KARADAĞ, ÇİFTÇİLİK ARTIK EK İŞ

ÇİFTÇİLİK ARTIK EK İŞ

MANİSA-GENEL 7.04.2023 10:13:00 1226 0
KARADAĞ, ÇİFTÇİLİK ARTIK EK İŞ

 


 

 

 Çiftçilerin artan maliyetlerin yanı sıra bir yandan günün sorunlarıyla diğer yandan da büyükşehir yasasıyla meydana gelen olumsuzluklarla başa çıkmakta zorlandığını artık geçimini sağlayabilmek için başka işlere yöneldiğini, böylelikle son 10 yılda köylerden şehirlere hızlı bir göç akını yaşandığını dile getiren başkan Karadağ; "2013 yılında adına büyükşehir yasası denilen sistem Manisamızı parçalara ayırdı. Günün siyasetinde içinde Manisa'nın siyasetçilerinde bulunduğu iktidarın hangi ihtiyaçtan dolayı çıkardığı belli olmayan sistemin günümüzde misli ile sonuçlarını yaşıyoruz. Kağıt üzerinde kalan yasanın sonuçları faturalarımıza, vergilerimize yansıyor. O günün siyasilerinin kendileri için hayal ettiklerini koltukların hüsranının acısını biz Manisalılar yaşamaya devam ediyoruz. Diğer taraftan imar konusu yıllardır konuşuluyor. Hala daha konunun taraflarını ikna edecek, vatandaşı mağdur etmeyecek, memnun edecek geçerli bir yol bulunabilmiş değil. Vatandaş kendi malına tekrar yıllar boyu kredilere fahiş bedeller ödeyerek sahip olmak zorunda kalıyor. Kentsel dönüşemememizin neticesinde pahalı evler, dar sokaklı, sosyal alanları sınırlı, otoparkı olmayan mahallelerde yaşamak zorunda kalıyoruz. Eskiden 100 kişinin yaşadığı mahallelerde şimdi 5.000 kişi yaşıyor. 

Bu hızla yetişebilmek, ne alt ne üst yapı ihtiyacını karşılayabilmek mümkün değil. Mevsimsel yağmurlarda bile sokaklar göle dönüyor. Afet yaşanmasını düşünmek bile istemeyiz. Son 10 yılda mahalleye dönüşen köylerimizden şehir merkezlerine çok hızlı göç akını var. Çevre illerden hatta komşu ülkelerden çok yoğun göç aldığımız yetmezmiş gibi köylerimiz de artık boşalıyor. Vatandaşımız daha iyi hizmet alırım, çocuğuma daha iyi okullarda eğitim aldırabilirim hevesiyle şehire göç ediyor. Eskisi gibi hayvancılık yapılamıyor, tarım olmuyor. Çiftçinin ekip biçtiği para etmiyor. Maalesef teşvikler yetersiz kaldı. Önceden kırsal yerleşime yönelik verilen teşvikler mahalleye dönüşülmesinden sonra ya kesildi ya azaldı. Kırsalın vergi avantajları ortadan kalktı. Manisamızın köyleri tarım cenneti yerlerdir. Üzümün, kirazın, pamuğun, zeytinin en kalitelisi buralardan çıkar. 

Ancak çiftçinin köyde yaşayıp üretimini yapabileceği bir ortam artık yok. Çiftçi mecburen şehirde başka bir işte çalışmak, bu işten kalan zamanında da tarlasıyla ilgilenmek zorunda kalıyor. Çiftçiye ek iş artık mecburi. Bizim katma değeri yüksek üretime ihtiyacımız var. Birlik olmaya, kooperatifler kurmaya, tarımsal teşvikleri artırmaya, çiftçiyi gerçek anlamda desteklemeye ihtiyacımız var. Köylerimizin tekrar eski günlerine dönmesi hem Manisa hem de ülke ekonomisi için çok önemli. Mustafa Kemal'in işaret ettiği üzere köylü yeniden milletin efendisi olmalıdır. Tarımsal kapasitemizi arttırmaya yönelik adımlar bir an evvel atılmalıdır. Kağıt üzerinde kalan yasaların vatandaşın üzerine yüklediği yük kaldırılmalıdır. Kağıt üzerinde adına mahalle dediğimiz köylerimizi yaşanılabilir yerler olmaktan uzaklaştırırsak şehirlerimizi aynı hızla köyleştirmekten öteye gidemeyiz." dedi.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.