Obasya son zamanlarda farklı bir yönüyle daha ön plana çıkıyor. Tatil köyününün etrafında bulunan araziden değerli taşlar fışkırıyor. Kalsedon, kuvars ve akik oluşumlarına sahip toprakları, Obasya ve civarına ayrı bir hava katıyor. Biz de bu taşlardan toplamak için Mustafa Pala ile birlikte Obasya’ya çıktık ve tarih boyunca ticari bir öneme sahip olan kalsedon taşının özelliklerini sizler için araştırdık. Pek çok faydası bulunan kalsedon, olduğu yere huzur getirmesiyle tanınıyor.
Özel Haber: Berna Memiş
Manisa Turizm Gönüllülerinin üyeliği ile kurulan Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin bir parçası olan Obasya Kırsal Konaklama Tesisi Manisa Yunusemre ilçesi, Ortaköy mahallesinde sizlere doğa ve tarihi bir arada sunuyor. Burada konaklayanlar Yuntdağı gezi rotalarından faydalanarak, Yuntdağı'nın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfediyor. Şimdiden pek çok belgesel ve programın çekildiği Obasya, aynı zamanda kentin önemli etkinlik ve toplantılarına da ev sahipliği yapar hale geldi.
Coğrafi özelliklerinden ötürü müthiş bir kalsedon, kuvars ve akik potansiyeline sahip olan Obasya’da yapacağınız yürüyüşlerle her adım başı değerli bir taşa rastlayabilirsiniz. Bizler de bir günümüzü Mustafa Pala ile Obasya’ya ayırdık ve yaptığımız keyifli bir doğa yürüyüşü ile ayağımıza takılan kalsedon taşlarını topladık.
Kalsedon taşının ruhsal huzur veren bir taş olduğunu belirten Mustafa Pala, “Obasya’yı zenginleştirmek için doğanın bize sunduğu nimetlerden faydalanıyoruz. Tarihi olarak büyük bir öneme sahip olan Yuntdağı, Obasya sayesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Özellikle Obasya civarında bulunan kalsedon taşları ve diğer kuvars türleri konuklarımızın ilgisini çekiyor. Herkesi Obasya’ya kalsedon toplamaya çağırıyorum” dedi.
PEKİ NEDİR BU KALSEDON?
Huzur veren taşların başında gelen kalsedon taşı, Obaysa civarında adeta topraktan fışkırıyor. Aynı zamanda vucuttaki statik elektriği alıp ruhsal huzuru sağlayan kalsedon taşı , 5. yy’dan başlayarak antik çağ ve orta çağ boyunca önemli bir ticari değere sahip oldu. Dünyaya Türkiye’den yayılan mavi kalsedon bu özelliğiyle “Türkiye Kalsedonu” olarak da isimlendiriliyor. Dünyadaki ana yatağı Eskişehir civarında bulunan kalsedon taşı, tarih boyunca küçük bir liman kenti olan Kalkedon’dan, yani şimdiki adıyla Kadıköy iskelesinden ihraç edildiği için bu adı almış. Taş antik devirde özellikle mühür oymada kullanılıyor.
TAŞIN SİMGESEL ANLAMI
Antik çağda “Süt Taşı” olarak tanınan kalsedon, Orta Çağ sonuna kadar bu isimle anılıyor. Hamile kadınların bu taştan bir parçayı üzerlerinde taşıdıkları takdirde sütlerinin bereketli olacağı kabul edilmiş. Açık mavi renk gökyüzünü ve güçlü gökyüzü tanrılarını ifade ettiği için aynı zamanda dürüstlük taşı olarak da görülmüş. Adalet ve dürüstlükle bağlantılı olduğu için “Avukat taşı” olarak da anılmıştır. Gökyüzü tanrılarıyla bireysel bir bağ kurduğuna inanıldığı için bu şekilde ifade edilmiş.
STATİK ELEKTRİĞİ ALIYOR
Kalsedon taşının günümüzde en çok kullanılacağı alan belki de statik elektriği alma özelliği. Kuvars türlerinin hepsinde olduğu gibi statik elektriği topluyor ve eş frekans dalgalar haline getiriyor. Metabolizmayı statik elektrik yorgunluğundan kurtardığı kabul edilen kalsedon, vücudun statik elektriğini alarak ruhsal huzuru sağlıyor. Bilgisayarın yanına koyduğunuz zaman bilgisayardan yayılan radyasyon dalgalalarını emen kalsedon taşlarını, uğur taşları olarak da toplayabilirsiniz.
OBASYA ESKİ VOLKANIN YAMACINDA KURULU
Yuntdağı yöresi bütünüyle volkanik bir dağ. 12 milyon yıl önce bu bölgede gerçekleşen çok yoğun volkanik aktivite sonrası oluşan Yuntdağları’nda, volkanın kalderası yani çöküntü alanı ise tam Obasya ve civarına denk geliyor. Eski volkanın tam yamacında kalan Obasya, volkanik patlama sonucu oluşan 11 buçuk kilometrekarelik bir çöküntü alanında yani kalderada bulunuyor. Volkanlara bağlı termal kaynaklar (sıcak sular) yeryüzüne doğru yükselirken, yollarının üzerindeki mineral tabakaları da yalayarak geçiyor ve eritiyorlar. Ve o mineraller yüksek basınç ve ısı altında kristalleşiyor. Kalsedon ve kuvars oluşumları işte bu şekilde gerçekleşiyor. Renkli taş oluşumlarında ise eğer ideal şartlarda basınç ve ısı oluşursa kuvars gelişiyor, ideal şartlarda basınç gerçekleşmezse kriptokristaller haline geliyor o zaman da kalsedon ve akik türleri gelişiyor.
PİYASA AKİĞİ
Mücevher yapımında çok kullanılmıyor ama büyük kalsedon blokları özel bir sistemle molekül yapılarının içine girecek kadar yoğun bir boyayla boyanarak piyasa işi akikler üretiliyor. Aynı zamanda akik imalinde kullanılıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.