin hayatları değişti.
Böylece E-Twinning projesiyle başlayan süreç Dünya Robot Olimpiyatlarına uzanan bir başarı öyküsü ortaya çıkardı.
Hakan Başoğlu, Mehmet Kağan Başoğlu, Eslem Tutal, İrem Gülbudak, Zeynep Serra Çakır, Kemal Çetin’den oluşan robotik kodlama takımı 19-24 Eylül 2023 tarihlerinde Danimarka’da yapılan ve 90’dan fazla ülkenin katıldığı Dünya Robot Olimpiyatlarında büyük başarı göstererek Dünya 8. si olarak ülkeye döndüler.
Okulda müdür yardımcısı olarak görev yapan Uğur Canpolat, öğrencilerin E–Twinning projesiyle ilk Avrupa deneyimi yaşadığını kaydederek, “Manisa’da bulunduğumuz okullara katma değer katmaya çalışıyoruz. Bir şeyler yapalım istedik. Her ne olursa olsun çocukların içinde bir kahraman yatıyor ama bu çocukların potansiyellerini gösterebilmeleri için önceden hazırlanmış bir çevreye ihtiyaçları var. Farklı deneyimlere sahip olmaları gerekiyor. Farklı malzemelerle karşılaşmaları gerekiyor. Yeni deneyimlere açık olmaları gerekiyor. Bunlar olmadığı takdirde gelişemiyorlar. Bizde 3 sene önce okulda E-Twinning projesiyle başladık. Ülkemizin turizm elçisi isimli projemizde 9 ülkeden 27 okul katılım sağladı. Ülkeler arasında Hindistan bile vardı. Bizim çocuklarımız Hindistan, Portekiz, Hollanda, İspanya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya hatta Ürdün, Polonya gibi ülkelerden öğrencilerle bir araya gelerek toplantılar yaptılar. Buradaki farklı kültürleri tanıdılar. Bunlar bizim çocukların yurt dışıyla ilk temasıydı aslında. Bu projenin hemen akabinde biz, okulumuz Ulusal Kalite Etiketi, Avrupa Kalite etiketi ile ödüllendirildik. Böylece okulumuz Avrupa Okulu haline geldik. Yani Avrupa Birliği projeleri için önemli bir etiket almış olduk” dedi.
Alının etiketler sonrası TÜBİTAK projelerine odaklandıklarını vurgulayan Canpolat, “O dönem öğrencimiz Özlem Vardı ve Eslem Tutal ile birlikte iklim değişikliği üzerine bir çalışma yaptık. Öğrencilerimiz meteoroloji, kaymakamlık, ilçe tarım, köydeki çiftçilerle anketler, röportajlar yaptılar, araştırmalar yaptılar. Öğrencilerimizin yaptığı bu proje Ege Üniversitesi’nde akademisyenlere yapılan sunumların ardından ikincilik ödülünü aldı coğrafya alanında.
Ve gerçekten iklim değişikliği üzerine bizim başımıza gelebilecek çok şey öğrendiler. Zeynep Öğretmenimizin danışmanlığında öğrencimiz Eslem Tutal, TÜBİTAK Ortaokul öğrencileri araştırma projelerinde Ege Üniversitesi’nde fizik alanında ikincilik ödülü aldı. Bu başarı geçen sene alınan başarının tesadüf olmadığının göstergesi oldu. ” dedi.
Artık farklı bir alana geçmenin zamanı geldiğini söyleyen Canpolat, bir hayırsever tarafından alınan robotik kodlama sayesinde eğitimlere başladıklarını ifade ederek, “Daha önce bir eğitime katılmıştım. LEGO’lardan oluşan bir sınıf vardı maliyeti yüksek. Bu sınıfların bizim okulumuzda da olsa güzel olur diye düşündük. Çocuklar için farklı deneyim sağlar. İşte onların hayal ettiği çevreyi oluşturabilmek için bu sınıfı oluşturmaya karar verdik. Ancak maliyeti yüksek. Okulumuzda bilgisayarlara, laptoplara ihtiyaç var. Koldere sevenler facebook adresimiz üzerinden ben bir talepte bulundum. Böyle bir projeye katılmak istiyoruz. Ege Bölgesinde İzmir’de yapılacak olan yarışmaya asil takim olarak başvurumuz kabul edildi. Bu aslında çok zor bir şeymiş birçok okul başvurduğu için.
Bir kuyumcu Sedat abimiz yaklaşık 1 sene önce 15 Ekim 2022 tarihinde geldi size destek olacağım dedi. Ve bize bir LEGO turnuva seti aldı. Bizde bu turnuva setiyle yarışmalara başladık.
6 aylık bir eğitimin ardından bölge finallerinde bizim öğrencilerimiz ellerindeki kısıtlı imkanlarla Özdeğerler kategorisinde birincilik ödülü aldılar. Bu ödül bizim için çok kıymetliydi. Çünkü turnuvanın en değerli 4. Ödülüydü. 30 tane özel okul var, bilim sanat merkezleri var. Bunlar içerisinde bizim elde ettiğimiz başarı çok önemlidir. Diğer okullarından birden çok imkanı ve robotu olmasına rağmen bizim elimizde tek robot vardı. Robot bozulursa biz turnuvadan eleniyorduk. Buna bile gerek kalmadan öğrencilerimiz çok büyük başarılar elde ettiler. Şunu gördük. Biz öğrencilerimize güvenirsek onlara böyle bir şey yaşatırsak demek ki bir özel okuldaki veya farklı imkanlara sahip okullardaki çocuklarla mücadele edebilecek durumdalar. Bu onlara kısmet oldu. Çok kısa bir eğitimle yıllarca robotik kodlama eğitimi almış öğrencilere karşı bu başarı bizim için çok kıymetlidir” dedi.
Gelen başarıların ardından Dünya Robot Olimpiyatlarına hazırlandıklarını belirten Canpolat, “Biz sıcağı sıcağına 11 Haziran’da fuar İzmir’de düzenlenen Dünya Robot Olimpiyatlarına katılım hakkına başvurmuştuk. Ve asil takim kaydını yaptırmıştık. Manisa’dan sanayiden Atak Otogaz’ın sahibinin desteği Kendin Yap Atölyelerinden bir destek oldu. İki takım olarak katılma hakkı kazandık. Burada da dereceye giren öğrencilerden birinci olanlar Panama’ya, ikinci olanlar ise Danimarka’ya gitme hakkı kazandı. Biz bu yarışmalara iki takım olarak girdik. Küçükler ve büyükler olarak. Büyük takımımızı liselerle eşleştirdiler. O gruptaki takımımız elenmiş oldu. Biraz şartlar zorluydu yaş kategorisi olarak. Diğer takımımız ise tamamen 5. Sınıflardan oluşan bir takımdı. İzmir’den bir kolej birinci olurken, bizim takım ise ikinci oldu. Biz bu turnuvada bir önceki senenin birincisi olan takımı da geçtik. Bizim öğrencilerimiz derece alan bu projede okyanuslarda ve denizlerde denizin altından geçen doğalgaz boruları, fiber optik kablolar var. Bunlar zamanla denizlerdeki gemi çapalarıyla bu kablolar kopuyor veya doğalgaz boruları deliniyor. Ve büyük maliyetler, büyük çevre sorunlarına neden oluyormuş. Bizim öğrencilerimiz buna çözüm bulmak için o dönem üç tane deniz kaptanıyla görüşme yaptılar. Gemi tasarımcısıyla, gemi iş sağlığı güvenliği uzmanıyla görüştüler. İnternet üzerinden talepte bulunuyoruz, onlar kabul ediyor. Zoom üzerinden toplanıyoruz. Gemiciyle görüştüler. Bu doğalgaz borularını delmeyecek, fiber optik kabloları koparmayacak bir çapa tasarlayalım. Kendince açılıp kanabilen bir çapa tasarladılar lego parçalarıyla. Çok üst düzey bir şey değil ama basit bir soruna basit bir çözüm aslında. Bunun hayata geçirilebilecek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bu projeyle ikinci oldular. Biz Danimarka’ya gitme hakkı kazandık. Yeni biz orada bir kuraya katıldık. İkinci olmamız tek başına yetmemişti. Kura sonucunda bu hak bize çıktı” dedi.
Danimarka’daki yarışmaya gitmenin maliyetli olduğunu bunu, kurum, kuruluşlar ve vatandaşların destekleriyle çözdüklerini söyleyen Canpolat, “Konaklama, ulaşım gibi birçok giderimin bizim karşılamamız gerekiyordu. Bu da oldukça yüksek maliyetlerdi. Aşağı yukarı 400 bin lirayı geçen bir durumdu. Bunun için çeşitli kurumlarla, çeşitli kişilerle görüştük. Yaklaşık 3 aylık yaz talili boyunca buna odaklandık. Resmi izinleri almaya çalıştık. Valilik sayesinde gri pasaport aldık. Danimarka’daki yarışmalara ülkemizi en iyi şekilde tanıttık. Öğrencilerimiz burada dünya 8’incisi oldular. Bu yarışmanın adı World Robot Olimpiyat. Dostluk turnuvası olarak geçiyor. Orada sadece yarışmadık kültürümüzü de tanıtmaya çalıştık. Ege’den gidiyoruz orada Zeybek oynamazsak olmazdı. Erik dalı oyununu oynadık. Halk oyunlarımız oradaki ülkeler tarafından beğenildi. Biz orada güzel bir iz bıraktık, akıllarda kalıcı şeyler yaptık. İsterdik ilk üçe girelim. Türkiye’nin 100. yılında ilk üçe girmek isterdik. Hem Türkiye ikinciliği hem dünya sekizinciliği bizler için çok önemli. Köylerdeki öğrencilerimize imkan tanınırsa yapamayacakları şey yok. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Ülkemize katma değer sağlamaya çalışan bir insanım. Edindiğimiz tecrübeleri öğrencilerimize anlatmaya çalışıyoruz. Normalde bir Sosyal Bilgiler öğretmenin robotik kodlamada derece alması oldukça zor. Bilişim öğretmeni değilim. Ama ilgi duymak, sevmek önemli. Çocuklara bir şeyler katmalıyız. Biz çocuklarımıza güvendik, onlar yüzümüzü kara çıkarmadı. Farklı projeler yaparak öğrencilerin faydalanmasını istiyorum” diye konuştu.
Takım kaptanı ve 8. Sınıf öğrencisi Eslem Tutal, “Ben zaten insanların düşüncelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Uğur Hocam böyle şeyler yapabileceğimizi göstermişti. Bunu ilk söylediğinde daha önce ne olduğunu bilmiyordum. Ve E-Twinning projeleriyle başladım. Sonrasında okulumuzda olabilecek tüm projelerde yer almaya çalıştım. Robotik kodlama sınıfı açıldığında çok farklı bir deneyim olduğunu gördüm. Bunların çoğunu biz köy okulu olarak bilmiyorduk. Bunların bir bölümünü Uğur hocamız sayesinde görmüş olduk. Öğretmenimizin desteğiyle beraber bir proje ortaya çıkardık. Biz bunu yapabilmek için neredeyse gecelere kadar çalışıyorduk. Önce Türkiye ikincisi olduk. Danimarka’ya giderek ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık” dedi.
Öğrencilerden Mehmet Kağan Başoğlu, “Uğur hocam bunu bana söylediğinde ben çok mutlu oldum. Hayatım boyunca böyle bir yarışmaya katılmamıştım. Neredeyse onun heyecanıyla son bir haftamı uykusuz geçirdim. Önce Türkiye ikincisi olduk.
Uğur Hocam Danimarka’daki yarışmaya katılmamız için yoğun çaba sarf etti. Bizde onu mutlu ettiysek ne mutlu bize” dedi. 6. Sınıf İrem Gülbudak, “İlk defa böyle bir çalışmanın içerisinde yer aldık. Türkiye’de ikinci olarak Danimarka’daki yarışmada yer almamızdan dolayı çok mutluyum” dedi. Zeynep Serra Çakır, bu projede yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.