Tarih: 09.06.2020 16:30

KAHVEDE SOHBET YOK, OYUN YOK BÖYLE OLUNCA MÜŞTERİ DE YOK ! 

Facebook Twitter Linked-in


Manisa’da 800 kahve, kıraathane koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreciyle yaklaşık 3 aylık aradan sonra yeniden açılmaya başlandı. Yaz ayları olmasına rağmen kahvelerin saat 22.00’da kapanması, 65 yaş üstü ile 20 yaş altındakilerin sokağa çıkamaması, oyunların yasak olması nedeniyle iş hacmi yüzde 20’lere kadar düştü.  Normal zamanda dolu olan masalarda bomboş olması da işlerin düşmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ilgili bakanlara seslenen Manisa Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Çetin, “Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Sağlık Bakanım, Sayın Ticaret Bakanım, Sayın İçişleri Bakanım Sayın Valim, Sayın Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanım, Sayın bizler adına karar veren yetkililer. Bu bir sitemdir! Bu bir serzeniştir! “ diyerek bu şekilde devam ettiği takdirde kahvehane, kıraathane kültürünün sona ereceğini açıkladı.
 
Başkan Çetin, 1 Haziran’da normalleşme süreciyle açılan kahvelerde belli kısıtlamalar nedeniyle belli sayıda müşterinin gelmediğini söyledi. Çetin, “Böyle olunca satışlarımızda düştü. Bunun gerekçeleri de 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yasaklı olması, sosyal mesafe nedeniyle oyunların olmayışıdır. Tabi sohbet yok, oyun, yaşlılarımız yok. Bize de müşteri yok. Bugün Manisa’da 800 üyemiz var. Hepsi de çok mağdur. Yetkililere sesleniyorum. Bir an önce bu işletmelerin ayakta kalması için yeni düzenlemelerin hayata geçmesi gerekiyor. Mesafeler korunarak bizim işlerin biraz daha rahatlamasına yardımcı olmalarını talep ediyoruz” dedi.
Yaşanan zorlu süreçten hiç yardım almadıklarından yakınan Başkan Çetin, “Tabi biz bu arada hiç yardım almadık devletten. Bütün giderlerimiz ötelendi. Hiç hibe desteği alamadık. 3 aydır kapalı olan mekanlarımızın kiraları birikti, vergileri birikti, elektrik suyumuz birikti. Bu ötelenenlerin de yakın zamanda ödemeleri geri gelecek. Ama bu şartlarda hiçbir üyemin borcunu ödeyebileceğini tahmin etmiyorum. Burada devletimize iş düşüyor. Bu küçük esnafa anayasanın da emridir. Koruyup kollamak zorundadır. Biz faizsiz kredi, kira desteği gibi destekler istiyoruz devletimizden. Onun için yetkililerin esnafımızı korumalarını istiyoruz” diye konuştu.
Manisa’nın sıcak bir bölge olduğunun altını çizen Çetin, “Yazın gündüzleri sokakta kimse yürümez bizde. Akşam saat 9’dan sonra dışarı çıkılır, çay bahçelerine, kahvelere gidilir, oturulur. Ama şuanda saat 10’da kahvelerimizi kapattığımız için maalesef akşam müşteri kabul edemiyoruz. Ve bu sıcakta da insanlar eve hapsoluyorlar. İyileştirme bekliyoruz saatlerle ilgili. Hiç olmazsa saat 24’e kadar açık kalalım. Eğer saatlerde iyileştirme olmazsa maalesef bizim ayakta kalma şansımız olmaz. Şuanda yaptığımız işlerle bu mekanları sürdürmemiz çok zor. Ve arkadaşlarımızı birer birer kapatacaklar mekanları. Bu da kahvehane kültürünü, kıraathane kültürünü yavaş yavaş yok edecek. Bu küçük işletmelerin, kahvehanelerin, kıraathanelerin yaşatılması lazım. Onlar bölgenin bekçileridir. Konu komşuya yardım olan işletmelerdir. Yedi eminleridir. Herkes gelip çoluğunu çocuğunu bırakır. Anahtarını emanet eder ” diye konuştu.
Mart’ta kapatılırken en iyi iş yapana mekanın bile bugün yüzde 20 iş yaptığına dikkat çeken Çetin, “En iyi iş yapan mekanımızın düştüğü duruma bakın. Bin lira para toplayan şuanda 200 lira para topluyor. O da en az 1 kişi çalışmak zorunda. Yarısı yevmiye yarısı da mekanların giderlerine yetmez. Mekan sahibi hiç para almadan evine ekmek götüremiyor” dedi.
 

gündoğmuş escort




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —